Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο Κορυφής.
Ερωτηθείς για τα θαλάσσια πάρκα και τις αντιδράσεις από την Τουρκία και αν επηρεάζει την επίσκεψή του στην Άγκυρα είπε: «Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα ανταποδίδοντας επίσκεψη Ερντογάν. Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα.
Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Τούρκοι υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».
Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως προς τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής δόθηκε έμφαση στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κληθείς να απαντήσει για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη έχει αυταπόδεικτο συμβολισμό, τον οποίο όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα εθνικά θέματα, τον αντιλαμβάνονται».
Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα συμπεράσματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις – Οργή στην Τουρκία
Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς όπως τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων οι διεργασίες ανάμεσα σε ΕΕ και Άγκυρα θα γίνονται από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους αλλά με έναν αστερίσκο: θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με απλά λόγια κάθε κράτος-μέλος θα έχει δυνατότητα παρέμβασης.
Από νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα, στα οποία αναγνωρίζεται πώς μπορεί οι ευρωτουρκικές σχέσεις να προοδεύσουν, ωστόσο η Άγκυρα θα αξιολογείται διαρκώς για τη στάση της και δεν θα θεωρείται τίποτα δεδομένο.
Σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου οι «27» θα συζητήσουν για το κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια περίοδο, όπου οι προκλήσεις είναι σύνθετες και απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η λειτουργία της ενιαίας αγοράς πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής.
Δίνοντας χθες το στίγμα των προθέσεών του είπε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης συνδέεται τελικά με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η Ελλάδα – όπως σημείωσε- αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.
Κυρώσεις που αφορούν στο πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων θα υπάρξουν στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, πιθανολογείται, επίσης, κυρώσεις να υπάρξουν σε βάρος προσώπων και οντοτήτων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ αναφορικά με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Οποιαδήποτε νέα εξέλιξη επί των συμπερασμάτων δεν αναμένεται σήμερα, Πέμπτη, το μήνυμα όμως είναι σαφές, ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Όπως η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες σημειώνει, «δεν περιμένουμε σήμερα κάποια εξέλιξη, δηλαδή κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έπρεπε να σταλεί το μήνυμα, όπως είπε ο Σαρλ Μισέλ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης. Το μήνυμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη και επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Καταδίκασαν σαφώς τις επιθέσεις, τις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ και καλούν όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μην υπάρχει κλιμάκωση και χειροτερέψουν τα πράγματα».
Σχετικά με την Τουρκία, «τα πάντα εξαρτώνται από την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, έτσι ώστε εάν η Τουρκία δείξει ότι είναι υπέρ της τήρησης μιας εποικοδομητικής στάσης, μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα, πάντα με αναλογικό, σταδιακό και αναστρέψιμο τρόπο».
Όσο για την αναφορά για το Κυπριακό, «τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ενεργό ρόλο, πάντα με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε όλα τα στάδια». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, κατά την άφιξή του, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία.
«Από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα αλλά και τη συζήτηση που έγινε» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, «συνειδητά» εστάλη «ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».
Ακόμη, ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για πολύ σημαντική συγκυρία, «λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών».
Χριστοδουλίδης: Θετικά τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία
Τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης που έγινε για την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής εξήραν της ικανοποίησης του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως ο ίδιος εξέφρασε κατά την άφιξή του, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα αλλά και τη συζήτηση που έγινε» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, «συνειδητά» εστάλη «ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».
Ακόμη, ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για πολύ σημαντική συγκυρία, «λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών».
Συν τοις άλλοις, ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «που ξεκαθάρισαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους αυτή την διασύνδεση, που αναγνώρισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Λευκωσίας και την ανάγκη αυτή τη στιγμή η Τουρκία, εάν επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα, επαναλαμβάνω να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες θετικές ενέργειες, να προχωρήσει εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό».
«Έλλειψη στρατηγικού οράματος της ΕΕ»: Οργή Άγκυρας για τη σύνδεση της ένταξής της με το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής
Την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική Σύνοδο Κορυφής, καθώς συνδέεται εκ νέου ευθέως η ένταξή της με την πρόοδο στο Κυπριακό.
«Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς. Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί» διαμηνύει η τουρκική κυβέρνηση.
«Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η Τουρκία δηλώνει ότι απορρίπτει «τον επιλεκτικό περιορισμό της συνεργασίας της με την ΕΕ σε ορισμένους τομείς» κάτι που εκλαμβάνεται ως αιχμή για το μεταναστευτικό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Οι αποφάσεις για τη χώρα μας που ελήφθησαν στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 7-18 Απριλίου 2024 αποτελούν νέο παράδειγμα έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για τη χώρα μας και τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Τα Αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζουν ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μια σχέση με τη χώρα μας με στόχο τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή ασυνέπεια το γεγονός ότι δεν μπορεί να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ/Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς. Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
Ως υποψήφια χώρα η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της συνεργασίας μας σε ορισμένους τομείς. Θα συζητήσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, ανάλογα με την ταχύτητα, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία την επόμενη περίοδο».
Μαρινάκης για θαλάσσια πάρκα: Καθαρά για περιβαλλοντικούς σκοπούς – Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Στις αντιδράσεις της Τουρκίας στην εξαγγελία ίδρυσης των δυο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης, πρόσθεσε «είναι επίσης αυτονόητο και το έχουμε αποδείξει σε όλη μας την ιστορία ότι η Ελλάδα πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφορών, της μίας διαφορά εν προκειμένω, του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι ενέργειες, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και βέβαια η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα και σε σχέση με τη γείτονα χώρα συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».
Αναφορικά με την κριτική του κ. Ανδρουλάκη για το ίδιο ζήτημα και τις αναφορές περί ψηφοθηρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «Έχετε δει ποτέ πολιτικό αρχηγό να βάζει στο ψηφοδέλτιο εν ενεργεία ευρωβουλευτή άλλου κόμματος και ας μας πει αν αυτό δεν είναι με ψηφοθηρικούς όρους».
Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη:
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και συζήτησαν για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής και τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Μητσοτάκης και Tusk ήταν αυτοί που υπέγραψαν εκ μέρους του ΕΛΚ την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κα Metsola διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η Ουκρανία, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας κυριαρχούν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αναφορικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν και επεσήμανε ότι την καταδίκη αυτή συνοδεύει «η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Λίβανο η οποία επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο την υποστήριξη που τόσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».
Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας η νέα αυτή προσπάθεια η οποία γίνεται, υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».
Ειδήσεις σήμερα
Τρομακτικό βίντεο: Ισραηλινός απαχθέντας στα χέρια Παλαιστινίων- Σκληρές εικόνες
Ρόδος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη σε παραλία του νησιού
Βορίδης: Η υποψηφιότητα Μπελέρη στέλνει μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε την παραβίαση του κράτους δικαίου