Η ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία θα συζητήσει και για το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει πάντως εντός της εβδομάδας για ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμ. Δεμίρη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της πρόσφατης ΠΝΠ, με την οποία η κυβέρνηση προώθησε τις δύο από τις τέσσερις αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της δημόσιας δήλωσης με την οποία είχε τονίσει πως η ενέργεια αυτή «ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή».
Εν αναμονή της απόφασης για την ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης -στην οποία δεν θα συμμετέχει πάντως ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης και αναμένεται πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα- τα βλέμματα στρέφονται και στις εξελίξεις γύρω από ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής, για τη συγκρότηση της οποίας έχουν συμφωνήσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, απομένει ωστόσο να διαφανεί εάν θα καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουν και για το εύρος της υπό εξέταση περιόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικό αίτημα είναι πιθανό να κατατεθεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ακόμη και εντός των προσεχών ημερών και αναμένεται να στηριχθεί και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ από την πλευρά της η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της εξέτασης σε βάθος δεκαετίας – και πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην υπάρξουν υπόνοιες περί διάθεσης συμψηφισμού-, καθώς έχουν υπάρξει καταγγελίες και στο παρελθόν, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών.
Το θέμα αναμένεται να παραμείνει στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την άποψη ότι τυχόν επέκταση της διερεύνησης θα πρέπει να μόνο γίνει επί συγκεκριμένων ζητημάτων, εφόσον κατατεθούν γι’ αυτά τα αντίστοιχα στοιχεία, ενώ δίνει έμφαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θεωρώντας ότι πρέπει να έρθουν σε αυτήν η νυν και η πρώην ηγεσία της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί.