Αυτό είναι το νέο δόγμα που φαίνεται ότι θέλει να επιβάλει πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που χθες θέλησε να δώσει μια παράταση έως τις 25 Αυγούστου στον Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να προσέλθει προς απολογία… Εμφανώς, πάντως, πρόκειται για μια πρώτη προπαρασκευαστική κίνηση εν όψει του Συνεδρίου από την ομάδα Κασσελάκη απέναντι στις κινήσεις της ομάδας των «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το λεγόμενο και «μπλοκ Τσίπρα».
Μια επίδειξη πυγμής, κομματικής επιβολής και επικυριαρχίας, που δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του αδιαφορούν ακόμα και εάν με τις πράξεις τους αλληλοεκτίθενται. Καθώς είναι πολιτικά οξύμωρο να διαγράφεις τον Χρίστο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ για προσωπική ατζέντα και «αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά» ενώ την ίδια ώρα ως πρόεδρος του κόμματος και ως Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν να καταπίνουν την κάμηλο που λέγεται Παύλος Πολάκης, ο οποίος συνεχίζει αμετανόητος να κατηγορεί και να αμαυρώνει ηθικά και πολιτικά την Αθηνά Λινού.
Βέβαια, μεταξύ των δύο πρώην υπουργών και ηγετικών στελεχών υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Ο Παύλος Πολάκης ανήκει στους πολιτικούς αβανταδόρους και στυλοβάτες του Στέφανου Κασσελάκη, ξέρει πολλά… και έχει προσφερθεί στον Στέφανο ως ο κατάλληλος «σουγιάς και ασπίδα» για τις εκτός και εντός εκκαθαρίσεις που θέλει να κάνει. Αντίθετα, ο Χρίστος Σπίρτζης άνηκε στην ομάδα των «ορφανών» της «βραχυκυκλωμένης» εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ μετά και την αποτυχία της επανεκλογής του ως βουλευτής -κάτι που αυτόματα τον καθιστά αδύναμο κρίκο- δεν «φρόντισε» να κόψει την κεκτημένη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ως επί χρόνια ισχυρός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και μετά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Χθες, ο Χρίστος Σπίρτζης, όπως είχε προαναγγείλει, δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας δηλώνοντας πως «αυτή την περίοδο δεν είμαι διαθέσιμος… όπως δεν είναι εδώ καν και ο πρόεδρός μας…»! Παράλληλα με μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε υπεραμύνθηκε των θέσεών του πως «η διαγραφή μου θα είναι μεγάλη τιμή» καθώς και ότι «στα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαγραφή γιατί κάποιο στέλεχος εξέφρασε την άποψή του». «Εγώ, βλέπετε, μεγάλωσα σε κόμματα του προοδευτικού κόσμου που δεν φοβηθήκαμε ποτέ να καταγράψουμε τις απόψεις μας».
Η σπουδή της σύγκλησης της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και η λήψη απόφασης εν μέσω θέρους και διακοπών αναφορικά με την επιστολή των 70 στελεχών που από τις 11 Ιουλίου ζητούσαν τη διαγραφή του κ. Σπίρτζη από το κόμμα σαφώς δεν είναι αποκομμένη ούτε από το χρόνο ούτε και από τα τελευταία γεγονότα που ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς το κρίσιμο συνέδριο του Οκτωβρίου δεν απέχει και τόσο μακριά, ειδικά όταν οι κινήσεις και οι συμπτύξεις που στο μεταξύ αναπτύσσονται στο άλλο εσωκομματικό μπλοκ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι και αυτό που έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές της Κουμουνδούρου ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις που έκανε ο πρώην υπουργός σχετικά με την πισίνα των Σπετσών μπορεί σαφώς και να μην άρεσαν καθόλου στον κ. Κασσελάκη, αλλά αυτές απλά αποτέλεσαν ένα ακόμα κερασάκι και όχι τη βασική αιτία της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έξοδό του.
ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ
Η διαγραφή Σπίρτζη είχε αποφασιστεί και δρομολογηθεί από πολύ νωρίτερα, απλά τώρα είναι η ευκαιρία να παρουσιαστεί και ως ένα αντανακλαστικό ισχυρό μέτρο άμυνας της ομάδας Κασσελάκη απέναντι στις συντονισμένες κινήσεις της ομάδας των «87», το λεγόμενο και «μπλοκ Τσίπρα» εν όψει του κρίσιμου Συνεδρίου.
ΟΙ ΦΡΑΞΙΕΣ
Οι περιπτώσεις Σπίρτζη και Λινού δείχνουν τις σχέσεις μεταξύ των φυλών στο μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Καθώς ο «ΠΑΣΟΚογενής, Χρίστος Σπίρτζης, αφέθηκε χωρίς καμία στήριξη πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, σε αντίθεση με τη συντονισμένη αντίδραση που έβγαλε το «μπλοκ» για την Αθηνά Λινού.