Μπορεί ή όχι να συνεχιστεί η συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων και να φτάσει έως και τη συμπόρευση, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;
Αυτά τα δύο πολιτικά ερωτήματα προκάλεσε η κοινή πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας κατά της κυβέρνησης, που, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, συνεργάζονταν για καιρό στο παρασκήνιο ώστε να φτάσουν σε συμφωνία.
Σε αντίθεση με όσα εκπέμπονται το τελευταίο διάστημα από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη περί «άτυπης συνύπαρξης που μπορεί να μεταφραστεί σε μετωπικό σχήμα», η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι στόχος. Ούτε του Στέφανου Κασσελάκη ούτε του Νίκου Ανδρουλάκη οι οποίοι γνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μάχη στις ευρωεκλογές θα έχει μόνον έναν νικητή, με τον ηττημένο να… χάνεται.
Υπονόμευση
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η… εκεχειρία υπονομεύθηκε από την πρώτη ώρα, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (με παρεμβάσεις Κασσελάκη και Παππά), ενώ η επομένη της συζήτησης στη Βουλή βρίσκει κατά κύριο λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά δευτερευόντως και τα τέσσερα κόμματα μεταξύ τους αντίπαλα, με συγκρουόμενους στόχους και επιδιώξεις.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ αλλά και το κομματικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ που κυριάρχησε την πενταετία 2015-2019 και τάσσεται τώρα υπέρ της συμπόρευσης των «προοδευτικών δυνάμεων» -συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα– ως εύκολους αντίπαλους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τους οποίους πρέπει να πάρει αποστάσεις.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έκανε το παν για να υπονομεύσει την κοινή πρωτοβουλία των τεσσάρων κομμάτων. Επιχείρησε το εντυπωσιακό «άδειασμα» της πρωτοβουλίας με το άρθρο του στην «ΕφΣυν», γνωρίζοντας αυτό που αργότερα αποκαλύφθηκε από τον Νίκο Παππά: Οτι η πρωτοβουλία δεν ήταν του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των τεσσάρων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, που ήταν σε παρασκηνιακές συζητήσεις για μέρες, ώστε με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών να εκμεταλλευθούν το κλίμα.
«Ποιος σας είπε πως δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη. Αυτά δεν γίνονται από ένα βράδυ σε πρωί» είπε -σε γραμμή Κασσελάκη- και ο Νίκος Παππάς. Και μόλις έγινε σάλος, προσπάθησε δήθεν να ανασκευάσει, αλλά είχαν όλοι καταλάβει το… υπονοούμενο.
Δύο λόγοι
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο έμπειρος πλέον Νίκος Παππάς δεν έκανε κάποιο λάθος. Σε συμφωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη αποκάλυψε το παρασκήνιο των συνομιλιών για δύο λόγους.
» Πρώτον, επειδή ούτε εκείνος συντάσσεται με την άποψη για συνεννόηση και διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.
» Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να σταματήσει την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη -αμέσως μετά το σοκ στις δημοσκοπήσεις- ως άτυπου επικεφαλής όλης της αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, μέχρι τη «βόμβα» Παππά για την παρασκηνιακή προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Εμφανιζόταν ως θεσμική και άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον «τραμπικό» Κασσελάκη που ζητούσε διεθνείς παρατηρητές και ευχόταν η Ευρωπαία εισαγγελέας να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή να ανατρέψει τη βούληση του ελληνικού λαού, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα και όχι ως χώρα της Ε.Ε., ζητώντας διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές.
Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ του προσέφερε τις υπογραφές που χρειαζόταν για να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας και εκτρεπόταν πολιτικά και θεσμικά, διώχνοντας τους ψηφοφόρους του κέντρου. Και από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αντιμετώπισε ως βασικό αντίπαλο στη Βουλή.
Ολα έδειχναν ότι το «τραυματισμένο» προφίλ του κ. Ανδρουλάκη θα έφτιαχνε κάπως μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και στο τέλος θα μπορούσε να δρέψει τους καρπούς της εμφάνισής του ως ο άτυπος ηγέτης της αντιπολίτευσης, πετυχαίνοντας καίριο κτύπημα στον πραγματικό αντίπαλο στις ευρωεκλογές που έρχονται, τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ωστόσο, έτσι θα πήγαιναν τα πράγματα, αν ο Νίκος Παππάς δεν είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο και τη μεθόδευση που προηγήθηκε.
Αποτίμηση
Τώρα, η Χαριλάου Τρικούπη για να αποτιμήσει θετικά το τριήμερο στη Βουλή αναφέρεται στην παραίτηση των δύο κορυφαίων στελεχών του Μαξίμου, αλλά όταν μιλούν για τα επόμενα βήματα, αναφέρονται μόνο στη συνέχιση της σκληρής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και όχι στο ενδεχόμενο συνέχισης της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουν πάντως όλα αυτά να αποτυπωθούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουν -κατά τη δική τους ανάγνωση- στο ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει, ενώ πιστεύουν ότι οι παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου θα στοιχίσουν στην κυβέρνηση.
Δεν επενδύουν ωστόσο ούτε στην Κουμουνδούρου ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη στη συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας, αλλά ούτε και στη συνεργασία με Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.
Ρητορική… Τραμπ υιοθετεί ο Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να πιστεύει επίσης ότι οφείλει να αναζητήσει την απολιτίκ και λούμπεν ψήφο για να πάρει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και να αφήσει πίσω του τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει ότι πρέπει να κινηθεί στην Ελλάδα όπως κινείται ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Αν επιβιώσει πολιτικά από τη μάχη των ευρωεκλογών -έχοντας επιβιώσει ήδη από το συνέδριο όπου ο Τσίπρας προσπάθησε να τον «καθαιρέσει» αλλά δεν τα κατάφερε-, θα επιχειρήσει να περάσει αυτή τη γραμμή και αυτήν την αντίληψη στο κόμμα του, ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει το όνομά του.
Ο Τσίπρας
Θα έχει όμως μεγάλο αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν συνάπτει συμβόλαιο με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Ευρώπης στην πολιτική επικοινωνία, για να… ιδιωτεύσει. Ο Αλέξης Τσίπρας δουλεύει συστηματικά για την επάνοδό του μετά τις ευρωεκλογές και θα κάνει ό,τι μπορεί για να είναι και οι συνθήκες ευνοϊκές για το εγχείρημά του, που στόχο θα έχει να ενώσει κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία του. Και γνωρίζει ότι για να γίνει αυτό, δεν πρέπει να πάνε καλά στις ευρωεκλογές ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά συγχρόνως πρέπει το άθροισμα αυτών των κομμάτων και κινήσεων να προσεγγίζει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τον οποίους από την πλευρά της Κουμουνδούρου, η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να προχωρήσει.
» Πρώτον, στρατηγικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, που θα ακυρώσει τον στόχο του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι εκείνος ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει των εθνικών εκλογών του 2027 και ενδεχομένως θα ρίξει το ΠΑΣΟΚ σε νέα κρίση και αναζήτηση ηγεσίας.
» Δεύτερον, εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο ισχυρές γραμμές για το θέμα, που θα συγκρουστούν με σφοδρότητα εν όψει των ευρωεκλογών. Η γραμμή του Κασσελάκη κατά της συνεργασίας των κομμάτων του «προοδευτικού τόξου» και η γραμμή του Τσίπρα υπέρ της συνεργασίας των κομμάτων του λεγόμενου «προοδευτικού τόξου».
«Συριζοποιεί» το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης
Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν για τον κ. Κασσελάκη ό,τι είπε για αυτόν από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι δηλαδή είναι ένας ανιστόρητος που λέει ανοησίες. Εκτιμούν ότι τα ίδια για τον κ. Κασσελάκη πιστεύουν και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, «συριζοποιεί το ΠΑΣΟΚ», όπως του είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή δεν είναι μία εύκολη άσκηση για τον κ. Ανδρουλάκη.
» Πρώτον, διότι ο ίδιος δεν πιστεύει σε μία τέτοια στροφή, αλλά προσφεύγει σε αυτήν για να αντιμετωπίσει τη δημοσκοπική πίεση η οποία του καταρρακώνει το προφίλ.
» Δεύτερον, διότι αν συνεχίσει ως ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, έχει να αντιμετωπίσει -πέραν των πολλών ψηφοφόρων του κόμματός του- μία ισχυρή ομάδα βουλευτών και στελεχών που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και έκαναν την εμφάνισή τους στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ.