Μία ενδεχόμενη αλλαγή στον χάρτη του Κοινοβουλίου ίσως βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, αφού προσδιορίστηκε για τις 28 Φεβρουαρίου 2024 η εκδίκαση της προσφυγής που κατατέθηκε στο εκλογοδικείο κατά της εκλογής 4 βουλευτών των «Σπαρτιατών» σε περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.
Η συζήτηση της προσφυγής στο εκλογοδικείο και η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται στον Αρειο Πάγο και αναμένεται να «ξεπαγώσει» στα μέσα Φεβρουαρίου ενδέχεται, ανάλογα με την κατάληξή τους, να φέρουν αλλαγές στις δυνάμεις των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Η ένσταση
Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ένας κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους της ανακήρυξης του βουλευτή και των αναπληρωματικών βουλευτών στην περιφέρειά του, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που ανακήρυξε βουλευτές και αναπληρωματικούς βουλευτές τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα, όπως σημείωνε στην προσφυγή, η ανακήρυξη των βουλευτών ήταν παρακολούθημα της ανακήρυξης του συνδυασμού με τον οποίο κατήλθαν ως υποψήφιοι του κόμματος «Σπαρτιάτες».
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η ανακήρυξη του κόμματος ως υποψηφίου για τη συμμετοχή του στις εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023 ήταν παράνομη, καθώς έλαβε χώρα κατά παράβαση του νόμου, αφού την πραγματική ηγεσία του εκλογικού συνδυασμού ασκεί ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασθείς για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο προσφεύγων, όταν πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 η ανακήρυξη των κομμάτων που θα κατέλθουν στις εκλογές από τον Αρειο Πάγο, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να φτάσει στο συμπέρασμα ότι την πραγματική ηγεσία του κόμματος «Σπαρτιάτες» ασκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και, συνεπώς, ορθώς ανακήρυξε ως υποψήφιο τον εκλογικό συνδυασμό «Σπαρτιάτες».
Πάντως, στο δικόγραφο γίνονται δεκάδες αναφορές στην προεκλογική περίοδο και όσα διημείφθησαν τότε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπήρχε πρόθεση «καταστρατήγησης του νόμου» από τον Ηλία Κασιδιάρη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μπορεί να «είχε παραιτηθεί από θέσεις ευθύνης εντός του κόμματος “Ελληνες”, εντούτοις η συνεχής εναλλαγή άλλων ηγετών δεν μπορούσε να καλύψει την αλήθεια της άσκησης ηγεσίας από τον ίδιο τον κ. Κασιδιάρη. Επομένως, ο κ. Κασιδιάρης και στις δύο εκλογικές διαδικασίες προσπάθησε να καταστρατηγήσει τον νόμο».
Αναφορά γίνεται και στον τρόπο με τον οποίο οι «Σπαρτιάτες», που ιδρύθηκαν από τον Βασίλη Στίγκα το 2017, κατάφεραν από ένα άγνωστο κόμμα να εισέλθουν ξαφνικά στη Βουλή. Σημειώνεται, δε, πως η πορεία του κόμματος των «Σπαρτιατών», που μέχρι εκείνη τη στιγμή περνούσε απαρατήρητο στους ψηφοφόρους, άλλαξε την ημέρα ανακήρυξης των συνδυασμών από τον Αρειο Πάγο για τις επαναληπτικές εκλογές, μόλις «ο Ηλίας Κασιδιάρης, αποκλεισθείς μία ακόμη φορά, προέβη σε δήλωση στήριξης του κόμματος “Σπαρτιάτες” μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Η δε παραπάνω ανάρτηση του Κασιδιάρη δεν ήταν η μόνη αλλά συνέχισε να αναρτά στο Twitter υποστηρικτικές προς τον συνδυασμό δηλώσεις ανά 2-3 ημέρες».
Σύνδεση
Οι υποστηρικτικές δηλώσεις του Κασιδιάρη προς τους «Σπαρτιάτες» και οι προτροπές του προκειμένου να ψηφιστούν συνοδεύτηκαν και από το γεγονός ότι 7-8 υποψήφιοι των «Σπαρτιατών» είχαν χρηματίσει μέλη του κόμματος «Ελληνες», ενώ 2 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» είχαν δικηγορική σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη.
«Τα ανωτέρω εκτεθέντα αναδεικνύουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκούσε και ασκεί την πραγματική ηγεσία του κόμματος “Σπαρτιάτες”, κάτι που σημαίνει ότι συντρέχει κώλυμα για την ανακήρυξη των υποψηφίων του κόμματος», καταλήγει η προσφυγή.
Αυτό ακριβώς που καλείται να εξετάσει το εκλογοδικείο αποτελεί και αντικείμενο της έρευνας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, που βρίσκεται σε παύση εξαιτίας της δικηγορικής αποχής με τους 11 νυν και πρώην βουλευτές να έχουν κληθεί για εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Μπορεί οι κλήσεις να έχουν σταλεί, όμως οι συνήγοροι των βουλευτών δεν έχουν λάβει δικογραφία ούτε έχουν εμφανιστεί για να λάβουν προθεσμίες προκειμένου να προετοιμάσουν τα υπομνήματα των εντολέων τους, λόγω της αποχής, που φαίνεται πως θα συνεχιστεί μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Κατά συνέπεια, οι βουλευτές περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου θα λάβουν προθεσμίες και δεν αναμένεται πριν από τον Μάρτιο να παρέχουν, τελικά, τις εξηγήσεις που τους έχουν ζητηθεί.