Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υποδεχθεί στις 10.30 το πρωί τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Κοινές δηλώσεις αναμένεται να γίνουν γύρω στις 12.30 το μεσημέρι.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, με συνέντευξή του στη «Χουριέτ» με τίτλο «Δεν ωφελεί η ένταση, οι δύο γείτονες πρέπει να ζουν ειρηνικά», εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας.
«Εχουμε επιτύχει βήμα βήμα ένα επίπεδο εμπιστοσύνης, ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαβαίνουμε κρίσεις», τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης. «Οραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας. Πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση», είπε ο υπουργός.
«Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης και τόνισε ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας».
«Εχω πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά είναι χρέος να προσπαθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Για την υπόθεση των θαλάσσιων πάρκων, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Η αντίδραση που έχει προκληθεί στη σχετική συζήτηση είναι δυσανάλογη. Η ελληνική πλευρά είναι, όπως πάντοτε, σαφής και ειλικρινής και δεν έχει καμία απολύτως επιδίωξη παραπλάνησης. Τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν θίγουν δικαιώματα άλλων. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενώνουν τους λαούς μας, πόσω μάλλον όταν και οι δύο αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Για δε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο, αυτό συνιστά υποχρέωση που απορρέει από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο, εξάλλου, οφείλει και η Τουρκία να λαμβάνει υπ’ όψιν στην ευρωπαϊκή της διαδρομή».
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Συνέντευξη με μηνύματα έδωσε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Ο οποίος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών, τόνισε ότι αν δεν καταλήξουν σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, τότε, όπως είπε, «θα προσφύγουμε σε μια ολιστική προσέγγιση», τονίζοντας ότι για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια, και κυρίως «να απαλλαγούμε από αβάσιμους φόβους». Ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις διμερείς σχέσεις, αν ξεκινήσουμε τη συζήτηση σκεπτόμενοι ότι και η άλλη πλευρά έχει δικαιώματα και προτεραιότητες». Για το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, σημείωσε ότι από την πρώτη ημέρα που τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συνεργασία για αυτό το θέμα στο Αιγαίο.
Για το Κυπριακό, είπε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο, που μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία, ως γείτονες, και πως υπάρχει ένα νέο πνεύμα στο νησί, που θα καταστήσει εφικτά τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε λειτουργικούς τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα στον τομέα της μετανάστευσης».