Από το «κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας μετακινήθηκε στο «τετρακομματική κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ» και μετά στο «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος, τα κουκιά δεν βγαίνουν για κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ».
Και από το «δεν μπορώ να αποκλείσω κανέναν», στην ερώτηση αν υπολογίζει ως κυβερνητικό εταίρο τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο «ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές», αλλά και στο «ο κ. Βαρουφάκης δίνει… πάσες στον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.». Την ώρα, μάλιστα, που ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε «πόρτα» από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για οποιαδήποτε πιθανή μορφή συνεργασίας.
Ασυνέπεια θέσεων
Απέναντι στη σταθερή τροχιά Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας για εκλογές με θετική ατζέντα και στόχο την αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας μετακινείται από θέση σε θέση, προκαλώντας σύγχυση στους ψηφοφόρους του και στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι το παιχνίδι για εκείνον χάνεται, γι’ αυτό και αλλάζει συνεχώς προεκλογικά μηνύματα και θέσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε μετά το Πάσχα νέα από τις μετρήσεις που δεν είναι ενθαρρυντικά γι’ αυτόν.
Του μεταφέρουν ότι μετά το Πάσχα η Ν.Δ. δείχνει σοβαρή αύξηση, με αρκετές πιθανότητες, αν μετακινηθούν προς αυτήν και άλλοι αναποφάσιστοι, να πιάσει ποσοστά 2019, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει μεν, αλλά αγκομαχώντας και με ορατό το ταβάνι κάτω από το 31,5% του 2019.
Του μεταφέρουν ότι στις διαρροές που ήδη είχε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, προστίθενται πλέον και διαρροές προς τα αριστερά του, κυρίως προς ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Του μεταφέρουν ότι καταγράφεται ήδη ότι η υπόθεση Γεωργούλη έκανε και κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ακόμα το μέγεθός της καθώς ακόμα το μετρούν.
Του μεταφέρουν ότι η πιθανότητα αναβίωσης της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25 ενίσχυσε και πάλι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που ήταν «εν υπνώσει» τους τελευταίους μήνες, καθώς οι πολίτες στέκονται απέναντι στην επανάληψη του μπάχαλου που γνώρισαν το 2015.
Η αντίδραση του κ. Τσίπρα σε όλα αυτά δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα πρωτοκλασάτα και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος έχουν αφήσει τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα να αποφασίζουν και να υλοποιούν, έτσι ώστε να έχουν και το σύνολο της ευθύνης την επόμενη ημέρα, με εκείνους να παλεύουν μόνο για την εκλογή τους.
Επιπλέον, με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΔΕΑ και πρόεδρο της MRB Δημήτρη Μαύρο στο προεκλογικό του επιτελείο και τον Παύλο Πολάκη στα… πιτς μέχρι νεωτέρας, είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να δομήσει επιθετική γραμμή κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως είχε κάνει το 2019. Και πολύ περισσότερο δύσκολο είναι να βάλει άγνωστες εταιρίες να δίνουν αποτελέσματα που… βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιδράσει στο προεκλογικό κλίμα, όπως ανεπιτυχώς είχε επιχειρήσει το 2019. Ακόμα και η απόπειρα να το κάνει, δηλαδή η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου για δημοσίευση των πρωτογενών, αστάθμητων στοιχείων ως έμμεση αμφισβήτηση των τελικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων, αντιμετωπίστηκε από τον ίδιο τον Δημήτρη Μαύρο ως λανθασμένη κίνηση, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της MRB στην ΕΡΤ.
Ηπια αμφισβήτηση
Παίρνοντας το μήνυμα, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε γραμμή ήπιας αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 την περασμένη Παρασκευή το πρωί, καλώντας τους ψηφοφόρους του να πάνε στις κάλπες χωρίς να έχουν το μυαλό τους στις δημοσκοπήσεις, διότι γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις υποεκπροσωπείται. Γνωρίζει ότι μετά το 2015, αυτό πλέον δεν συμβαίνει και ότι οι διορθώσεις που κάνουν οι αναλυτές στα τελικά στοιχεία είναι διορθώσεις που ανεβάζουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση με αυτό που βρίσκουν στα πρωτογενή, αστάθμητα στοιχεία. Πέραν λοιπόν του ότι είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό, θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει κάποιος από την Κουμουνδούρου γιατί ζητούν δημοσίευση των πρωτογενών, αστάθμητων στοιχείων, όταν ξέρουν ότι αυτά φέρουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 20% με 22%!
ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ
Είναι παραδεκτό ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα περί τετρακομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής αποτέλεσαν έμμεση ομολογία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και έριξαν το ηθικό στελεχών και ψηφοφόρων. Δεν εκπλήσσονται όμως, επειδή γνωρίζουν τι συμβαίνει. Γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει προετοιμαστεί από τους συνεργάτες του για το ισχυρό ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές με διαφορά και ότι προέχει να μαζέψει τις διαρροές προς τα αριστερά του για να μη βρεθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη απόσταση από το 31,5% του 2019 που αποτελεί μία βάση κάτω από την οποία θα έχει προβλήματα. Και ότι η πρόταση για τετρακομματική κυβέρνηση, παράλληλα με τις επιθέσεις κατά Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, που δεν… ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν ψήφο ανοχής για να πέσει ο Μητσοτάκης, έχει στην πραγματικότητα στόχο να εκθέσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 στους ψηφοφόρους τους, αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται να πάνε προς ΜέΡΑ25 ή ΚΚΕ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η γραμμή του ΚΚΕ αλλά και του ΜέΡΑ25 για ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. -ως τα δύο μεγάλα συστημικά κόμματα- πιάνει σε κάποιους ψηφοφόρους που κινούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή και αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και αδυνατίζουν το κεντρικό μήνυμα του κ. Τσίπρα που είναι να γίνει οτιδήποτε, προκειμένου να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εξουσία.
Θολό τοπίο
Σε αυτή τη φάση, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας. Η μόνη πραγματική πρόβλεψη είναι ότι θα κινηθεί με βάση τα στοιχεία των κυλιόμενων μετρήσεων που φτάνουν πλέον στο γραφείο του κάθε μέρα, όπως φυσικά πηγαίνουν και στα επιτελεία των άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα, την Πέμπτη επανέφερε το επιχείρημα «κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ έκανε νέα επίθεση φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι μαζί μπορούν να πιάσουν το πολυπόθητο 46% και να κάνουν κυβέρνηση, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία μέτρηση. Ούτε από αυτές που δημοσιεύονται ούτε από αυτές που δεν δημοσιεύονται…
«Πάγος» στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
Αν η επίθεση Τσίπρα προς Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, την ίδια στιγμή που το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ αντιμετωπίζεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως εν δυνάμει στηρίγματα σε κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εξηγείται με τα παραπάνω, η σχέση Τσίπρα-Ανδρουλάκη αφενός βρίσκεται στον πάγο, αφετέρου έχει να περάσει ακόμα από σαράντα κύματα.
Η υπόθεση Γεωργούλη αποτέλεσε καταλύτη στις σχέσεις Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη και έκοψε τις γέφυρες μεταξύ των δύο επιτελείων. Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι οι γέφυρες αυτές, δηλαδή τα στελέχη και από τα δύο κόμματα που συνομιλούν και προσπαθούν να κάνουν πράξη μία μετεκλογική συμφωνία Τσίπρα-Ανδρουλάκη, είχαν ήδη δεχθεί ένα πλήγμα κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Αναζητώντας τα αίτια της πτώσης στις δημοσκοπήσεις, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκαν μπροστά σε σημαντικά ευρήματα. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που δεν επιθυμούν κανένα διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που δεν θέλουν συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να παρέμβει δραστικά στο κλίμα που μεθοδικά προσπαθούσε να φτιάξει ο κ. Τσίπρας για να εξηγήσει τα «όχι» που εισπράττει τείνοντας χείρα συνεργασίας, λέγοντας πως ό,τι λέγεται πριν απ’ την 21η Μαΐου έχει στόχο τις πρώτες εκλογές και όλα αυτά μετά την 21η Μαΐου δεν θα ισχύουν. Το μήνυμα αυτό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επέδρασε στην κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων και έστελνε κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης χρειαζόταν να πει ένα καθαρό «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο καθαρό εμφανίζεται και το «όχι» προς τη ΝΔ. Και το είπε, περιμένοντας να δει αν έτσι θα ανακόψει την καθοδική πορεία του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν ως μετεκλογικό σενάριο στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να μην αναγκαστούν να μπουν σε συζητήσεις για συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή να μείνουν στην αντιπολίτευση, χωρίς να χρεωθούν αυτή τους την επιλογή ως ανεύθυνο κόμμα. Και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μόνο αν η Ν.Δ. πιάσει ένα ποσοστό που θα της δώσει αντικειμενικά το δικαίωμα να οδηγήσει τα πράγματα σε δεύτερες εκλογές και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ένα ποσοστό που αντικειμενικά δεν θα του δίνει το δικαίωμα να μπει σε ουσιαστικές συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, μειοψηφίας, ψήφου ανοχής κ.λπ.
Φοβούνται… αποσυσπείρωση
Στο επιτελείο του Α. Τσίπρα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έως την τελευταία στιγμή. Φοβούνται ότι αν το στοιχείο της επιστροφής της εξουσίας εκλείψει, τότε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου μπορεί να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν κύμα αποσυσπείρωσης των δυνάμεών τους. Θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις και άλλες… απειλές και άλλες επιθέσεις φιλίας από τον Α. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, ακόμα και το ΚΚΕ, το οποίο ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να το εμφανίσει ως Αριστερά της ανευθυνότητας και τον ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά της ευθύνης. Διότι, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, άλλο είναι μία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στα σημεία, που δεν θα αλλάξει τον πολιτικό σχεδιασμό και θα επιτρέψει στον Α. Τσίπρα να εμφανίζεται ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών και άλλο μία ήττα στρατηγική που θα προκαλέσει κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά.