Βέβαια η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί να στο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση είπε όχι σε μία πρωτοβουλία που θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένα όλα τα κόμματα.
Στην τροπολογία που υπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο προτείνεται δε, η ψηφοφορία να διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις τέσσερις περιφέρειες, ενώ σε αυτή δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις.
Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:
«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:
Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών.
Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο ,σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.
Μητσοτάκης στην Cop29: Ετσι λειτουργεί το 112 στην Ελλάδα και σώζουμε ζωές - Τι άλλαξε μετά το Μάτι
Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται , χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και μετά από δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη. Στο πλευρό της
Στο πλευρό της κυβερνητικής πρότασης να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που αφορούν στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού τάχθηκαν οι ομογενειακοί φορείς που κλήθηκαν από τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την Παρασκευή.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της πρόθεσης που εκφράστηκε την Πέμπτη από πέντε κόμματα που αριθμούν 220 Βουλευτές και συγκεκριμένα τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τη Νίκη, τους Σπαρτιάτες και την Πλεύση Ελευθερίας να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, δημιουργώντας έτσι τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να αποκατασταθεί ένα δημοκρατικό χρέος μισού περίπου αιώνα. Η ιστορική αυτή ευκαιρία μένει να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδήσεις σήμερα
Καύσωνας: 8 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα θα βιώσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 39 °C
Φωτιά: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών