Απέναντι στη ζοφερή εικόνα που επιδιώκει με τη μονοθεματική του ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προβάλλει και όλες τις πτυχές του θετικού της έργου προς όφελος των πολιτών, επισημαίνοντας την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης σε ό,τι αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Για θετική πορεία
Στη σημερινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβάλει εκ νέου ισχυρά εκλογικά διλήμματα για τη συνέχιση ή όχι της θετικής πορείας της χώρας, η οποία αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, στις μειώσεις φόρων, στην ενίσχυση κρίσιμων τομέων, όπως η Υγεία και η Παιδεία, αλλά και σε σειρά ελληνικών προτάσεων που έχουν γίνει και ευρωπαϊκές πολιτικές τόσο στην πανδημία όσο και στην ενεργειακή κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας στον απόηχο και των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αναπτυξιακές προοπτικές και την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που εμφανίζει εν μέσω κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με πρωτιά στην αύξηση των επενδύσεων για την τριετία 2022-2024, αλλά και με τον πληθωρισμό, που συνιστά το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στην ευρωζώνη, να παρουσιάζει αισθητή αποκλιμάκωση (9,1%) τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (12%).
Ο πρωθυπουργός θα επαναβεβαιώσει την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίζει για όσο καιρό χρειαστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζοντας τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, αλλά και αξιοποιώντας κάθε περαιτέρω δυνατότητα που θα δημιουργείται από τη θετική πορεία της οικονομίας, χωρίς να διαταράσσεται όμως η δημοσιονομική ισορροπία.
Μήνυμα ενότητας
Με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε πορεία προς τις εκλογές του 2023, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης και να προβάλλει εκ νέου το στόχο για αυτοδυναμία της Ν.Δ. όχι σαν κομματική επιδίωξη, αλλά ως απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον της πατρίδας.
Οικονόμου: Στο κενό η «επιχείρηση λάσπη»
Στο κυβερνών κόμμα επισημαίνουν πως στην αξιωματική αντιπολίτευση «δεν κάνουν πολιτική αντιπαράθεση, πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα».
Το στίγμα της αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου για όλο αυτό το κλίμα δόθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, που υπογράμμισε πως «το σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά».
Οπως είπε ο κ. Οικονόμου, «η τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δόσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζει και δεν διαφωτίζει».
Στον απόηχο μάλιστα της νέας λίστας στην οποία φέρεται να συμπεριλαμβάνονται και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι υπουργοί Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης».
«Με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα».
Το Μέγαρο Μαξίμου απαντά άλλωστε και με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τη θεσμική θωράκιση και αναμένεται να κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις: καθολική απαγόρευση της εμπορίας κακόβουλων λογισμικών που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της, εκσυγχρονισμό της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ειδικά όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες, αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, καθώς και σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα κυβερνοασφάλειας.
Επίθεση σε Τσίπρα για Rafale και φρεγάτες
Την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε το περιεχόμενο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να καταλογίζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέτει ζήτημα «ακύρωσης των συμφωνιών» με τη Γαλλία.
«Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει σοβαρά τις ανεύθυνες ενέργειές του και γίνεται εθνικά επικίνδυνος. Αφού δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μέσω των οποίων η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή, έρχεται να θέσει ζήτημα ακύρωσης των συμφωνιών αυτών», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραλαμβάνει τα Rafale και τις Belhara σύμφωνα με το σχεδιασμό».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η «πρόθεσή του κάνει πολύ χαρούμενους όσους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδυναμίας τους να απαντήσουν στη γεωστρατηγική και στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία αλλάζει ήδη υπέρ μας τις ισορροπίες», ενώ υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να βλάψει την πατρίδα και να ακυρώσει την πορεία ισχυροποίησής της, ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί δυναμικά την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απέναντι σε κάθε επίβουλο».
Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον πρέσβη της Γαλλίας για «τη σημασία των ελληνογαλλικών σχέσεων και τις ευρωπαϊκές περιφερειακές εξελίξεις» και, όπως ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ελληνογαλλική συνεργασία στον αμυντικό τομέα τονίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις σχετικές συμβάσεις με τη Γαλλία».
Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από την Ε.Ε., ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τερματισμό της ρωσικής εισβολής και επιστροφή στη διπλωματία, καθώς και μία συγκροτημένη ευρωτουρκική πολιτική που να περιλαμβάνει την απειλή ισχυρών κυρώσεων και τη διασύνδεση της Χάγης με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης».