«Έκανα το ερώτημα και στον αρχηγό σας αλλά δεν μου απαντήσατε. Αυτό που μας έφερε άρον άρον σήμερα εδώ, σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει εδώ πενήντα φορές, ήταν το άρθρο του ‘Βήματος’; Ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:
«τα ζητήματα για τις υποκλοπές έχουν συζητηθεί για δύο χρόνια. Τα ζητήματα του ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος είναι τρεις μήνες πριν. Τα ζητήματα των Τεμπών, τα έχουμε συζητήσει κατ΄επανάληψη. Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Τι συνέβη και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε ‘σήμερα να κάνουμε μια πρόταση δυσπιστίας’, αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό στο οποίο είστε έκθετοι. Αυτό είναι που κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση και στόχευση».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. «Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως «όσο και αν φωνάζει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία ζητάει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, εδώ και τώρα».
«Όλα όσα τίθενται ως ερωτήματα έχουν απαντηθεί στο πόρισμα των 715 σελίδων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Απλώς δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή και θα δώσει απαντήσεις σε όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και στον ίδιο από την αντιπολίτευση.
«Πρέπει να απαντήσετε γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ μια πρόταση δυσπιστίας. Εγώ σας πιστώνω κάτι (σ.σ. απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ). Το ό,τι καταφέρατε να βάλετε την αξιωματική αντιπολίτευση από κάτω να υπογράφει, στην πρόταση δυσπιστίας, σας το δίνω. Πράγματι, καταλαβαίνω την πολιτική αξία της κινήσεως. Ενταγμένη σε μια νευρικότητα ενδεχομένως, με τις δημοσκοπήσεις, που εκεί που σας είχαν δεύτερους, σας πήγαν τρίτους. Ως κίνηση σας τη δίνω. Πολλώ δε μάλλον που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη διαδικασία άνευ αντικειμένου, χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, κοκορομαχίες. Και αφού τα είπε όλα αυτά, ήρθε και έβαλε υπογραφή», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «η ΝΔ ποτέ δεν είπε, ούτε στο πόρισμα της, ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο σφάλμα. Ποτέ δεν το έχουμε πει αυτό. Έχουμε αναδείξει σειρά συστημικών διαχρονικών σφαλμάτων και παθογενειών του σιδηροδρόμου. ‘Αλλο και τελείως διάφορο το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Εμείς λέμε, ανθρώπινο σφάλμα και συστημικά προβλήματα και άρα, να τι πρέπει να φτιάξουμε και τι φτιάχνουμε».
«Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και σχολίασε: «επειδή ο κ. Βορίδης με ευκολία, θέλει να περάσει τη λάσπη, και μίλησε για οικονομικά συμφέροντα, γιατί εμείς ακούσαμε το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας που μιλάει για παραποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, τον παραπέμπω στο tweet του επί δέκα χρόνια διευθυντή της εφημερίδας αυτής, του κ. Καρακούση που λέει ‘προκαλούν τους πάντες τα κυβερνητικά στελέχη. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν’. Αυτό δίνει από μόνο την απάντηση στην λασπολογία του κ. Βορίδη και των κυβερνητικών στελεχών».
Πρόταση δυσπιστίας: «Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων» λέει ο Πλεύρης
«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο, αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών», προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος».
Ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε σε όσους συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος».
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
«Με την πρόταση δυσπιστίας σας», τόνισε ο κ. Πλεύρης, «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων, για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τρένα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους, για να έχετε μικροκομματικό όφελος».
«Πρόκειται», είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!», σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά της Βουλής.
Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής «είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς» και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, «έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά). Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ, εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «αναπτύσσεται ένα αντι-Νέας Δημοκρατίας μέτωπο από κόμματα που μεταξύ τους σφάζονται, με στόχο την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων ενόψει ευρωεκλογών».
Ο εισηγητής της ΝΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που τη στηρίζει, για να σας δίνει τις απαντήσεις».
«Ταραξίας» η Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Ταραξίας» όπως την αποκάλεσαν από το προεδρείο της Βουλής, ήταν η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Β΄αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργαντάς δεν έκρυψε τη δυσανασχέτησή του για τις απανωτές παρεμβάσεις της από τα έδρανα, στις ομιλίες εισηγητών και υπουργών, ενώ για τον ίδιο λόγο παρενέβη και ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης που απευθυνόμενος στην κα Κωνσταντοπούλου της είπε: «Μην λειτουργείτε σαν εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής».
Πολύωρες και μεταμεσονύχτιες οι συνεδριάσεις
Το σύνολο των βουλευτών έχει ζητήσει να συμμετάσχει στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας και ξεκίνησε πριν από λίγο.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρείς τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο.
Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.
Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.