«Είναι από τους πιο παρεξηγημένους στη χώρα και ο κ. Κατρούγκαλος έχει αδικηθεί», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας για το νόμο Κατρούγκαλου και συνέχισε: «Ηταν ένας νόμος δίκαιης μοιρασιάς, διαφανής απόλυτα, που προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως το ένα ασφαλιστικό ταμείο για όλους», χωρίς καμία αναφορά στις μεγάλες περικοπές των συντάξεων, αλλά και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
«Τότε δεν καλοπεράσαμε ούτως ή άλλως. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια. Εμείς είχαμε μία κυβέρνηση με έναν εταίρο που σε κρίσιμα θέματα ιδεολογικής συνοχής είχαμε μεγάλες αντιθέσεις», ήταν η φράση του για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η οποία επίσης θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ιδίως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι επειδή η χώρα δεν βγήκε από τα Μνημόνια επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας.
Αλλά επειδή το κεφάλαιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι ένα κεφάλαιο που ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της προσπάθειάς του να προσεγγίσει το Κέντρο και να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν, προσπαθεί να αφήσει πίσω.
Μπρος και πίσω… γκρεμός
Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για να πει καλό λόγο για τις συμμαχικές κυβερνήσεις, αφού αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προοπτική εξουσίας, αλλά τα καλά λόγια για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. «Είμαι έτοιμος, πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στο λαό», συνέχισε ο κ. Τσιπρας, στην προσπάθειά του να πολεμήσει την προοπτική αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και το έκανε αυτό μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας της Κάπα Research -εταιρεία που συνεργαζόταν με την Κουμουνδούρου μέχρι τις εκλογές του 2019-, που έδειχνε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Εκλογολογία
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να χρεώσει στην κυβέρνηση τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, όταν είναι εκείνος που δίνει εντολή στον επικοινωνιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ να «παίζει» σενάρια πρόωρων εκλογών κάθε λίγο και λιγάκι. Το έκανε πριν τον Μάρτιο και διαψεύστηκε, το έκανε πριν τον Μάιο και διαψεύστηκε, τον έκανε πριν τον Ιούνιο και διαψεύδεται, το κάνει τώρα για τον Σεπτέμβριο.
«Η ιδιαιτερότητα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι από την εκλογή της άρχισε να διασπείρει φήμες περί πρόωρων εκλογών. Οι διαρροές προέρχονται από το Μαξίμου και συνεχώς διαψεύδονται, να συνεννοηθούν μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι τι θα παραλάβει.
Εκλεισε το μάτι
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και για τους χειρισμούς της στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας: «Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τους δραματικούς δείκτες. Ημασταν, είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες. Χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας». Φρόντισε ωστόσο να κλείσει για άλλη μία φορά το… μάτι στους ανεμβολίαστους, ζητώντας η Πολιτεία να μη λειτουργεί εκδικητικά σε όσους δεν εμβολιάστηκαν.
Προσποιούμενος ότι δεν γνωρίζει τι υποστηρίζουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για την ανάγκη στήριξης αλλά και εκσυγχρονισμού του δημόσιου συστήματος υγείας και κινούμενος για άλλη μία φορά στην οδό του λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας. «Πολιτικό κόστος θα υπάρχει πάντα στην πολιτική ζωή. Το κρίσιμο είναι αν οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν όταν κάτι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κι εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού υπάρχει και τώρα. Το θέμα είναι εάν θα κατακρεουργήσουμε κι άλλο το δημόσιο σύστημα για να δώσουμε έδαφος κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό για εμάς είναι ανήθικο και παράλογο».
Εκ του ασφαλούς
«Το πρόγραμμά μας δεν διαπνέεται μόνο από το μέτρο της αύξησης των μισθών, αλλά από μία διαφορετική φιλοσοφία για το ΕΣΥ», είπε για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκάλεσε ποικίλα σχόλια ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε τα όσα γίνονται στον ζωτικό τομέα της ψηφιοποίησης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην απαξιώσει, να μην πει καλό λόγο, αλλά και να την εμφανίσει ως δήθεν συνέχεια της κυβέρνησής του: «Κορυφαία μεταρρύθμιση είναι η ψηφιοποίηση και ο ατομικός φάκελος ασθενούς. Τα σωστά πράγματα θα έπρεπε να προχωράνε, το εμφανίζει ως καινούργια μεταρρύθμιση ο κ. Πιερρακάκης. Δεν πειράζει, ας την προχωρήσει. Να δούμε πώς μέσω της ψηφιοποίησης θα αρχίσουμε να βλέπουμε και πράγματα που γίνονται σε άλλες χώρες, π.χ. ο ασθενής να παίρνει συμβουλές από τον γιατρό ακόμα και από το σπίτι του. Πρέπει να δούμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών», είπε χαρακτηριστικά.
Τσίπρας για εξωτερική πολιτική
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, ερμηνεύοντας ως αποτυχία της κυβέρνησης την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα», ενώ πιεζόμενος από τη δήλωση Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες που κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν περιθώρια στον Ερντογάν όπως άφησαν στον Πούτιν και τώρα το πληρώνει όλος ο κόσμος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «αν κάτι συμβεί, ο μη γένοιτο, θα είμαστε μόνοι μας».
«Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μελετημένη και δεν έχει να κάνει με την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ζητάμε από τους συμμάχους μας να μιλήσουν καθαρά για όσα λέει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Να τα δίνουμε όλα και αυτοί να λένε βρείτε τα, αυτό δεν είναι συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά.