Ομως το πόσο θα κρατήσει αυτό το πολιτικό μοτίβο είναι μια «κινούμενη παράμετρος». Αν ο Κ. Μητσοτάκης επιμείνει στην απόφαση για εκλογές το 2023, θα διαρκέσει 11-12 μήνες. Αν πειστεί, τελικά, να κάνει εκλογές το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), θα διαρκέσει 3-4 μήνες. Αλλά το πόσο θα διαρκέσει αυτό το προεκλογικό σκηνικό θα το αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης ερήμην των πολιτικών αντιπάλων του.
Παράγοντες
Η ηρεμία στο Αιγαίο, οι καλοκαιρινές φωτιές, ο τουρισμός που δείχνει να καλπάζει προς νέο ρεκόρ και η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης είναι τα «4 κλειδιά» που θα κλειδώσουν και την οριστική απόφαση του πρωθυπουργού. Ο Κ. Μητσοτάκης, εκτός των άλλων, βλέπει και το θετικό μομέντουμ που έχουν διαμορφώσει οι χειρισμοί του στα εθνικά θέματα, αλλά και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις του Μαΐου (Pulse, Alco, Mark, Interview). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου, όταν πια θα υπάρχουν δεδομένα και για τα «4 κλειδιά», θα οριστικοποιηθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.
Στέφανος Κασσελάκης: Πάει στα δικαστήρια τον Πολάκη – Ποιος ο λόγος
Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει σαφής αλλαγή κλίματος. Η φθορά της Ν.Δ. λόγω της ακρίβειας ανακόπηκε και άρχισε να αντιστρέφεται, μεγαλώνοντας πάλι τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα της διαφοράς των εκλογών του 2019 (πάνω από 8%). Ενώ είναι μεγάλη η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής για τα εθνικά θέματα και την άμυνα της χώρας (51% συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης και το 19% με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ), ιδιαίτερα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Εδώ και λίγες μέρες έχουν αρχίσει να φαίνονται οι μειωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σταδιακά θα φανούν σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και εντός του Ιουνίου 280.000.000 θα καταλήξουν στα πορτοφόλια των πολιτών, λόγω της επιστροφής έως 600 ευρώ για τη μείωση της αυξημένης δαπάνης των λογαριασμών.
Από την άλλη πλευρά, ο Α. Τσίπρας «δεν κοιμάται τα βράδια», μάλλον για τον λάθος λόγο. Οπως είπε, δεν κοιμάται με τη σκέψη «τι θα παραλάβει» ως επόμενος πρωθυπουργός. Ο πραγματικός λόγος όμως για τον οποίο θα έπρεπε να μην κοιμάται τα βράδια, είναι πως «κατάφερε» μέσα στην παλίρροια της ακρίβειας και του πληθωρισμού να μην εισπράξει απολύτως τίποτα, παραμένοντας καθηλωμένος στα ποσοστά του 21%-24%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει πρώτος, «δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε», είπε στο Meeting Point, οπότε ξεφτίζει εντελώς το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Οπερ σημαίνει ότι κατεβαίνει στις εκλογές μόνο για την προσωπική του διάσωση.
Το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ
Η «εγκυρότητα» της σιγουριάς του Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του έχει ιστορική εγγύηση. Το 2019, παραμονές των ευρωεκλογών, δήλωνε στον ALPHA ότι «δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να χάσω από τον Μητσοτάκη». Ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά το συνέδριό του που προκάλεσε μια εφήμερη ευφορία και συσπείρωση, βρίσκεται και πάλι σε μετωπική με την πραγματικότητα: Εχει τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και δεν έχει καμία σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση να καταθέσει, με αποτέλεσμα να τον ακούν μόνο οι «δεδομένοι».
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εξασθενεί κι άλλο λόγω της στάσης του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος επιμένει σε ένα διμέτωπο αποκλείοντας τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η «προοδευτική διακυβέρνηση» εξαϋλώνεται, την ίδια στιγμή που δεν τη βοηθάει και η αριθμητική. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, ακόμα κι αν προσφερόταν -που δεν προσφέρεται- το ΠΑΣΟΚ, δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Εστω και αν το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη μπει στη Βουλή και κάνει «κωλοτούμπα» και πει «ναι» στη «μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».