Πέραν της σημασίας του νομοσχεδίου, η συγκεκριμένη απόφαση είναι κρίσιμη και πολιτικά, γι’ αυτό τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. αναμένουν την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη με ενδιαφέρον.
Αυτό το ξέρουν και στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη που ψάχνουν τον τρόπο να μην εκληφθεί η όποια απόφασή τους ως στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζει και καταγγέλλει τα πάντα, άρα και τον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, ή ως στήριξη της κυβέρνησης που θέλει να βλέπει νομοθετικές πρωτοβουλίες να στηρίζονται και από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα αναζητηθεί ο δρόμος των ίσων αποστάσεων μέσα από την τεχνοκρατική οδό. Δηλαδή ο νόμος Κεραμέως θα αναλυθεί τεχνοκρατικά και δεν θα ληφθούν υπόψη πολιτικές ισορροπίες και πολιτικό κόστος.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη πάντως λένε ότι δεν είναι νόμος-πλαίσιο. Και πολλές από τις θετικές διατάξεις (αποφεύγουν να αναφέρουν σε αυτές την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αν και την έχουν στηρίξει στο παρελθόν στη Βουλή) έχουν περάσει ήδη από τη Βουλή ως τροπολογίες. Δεν βλέπουν με καλό μάτι το ότι, όπως υποστηρίζουν, ο πρύτανης αποκτά υπερεξουσίες. Και ενώ είναι αλήθεια ότι με τον νόμο Κεραμέως επανέρχονται τα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων που προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου, εκείνοι μεταφέρουν ότι η Αννα Διαμαντοπούλου δεν έχει καλή άποψη για τον νόμο Κεραμέως.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένες συσκέψεις με τα στελέχη του Τομέα Παιδείας, πρυτάνεις κ.λπ. Στόχος είναι στην αρχή της εβδομάδας το ΠΑΣΟΚ να έχει αποκρυσταλλωμένη θέση, γνωρίζοντας ότι η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.
Πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όποια και να είναι η τελική απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το παραγόμενο πολιτικό αποτέλεσμά της θα είναι και το μείζον ζήτημα. Και έτσι θα συνεχιστούν τα πράγματα σε κάθε ζήτημα που εγείρει αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.
Ειδήσεις σήμερα