Πρώτον, επειδή ακόμα και αν οι προθέσεις ήταν αγαθές -που δεν ήταν- δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο που να αφορά την τραγωδία των Τεμπών και να ρίξει φως στην αναζήτηση της αλήθειας.
Δεύτερον, η επιχείρηση «ενιαίο μέτωπο αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης» κατέρρευσε παταγωδώς από την πρώτη ημέρα της συζήτησης και αυτό που τελικά προέκυψε είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, θα δώσουν μία λυσσώδη μάχη το επόμενο διάστημα για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.
Τρίτον -και αναμενόμενο- η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε όντως ενισχυμένη και ενωμένη από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και την ψηφοφορία. Και ενώ δυσκολευόταν, ελλείψει ισχυρού αντιπάλου να βρει βηματισμό, είναι πλέον σε θέση να απευθύνει καθαρά διλήμματα στους πολίτες, εν όψει των ευρωεκλογών.
Είναι πλέον γνωστό και εμφανές ότι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και φίλιοι και πολέμιοι της συμπόρευσης των δύο κομμάτων.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Κασσελάκης δεν επιθυμεί καμία συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Γι’ αυτό και επιχείρησε το εντυπωσιακό «άδειασμα» της πρωτοβουλίας με το άρθρο του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», γνωρίζοντας και το παρασκήνιο που αποκαλύφθηκε μετά από τον Νίκο Παππά: ότι η πρωτοβουλία δεν ήταν μόνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των τεσσάρων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας που ήταν σε παρασκηνιακές συζητήσεις για μέρες, ώστε να αφορμή την τραγωδία των Τεμπών να εκμεταλλευθούν το κλίμα και να πετάξουν στο καναβάτσο την κυβέρνηση. Μάλλον αυτός, η προσυνεννόηση δηλαδή, ήταν και ο λόγος της μη υπογραφής της πρότασης δυσπιστίας από το ΚΚΕ.
«Ποιος σας είπε πως δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη. Αυτά δεν γίνονται από ένα βράδυ σε πρωί», είπε ξεκάθαρα και σκόπιμα ο έμπειρος πια Νίκος Παππάς σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Και μόλις έγινε σάλος, κάτι που σε συνεννόηση με τον κ. Κασσελάκη είχαν προσχεδιάσει, βγήκε να πει ότι δεν καταλάβαμε καλά, ότι δεν είπε ακριβώς αυτό, ότι δεν υπήρξε συνεννόηση από πριν ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.λπ.
Είναι αλήθεια ότι προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια:
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κ. Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά. Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί. Ολα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις», είπαν αρχικά.
Προσπάθησε και η Νέα Αριστερά, πηγές της οποίας σημείωναν:
Ράνια Σβίγκου: Μίλησε ο αριστερός προοδευτικός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές κι ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελάκη, για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας. Ξέρουμε επίσης ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε δημόσια την πρόσκληση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου. Ξέρουμε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αρνηθεί με το επιχείρημα -διά στόματος της κυρίας Κεχαγιά– ότι μια πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και έτσι εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ξέρουμε, τέλος, ότι το πρωί της 24ης Μαρτίου ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Αργότερα ο κύριος Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση της Νέας Αριστεράς την οποία προφανώς στηρίξαμε. Ολα αυτά είναι γεγονότα. Οπως γεγονός είναι ότι ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματός του».
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Κατέρρευσε η «ενωμένη» αντιπολίτευση
Με την «αποκάλυψη» περί προσυνεννόησης η «σφαίρα» είχε βρει το στόχο της και το αφήγημα περί ενιαίας αντιπολίτευσης είχε καταρρεύσει. Στην αρχή μέσω του κ. Κασσελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση σόου και κοκορομαχία, και στη συνέχεια μέσω του κ. Παππά, ο οποίος αποκάλυψε παρασκηνιακές συζητήσεις ημερών με στόχο την πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ, μία ημέρα μετά το δημοσίευμα του «Βήματος».
Η κοινή γνώμη κατάλαβε ότι στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ήταν ούτε η αναζήτηση της αλήθειας ούτε η απόδοση ευθυνών. Και ότι η Τραγωδία στα Τέμπη και το δικαιολογημένο κλίμα στην κοινή γνώμη χρησιμοποιήθηκε από τα τέσσερα κόμματα για να βασιστεί το αφήγημα της συνεννόησης και της μελλοντικής συμπόρευσης.
Δύο πλευρές
Αφήγημα το οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας -ο οποίος ετοιμάζεται για επανεμφάνιση μετά τις ευρωεκλογές- και οι Φάμελλος, Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης και οι άλλοι στενοί και λιγότερο στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου, αλλά δεν στηρίζουν ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Μανόλης Καπνισάκης, ο Παύλος Πολάκης και μία σειρά στελεχών που κινούνται γύρω από τη νέα ηγεσία.
Γι’ αυτό και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά αρχικά είχε πει ότι η πρόταση δυσπιστίας θα οδηγούσε σε κοκορομαχίες εντός Βουλής, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τη στήριζε. Αλλά τελικά, λόγω πίεσης, όχι μόνο στήριξαν, αλλά και την υπόγραψαν γιατί δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της μη στήριξης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Παππά να παρέμβουν για να «τελειώσουν» την κοινή πρωτοβουλία εν τοις πράγμασι.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ – ΠΑΠΠΑ
Επεσε στην «παγίδα» ο Νίκος Ανδρουλάκης
Με τις παρεμβάσεις τους οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Παππάς είχαν και δεύτερο στόχο. Να ακυρώσουν το σχέδιο Ανδρουλάκη να βγει μπροστά και να εμφανιστεί για τρεις ημέρες ως ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενος την απουσία Κασσελάκη από τη Βουλή και παρουσιάζοντας μία κοινή πρωτοβουλία ως δική του.
Μέχρι τη «βόμβα» Παππά για την παρασκηνιακή προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της απώλειας της δεύτερης θέσης στις δημοσκοπήσεις.
Μία χαρά ήταν για τον Νίκο Ανδρουλάκη η ανάδειξη της θεσμικής εικόνας του ΠΑΣΟΚ, έναντι του λαϊκισμού του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν ως εκείνοι που σέβονται το σύστημα και τους θεσμούς και ακολουθούν την κοινοβουλευτική οδό ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ των Κασσελάκη και Φαραντούρη εμφάνιζαν την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα και όχι ως χώρα της Ε.Ε., ζητώντας διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές και εύχονταν η Ευρωπαία εισαγγελέας να «ρίξει» την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή να ανατρέψει τη βούληση του ελληνικού λαού.
«Βούτυρο στο ψωμί» του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ να του προσφέρει τις υπογραφές που χρειαζόταν για να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας και από την άλλη να εκτρέπεται πολιτικά και θεσμικά, διώχνοντας τους ψηφοφόρους του Κέντρου.
Παράλληλα, εφόσον τυπικά εκείνος κατάθεσε την πρόταση δυσπιστίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εμφανιζόταν για τρεις ημέρες στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων ως ο βασικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύοντας το τραυματισμένο προφίλ του και έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.
Στο τέλος της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη, ο Μητσοτάκης θα έβγαινε μεν ενισχυμένος αλλά και ο Ανδρουλάκης θα μπορούσε να δρέψει τους καρπούς της εμφάνισής του ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, πετυχαίνοντας ένα καίριο κτύπημα στον πραγματικό αντίπαλο στις ευρωεκλογές που έρχονται, τον Στέφανο Κασσελάκη.
Η αποκάλυψη
Και έτσι θα πήγαιναν τα πράγματα, αν ο Νίκος Παππάς δεν είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο και τη μεθόδευση που προηγήθηκε, εκθέτοντας – σε συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη- τον Νίκο Ανδρουλάκη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μεθοδεύουν συμπόρευση με ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Σωκράτη Φάμελλο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, που από την αρχή έχει συνδέσει τον πολιτικό της ρόλο με την προσπάθεια συμπόρευσης των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων.
Εξ ου και τα νεύρα της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία από το βήμα της Βουλής είπε για τον κ. Κασσελάκη: «Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με την εντελώς ασόβαρη στάση του να δίνει πατήματα στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό και να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Με τις πραγματικά ασόβαρες δηλώσεις του προέδρου του».