Το ζήτημα των τιμών ενέργειας ήταν ένα από τα βασικά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου έγινε μια αποτίμηση της προόδου σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, τον Οκτώβριο. Εκτός από το ζήτημα του πλαφόν, όπου οι διαφωνίες δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη, στα άλλα θέματα του τομέα της ενέργειας, όπως η εθελοντική από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη και η μείωση της κατανάλωσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί αποφάσεις.
Αναφορικά με την επιβολή πλαφόν, πολλοί ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη λήψης απόφασης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δευτέρας, ζητώντας από τους υπουργούς Ενέργειας να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Συμφωνία εδώ και τώρα για πλαφόν στο φυσικό αέριο»
Στην παρέμβασή σου στη συζήτηση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι ενώ η εντολή από το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (για υιοθέτηση του πλαφόν) δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και ζήτησε να μπει στα Συμπεράσματα σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου. Κάτι που τελικά έγινε.
Σε κάθε περίπτωση -και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις- «η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις», είχε δηλώσει νωρίτερα προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 900 εκατομμύρια ευρώ για να στηριχθούν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και οι συμπολίτες μας που δικαιούνται επίδομα για τις αγορές του πετρελαίου θέρμανσης.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, είχε εκπέμψει μήνυμα και για τη σημασία που έχει το γεγονός «η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο “σήμα” στις αγορές ότι δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεών μας».
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Ταυτόχρονα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά και από τη βελγική πρωτεύουσα ότι ανεξαρτήτως αποφάσεων που θα ληφθούν τελικά στην Ε.Ε., η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί σε εθνικό επίπεδο.
«Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι «μόνο μέσα στον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 900 εκατομμύρια ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και για δικαιούχους επιδόματος στήριξης για τις αγορές του πετρελαίου θέρμανσης».
«Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το “καλάθι του νοικοκυριού”, το οποίο τώρα αποκτά και χριστουγεννιάτικη διάσταση, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε, αφήνοντας πίσω τις άναρθρες κραυγές της αντιπολίτευσης και στηρίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Οσον αφορά στη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις και για τον αμερικανικό νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Ιnflation Reduction Act), που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το REpowerEU.
Δείτε εδώ τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου
Ειδήσεις σήμερα
«Εσκασε» και… Ραμπάτ-γκέιτ – Αποκαλύπτεται σκάνδαλο κατασκοπείας υπέρ του Μαρόκο