Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» και την ιταλική «La Repubblica», ο 35χρονος Τζόρτζι ισχυρίστηκε πως η 44χρονη σύντροφός του δεν ήταν αποδέκτρια των δεσμίδων με χαρτονομίσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι τους, αλλά πως εκείνα προορίζονταν για τον ίδιο και τον αρχηγό του κυκλώματος, Αντόνιο Παντζέρι. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλή, για να προστατεύσει την 22 μηνών κόρη τους.
Μέχρι στιγμής, ο Τζόρτζι είναι ο μόνος από τους τρεις Ιταλούς που έχει ομολογήσει την ενοχή του, πιθανόν σε συμφωνία με τον Βέλγο ανακριτή Μισέλ Κλεζ να πει όλα όσα ξέρει για να ελαφρύνει τη θέση του.
«Απολογία»
«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» ήταν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η «Repubblica», τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Τζόρτζι παραδεχόμενος τις σε βάρος του κατηγορίες – ξέπλυμα χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διαφθορά.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση με τον μοιραίο μέντορά του, πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια του ιταλικού κόμματος «Αρθρο 1», Αντόνιο Παντζέρι, ο Τζόρτζι υπήρξε απολογητικός, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχε στις παρανομίες του επειδή του όφειλε πολλά.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
«Του ζήτησα να με πάρει με υποτροφία το 2009 και το έκανε», είπε χαρακτηριστικά, ανατρέχοντας στη γνωριμία τους σε ένα συνέδριο.
«Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία, με τον Παντζέρι να γίνεται με τα χρόνια κάτι σαν μέντορας για τον Τζόρτζι, τον ενθουσιώδη νεαρό, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.
«Ηθικό χρέος»
Οπως σημειώνεται, «το ηθικό χρέος που ένιωθε ο Τζόρτζι για τον Παντζέρι ήταν μεγάλο. Γι’ αυτό, όταν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Παντζέρι το 2019, καθώς δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής, εκείνος συνέχισε να τον βοηθάει. Τότε ήταν που, όπως εξήγησε ο Τζόρτζι, ξεκίνησε να διαχειρίζεται τα χρήματα της οργάνωσης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλους όσοι τον βοήθησαν να εργαστεί στον τομέα της πολιτικής». Αλλά ήταν και χρήματα που ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε ότι δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα, καθώς ο μισθός του ως βοηθός ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τη «Repubblica», ο Τζόρτζι δήλωσε ανακουφισμένος στους αστυνομικούς που έβγαλε αυτό το βάρος από τη συνείδησή του.
Σε διαφορετική πάντως γραμμή, οι συνήγοροι τόσο του Παντζέρι όσο και του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα αρνήθηκαν τα όσα είπε ο Τζόρτζι, κάνοντας λόγο για αντιδεοντολογική διαρροή απορρήτων της δικογραφίας, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση.
Qatargate: «Σκόπευε να αγοράσει κότερο από εμίρη»
Ερευνα στη μικρή πόλη που μεγάλωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, έκανε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, για να ανακαλύψει το παρελθόν του Ιταλού λομπίστα και συζύγου της Εύας Καϊλή.
Συγγενείς και φίλοι του Τζόρτζι στο Αμπιατεγκράσο, λίγο έξω από το Μιλάνο, προσπαθούν να κατανοήσουν τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Ιταλό φέρελπι πολιτικό επιστήμονα να αναζητήσει τρόπους εξοικονόμησης πολλών χρημάτων, έξω από τις νόρμες. Ορισμένοι γνωστοί του μίλησαν για «κάποιον που δάνειζε αθόρυβα χρήματα», ενώ οι περισσότεροι έπεσαν από τα σύννεφα με την εμπλοκή του στο Κατάρ-γκέιτ. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που είχαν ακούσει έντονες φήμες ότι ο Τζόρτζι, φανατικός της ιστιοπλοΐας και λάτρης της θάλασσας, σκόπευε «να αγοράσει άμεσα ένα κότερο από κάποιον εμίρη για να κάνει ταξίδια με την Εύα Καϊλή και την κόρη τους».
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, πέραν των χρημάτων που εντοπίστηκαν στο σπίτι που διέμενε ο Τζόρτζι με τη σύντροφο και το παιδί τους, κατά την έρευνα των βελγικών Αρχών, η ιταλική αστυνομία βρήκε επίσης και 20.000 σε μετρητά στο σπίτι του στο Αμπιατεγκράσο.
Οπως ανέφερε ο απεσταλμένος της «Κοριέρε», ο Τζόρτζι προκαλούσε τη ζήλεια των συμπολιτών του καθώς τα είχε όλα: ωραία εμφάνιση, μόρφωση, είχε μια καλή δουλειά και ωραία οικογένεια.
Οι γονείς του, Ιόλη και Λουτσιάνο, ήσαν εκπαιδευτικοί και ζουν στο Αμπιατεγκράσο. Ο δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας προσπάθησε να αποσπάσει στοιχεία από τον πατέρα του, αλλά εκείνος αρνήθηκε να μιλήσει για την υπόθεση που συνταράσσει την πόλη τους αλλά και όλη την Ευρώπη.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι εγκατέλειψε το Αμπιατεγκράσο το 2009 όταν πήγε στις Βρυξέλλες για να σπουδάσει. Τελικά έμεινε εκεί και έκανε καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού γνώρισε και τον Αντόνιο Παντσέρι.