Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει μια σαφή τοποθέτηση, που πηγάζει από τις πάγιες διαχρονικές αρχές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και των δικαιωμάτων που πηγάζουν από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και ασκεί μια πολιτική αξιών. Υπό αυτή την έννοια, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία, όπως θα στεκόταν αλληλέγγυα απέναντι σε κάθε χώρα που υφίστατο εισβολή. «Είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα που υπέστη εισβολή και οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι ακριβώς οι θέσεις της χώρας απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα». Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο στις ελληνορωσικές σχέσεις από την κήρυξη 12 μελών των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στην Ελλάδα ως προσώπων μη αρεστών στην Ελλάδα (personae non gratae), ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ρωσίας. Δεν είναι αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής». Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή, έκανε το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει, να μείνει πιστή στις αρχές και στις αξίες τις οποίες εκφράζει, αλλιώς θα υπήρχε μια εγγενής αντίφαση ανάμεσα στις θέσεις που υπερασπίζεται στο Κυπριακό και στις θέσεις που θα τηρούσαμε απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως επεσήμανε. Οσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. «Εκεί βρίσκονται ελληνικοί πληθυσμοί από αιώνες», ανέφερε και σημείωσε πως ακριβώς γι’ αυτό είχε επισκεφθεί τη Μαριούπολη πριν από τη ρωσική εισβολή και είχε θίξει και προς τη ρωσική πλευρά «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, διότι μέσα στα σενάρια που ήταν γνωστά, η επίθεση κατά της Μαριούπολης μας είχε τεθεί υπόψη».
Με μια φωτογραφία αποχαιρετά την Ελλάδα ο Πάιατ
Μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα εκκλησάκι σε κάποιο ελληνικό νησί και απ’ έξω από αυτό το αγαπημένο του ποδήλατο ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στην Αθήνα τον επόμενο μήνα και παραδίδει τη σκυτάλη στον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Τσούνη, έγραψε πως θα του λείψει το ελληνικό καλοκαίρι και πρόσθεσε πως ήταν προνόμιο για εκείνον να υπηρετήσει ως πρέσβης «σε αυτή την αξιοσημείωτη γωνιά του κόσμου».
Ο Δ. Γαλαμάτης με τους ρεπόρτερ του πολέμου
Με δημοσιογράφους και τεχνικούς -ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και της ΕΡΤ- της Θεσσαλονίκης, που κάλυψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, συναντήθηκε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με τέσσερις δημοσιογράφους (Λευκή Γεωργάκη/Star, Κώστας Καντούρης/ΕΡΤ3, Αδαμαντία Λιόλιου/Open, Χρήστος Νικολαΐδης/Open) και πέντε τεχνικούς (Δημήτρης Αλεξάκης, εικονολήπτης/Open, Δημήτρης Ιωακείμογλου, τεχνικός/ΕΡΤ3, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, εικονολήπτης/ΕΡΤ3, Τέλης Τσαπανίτης, εικονολήπτης/ΕΡΤ3, Δημήτρης Τσιόπλος, εικονολήπτης/Open), που μετέδωσαν με κίνδυνο της ζωής τους τα γεγονότα από την πολεμική αναμέτρηση στις ουκρανικές πόλεις. Συζήτησαν για τις εμπειρίες τους και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των αποστολών τους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Κίεβο και η Οδησσός.
Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
«Μετά τις γαλλικές εκλογές αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις ως προς τις πιέσεις κατά της Ρωσίας, τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το μεταναστευτικό και την άμυνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στις εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «η εξέλιξη αυτή επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της Ε.Ε., με ανάπτυξη ευρωπαϊκών τεχνολογιών και χρηματοδοτικών πόρων. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η πράσινη ατζέντα με τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας και με αναθεώρηση της σύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου με εκείνης της ηλεκτρικής ενέργειας». Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, κάθε απόφαση για νέες κυρώσεις θα πρέπει είναι ομόφωνη.
Κυβέρνηση Τραμπ: Μέχρι τις ΗΠΑ ο χορός της Λατινοπούλου - Αμερικανός υποψήφιος υπουργός ανέβασε το βίντεο της
ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
Δύο συναντήσεις που τον… αιφνιδίασαν είχε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου παρακολούθησε μέρος των γυρισμάτων της ταινίας «The Bricklayer». Τις περιέγραψε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο facebook. Συγκεκριμένα, ανήρτησε τα εξής: «Δύο συναντήσεις που δεν περίμενα, χθες, στην πλατεία Αριστοτέλους, στα γυρίσματα της ταινίας “The Bricklayer”: Η πρώτη με τον Clifton Collins Jr, εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας. Μου μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την πόλη και, κυρίως, για τους ανθρώπους της. “Μας αγκάλιασαν όλοι, ο κόσμος, οι αστυνομικοί που τους… ταλαιπωρούμε”, μου είπε. Και επειδή ήμουν ο πρώτος υπουργός που συναντούσε και συνομιλούσε, μου ζήτησε μια selfie. Δεν αρνήθηκα… Η δεύτερη με τον Aκη Σακελλαρίου. Παιδικός φίλος, αγαπητός. Η ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι ερμηνεύει το ρόλο του… υπουργού Εξωτερικών κι έβγαζε λόγο στην πλατεία!».
Το μήνυμα Παυλόπουλου για Ελλάδα και Κύπρο
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκπτώσεις ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που της ανήκουν κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπό το βάρος ενδεχόμενων έξωθεν πιέσεων για την, δήθεν, “κρίσιμη” γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας λόγω της συγκυρίας εξαιτίας της προκλητικής και απάνθρωπης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Τη θέση αυτή διατύπωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Στην ομιλία του, με τίτλο «Επισημάνσεις ως προς τα αδιαπραγμάτευτα Δικαιώματα της Ελλάδας επί των Θαλάσσιων Ζωνών της: Κυριαρχία και Κυριαρχικά Δικαιώματα», ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να καταστήσουν σαφές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στο ΝΑΤΟ ότι δεν είναι διατεθειμένες, κατ’ ουδένα τρόπο και υφ’ οιανδήποτε μορφή, να δεχθούν “εκπτώσεις” επί των κατά το Διεθνές Δίκαιο πάσης φύσεως δικαιωμάτων τους ως προς τις θαλάσσιες ζώνες τους».