Πρέπει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στην τελική σύνθεση των εδρών, καθώς κληρώθηκε η ίδια τακτική εισαγγελέας και στα δύο δικαστήρια, αλλά και δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη είναι κοινά. Σε αυτήν την περίπτωση είτε τα δύο δικαστήρια δεν θα πραγματοποιηθούν σε κοινό χρόνο είτε -το πιθανότερο σενάριο- τα μέλη που είναι κοινά θα παραιτηθούν από τη μια δίκη και θα γίνουν νέες κληρώσεις για την αντικατάστασή τους. Κάθε έδρα συμπληρώνουν 13 τακτικοί δικαστές και 6 αναπληρωματικοί. Υστερα από την κλήρωση, σε διάστημα 40 έως 60 ημερών τα ειδικά δικαστήρια θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
» Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη
Στον προεδρικό «θώκο» στη δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, και της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, θα καθίσει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου. Η κ. Ηλιοπούλου προήχθη στον βαθμό αυτόν το 2017, ενώ συμμετείχε στην έκδοση σημαντικών αποφάσεων, όπως αυτή της ποινικής ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου για το ελαφρυντικό του «σύννομου βίου». Η ίδια υπήρξε εισηγήτρια και στην υπόθεση καθαρίστριας με πλαστό απολυτήριο στον Δήμο Κορυδαλλού -είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 μηνών-, σημειώνοντας προς τους δικαστές του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Α.Π. ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη μετατροπή κάθε στιγμιαίου εγκλήματος σε διαρκές».
Στη θέση του εισαγγελέα θα καθίσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ολγα Σμυρλή, γνωστή και ως «προστάτιδα των ζώων». Ωστόσο, η ίδια έχει κληρωθεί στην ίδια θέση και στη δίκη του Νίκου Παππά, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό αν θα αντικατασταθεί από άλλον. Με εγκύκλιό της τον Οκτώβριο του 2020 είχε παραγγείλει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και αυστηρή τήρηση του νόμου σε περιπτώσεις κακοποίησης εις βάρος των ζώων, με αφορμή τα περιστατικά ωμής βίας κατά ζώων συντροφιάς σε Νίκαια και Κρήτη. Η εισαγγελική λειτουργός είχε, επίσης, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες της 53χρονης τότε καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο από τον Βόλο, υπόθεση που είχε ξεσηκώσει την κοινή γνώμη.
Σε ρόλο αναπληρωτή εισαγγελέα θα βρίσκεται η Αριστέα Θεοδόση, η οποία είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αναίρεση της απόφασης του Γ’ Πλημμελειοδικείου Σερρών, με την οποία είχε παύσει η ποινική δίωξη εις βάρος τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Novartis Hellas. Το 2017 προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ το 2018 ήταν η εισαγγελέας που είχε εξετάσει την υπόθεση παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας να διερευνηθούν «καταγγελίες τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον τέως υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, με φερόμενο χρόνο τέλεσης το χρονικό διάστημα από 25 Ιουνίου 2013 έως 9 Ιουνίου 2014».
Τη σύνθεση συμπληρώνουν από τον Αρειο Πάγο η Μυρσίνη Παπαχίου, η οποία έχει κληρωθεί ως τακτικό μέλος και στη δίκη Παππά και ήταν εισηγήτρια στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής που απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, η Μαρία Μουλιανιτάκη, η οποία υπήρξε πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου που ερεύνησε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και του Νίκου Παππά, ενώ στο ίδιο συμβούλιο υπήρξε μέλος και η Μαριάνθη Παγουτέλη, η οποία έχει απασχολήσει τόσο με αναρτήσεις της σε ιστοσελίδες όσο και τη μειοψηφία της υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Τους αρεοπαγίτες συμπληρώνουν η Ζαμπέτα Στράτα, η Ελένη Φραγκάκη, που διετέλεσε αρκετά χρόνια προϊσταμένη του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, και η Ανθή Γκάμαρη. Ωστόσο, η τελευταία έχει κληρωθεί και ως τακτικό μέλος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, όπου, μάλιστα, είναι η αρχαιότερη ανάμεσα στους συναδέλφους της, οπότε και θα πρέπει να βρεθεί στη θέση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου.
Τους τακτικούς δικαστές συμπληρώνουν και έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για τους Βασίλειο Αραβαντινό, Νικόλαο Καρβέλη, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Ολγα Ζύγουρα, η οποία υπήρξε εισηγήτρια στην υπόθεση της ευθύνης του Δημοσίου προς αποκατάσταση ηθικής βλάβης από νόμιμη πράξη εμβολιασμού, και η Ρωξάνη Γιαννουλάτου.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
» Παππάς – Καλογρίτσας
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη θέση του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει η Ανθή Γκάμαρη, όπως προαναφέρθηκε, ενώ τους έξι αρεοπαγίτες συμπληρώνουν η Μυρσίνη Παπαχίου -τακτικό μέλος και στη δίκη Παπαγγελόπουλου-, η Γεωργία Κατσιμαγκλή, η Δήμητρα Ζώη, η Ελένη Κατσούλη, η Μαρουλιώ Δαβίου -είχε εμπλακεί σε πασίγνωστη υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος-, αλλά και η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η ανακρίτρια που χειρίστηκε τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής και πλήθος άλλων σημαντικών υποθέσεων.
Ανάμεσα στα έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται η αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, η οποία ήταν μέλος της σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ που αποφάσισε για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και φέρεται να βρέθηκε στην πλευρά της μειοψηφίας, που ήθελε τον νόμο Παππά συνταγματικό. Στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει και ο Μιχαήλ Πικραμμένος, που έχει διατελέσει την τριετία 2013-2016 γενικός διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και είναι αναπληρωτής καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Την εξάδα κλείνουν οι Κασσιανή Μαρίνου, Σταυρούλα Κτιστάκη, Μαρία Σωτηροπουλου, και Ρωξάνη Γιαννουλάτου.
Τέλος, στο πόστο του εισαγγελέα έχει κληρωθεί και πάλι η Ολγα Σμυρλή, ενώ αναπληρωματικός κληρώθηκε ο Δημήτριος Ασπρογέρακας, με ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό, αφού μεταξύ άλλων χειρίστηκε την προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες, έχει διατελέσει εποπτεύων εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπως και επόπτης ερευνών για την τρομοκρατία. Στη θητεία του, στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, έχει χειριστεί υποθέσεις αναφορικά με τη δράση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και του «Επαναστατικού Αγώνα».
Ειδήσεις σήμερα
Κεραμέως στον Ε.Τ.: Αναβαθμίζουμε την επαγγελματική εκπαίδευση
Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο αν κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν