Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στη συνάντηση «υπογραμμίστηκαν η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».
Η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και ήταν η πρώτη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι δύο υπουργοί είχαν σύντομη συνομιλία και πάλι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Στη διάρκειά της είχε επισημανθεί τότε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος, ακολούθησε ωστόσο μία διαρκής κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, η οποία έχει αποτυπωθεί μάλιστα αρκετές φορές στις δηλώσεις και του ίδιου του κ. Ακάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χθες στον κ. Ακάρ ότι η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η γειτονική χώρα συνεχίζει να διατυπώνει προκλητική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Την ίδια ώρα, μήνυμα προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο έστειλε εκ νέου χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων, την «κοινή κατανόηση των δύο χωρών για το πόσο σημαντικό είναι το Διεθνές Δίκαιο στην επίλυση διαφορών σε θαλάσσιες ζώνες».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας που τελικά πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι «κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου είναι και ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης», εκτίμησε ωστόσο πως είναι «και μία έμπρακτη απόδειξη ότι συνειδητοποιούν οι γείτονες το αδιέξοδο αυτής της προκλητικής τακτικής, της προκλητικής στρατηγικής, που ακολουθούν εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο επεσήμανε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας και κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση της κυριαρχίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε και τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και υπογράμμισε ότι υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, καθώς και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «συζητήσαμε τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας». Είχε επίσης συναντήσεις και με τους υπουργούς Αμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, και της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ειδήσεις σήμερα
Βιασμός 12χρονης: Πρόσωπο-κλειδί ο «Μιχάλης» – Τι είπε το παιδί, ποιον αναζητούν οι αρχές
Καιρός: Τι θα γίνει σήμερα που θα είναι έντονα φαινόμενα το τριήμερο