Οι εν αναμονή νέες κυβιστήσεις προκειμένου μετά από δώδεκα και πλέον μήνες να προκύψει λευκός καπνός στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης και η… πολιτική ναφθαλίνη στις τελευταίες κόκκινες γραμμές των κυβερνητικών δημιουργούν συνθήκες έντονης νευρικότητας μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα κληθούν να υπερψηφίσουν τα επόμενα μέτρα-μέγκενη.
Το σκηνικό του προβληματισμού εντός της Κουμουνδούρου αποτυπώθηκε στην ενημέρωση που παρείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε βουλευτές που μετέχουν στις Επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής. Η δυσφορία ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, διάχυτη, καθώς η ψυχρολουσία από την αμετακίνητη στάση των δανειστών της χώρας στα δημοσιονομικά και τα εργασιακά ήταν ακόμα μία σταγόνα που φέρνει το ποτήρι του εκνευρισμού πολύ κοντά στο να ξεχειλίσει.
Τα δύο κορυφαία στελέχη της φέρεται πως μετέφεραν στους συντρόφους τους πως οι πιστωτές απαιτούν να προχωρήσουν άμεσα στις αλλαγές αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασαν ως νέο ορόσημο το Eurogroup της 7ης Απριλίου για την παρουσίαση ενός πακέτου συμφωνίας με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, μετά τον «τοίχο» όπου έπεσε στα εργασιακά, προσανατολίζεται πλέον να ζητήσει εάν μπορεί το όλο πακέτο να οδεύσει προς την τρίτη αξιολόγηση. «Πέφτουμε σε τοίχο, δεν ακούνε τίποτα στα εργασιακά», ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί.
Ο κατάλογος των «αντιμέτρων» που παρουσιάστηκε στην ενημέρωση Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου είναι μάλλον πενιχρός και σύμφωνα με πηγές που βρέθηκαν εντός της αιθούσης περιλαμβάνει:
-Επίδομα σε φτωχά παιδιά.
-Επίδομα ενοικίου σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια.
-Επίδομα απασχόλησης.
-Αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί το 50% των μαθητών δημόσιων σχολείων.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
-Αύξηση κατά 30% των θέσεων για παιδικούς σταθμούς.
-Μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, μικρή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μικρή μείωση φόρου επιχειρήσεων.
-Επιδότηση απασχόλησης θέσεων εργασίας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι έφυγαν λόγω κρίσης.
-Μείωση εισφοράς για φάρμακα σε συνταξιούχους.
-Πολύ μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.
Διόλου τυχαία, λοιπόν, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο φωνές στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου που βγάζουν στο προσκήνιο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, τη στιγμή κατά την οποία στο «άρμα» του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, περί ψήφισης του νέου δημοσιονομικού πακέτου με αυξημένη πλειοψηφία, φαίνεται να δένονται και έτερα κορυφαία πρόσωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς την πρόταση θα την καταθέσουμε σε όλη την κοινοβουλευτική Ολομέλεια και προφανώς αναφέρομαι στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αν θέλετε. Και πιστεύω ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να αναμετρηθούν με την κοινωνία, να συζητήσουν μαζί της και να τοποθετηθούνε επί του νομοσχεδίου. Δεν κατατίθεται ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, ένα, δυο, τρία, όσα νομοσχέδια με στόχο τους 153. Η συνομιλία είναι οι 300 και ας βγάλουμε έξω την Ακροδεξιά», υποστήριξε (North) ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Μετά και τον τέως υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, που φέρεται να ζήτησε ευρεία πλειοψηφία «180» για την ψήφιση των μέτρων, ανοιχτό άφησε το όλο ζήτημα και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, πως το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης, όσο κι αν κεντρικά η κυβέρνηση μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου το έχει αποκλείσει.
«Μπορώ να το πω εγώ αυτό έτσι αβασάνιστα; Αυτά είναι του πρωθυπουργού αποφάσεις. Αν προτρέχουμε δεν νομίζω ότι προσφέρουμε και την καλύτερη υπηρεσία», σημείωσε (Παραπολιτικά FM) ο κ. Κουρουμπλής. «Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Το ίδιο πράγμα είχε τεθεί και το 2010-2011. Ζητούσαν από τον κ. Σαμαρά να υπογράψει. Δηλαδή, διευρυμένη πλειοψηφία. Στο τέλος υπέγραψε», είπε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου