Στον ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά Κασσελάκη αφήνει να διαρρεύσει ότι ενώ ανέμεναν ως σχεδόν βέβαιο το 17%, δεν είχαν υπολογίσει στη «λευκή απεργία» των κορυφαίων του κόμματος το τελευταίο κρίσιμο διάστημα που κατά τη γνώμη τους οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος να απέχουν από τις κάλπες. Και διευκρινίζουν πως όταν η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι δύο μονάδες που έχασε από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά το ότι δεν έπεισε ψηφοφόρους να έρθουν στην κάλπη, ήθελε να τονίσει ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά όλοι όσοι ουσιαστικά απείχαν από την προεκλογική εκστρατεία.
Δράσεις…
Σε αυτόν τον καμβά και προκειμένου να προλάβει τις κινήσεις όσων τον αμφισβητούν, ο Στέφανος Κασσελάκης
-ο οποίος από χθες είναι στις Σπέτσες- φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κόμμα, ακόμα και να δείξει την έξοδο σε όσους διαφωνούν μαζί του ή δεν θεωρούν ότι με εκείνον στο τιμόνι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει.
Λίγοι είναι εκείνοι από το επιτελείο του και τους συνομιλητές του (όπως π.χ. ο Νίκος Παππάς) που του εισηγούνται να πάει σε συμβιβασμούς και κινήσεις ενωτικές και να προσπαθήσει να τους βάλει όλους στο τραπέζι, πηγαίνοντας σε ένα ενωτικό καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο.
Πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι αποτελεί επιλογή του επιτελείου του κ. Κασσελάκη, με την οποία δεν συμφωνούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα προς τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς να επιστρέψουν τις έδρες τους πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προϋποθέσεις
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη ζητούν ως προϋπόθεση συμπόρευσης με τους κορυφαίους του κόμματος να αναγνωρίσουν ότι:
* Πρώτον, εκείνος δεν έχει καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα της Κυριακής και ότι κατάφερε να κρατήσει δήθεν όρθιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δήθεν, επειδή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει συνεχώς δυνάμεις και ψηφοφόρους, επί Κασσελάκη όμως βρέθηκε σε χαμηλό 12ετίας και υπέστη τη έκτη συνεχή εκλογική του ήττα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
* Δεύτερον, θα τον στηρίξουν ως αρχηγό στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας το 2027.
Το είχε… δείξει
Στη δήλωσή του την Κυριακή το βράδυ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να αναφερθεί στη μεγάλη αποχή ή την ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν ξέχασε όμως να πει ότι «δεν έχει τύψεις», όπως και ότι θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2027 ως υποψήφιος πρωθυπουργός.
Γνώριζε, όπως και οι συνεργάτες του, ότι από το ίδιο βράδυ των εκλογών θα ξεκινούσε η επιχείρηση αμφισβήτησής του με σκοπό την απομάκρυνσή του, την οποία οι ίδιοι χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθειά του να επιστρέψει στην πολιτική ζωή.
Ακουσαν τον Χρήστο Σπίρτζη να λέει ότι οι κ.κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης καλό θα είναι να κάνουν ένα βήμα πίσω, δηλαδή να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, ώστε να ανοίξουν το δρόμο για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.
Διάβασαν την ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά να ακυρώνει με στοιχεία το αφήγημα της Κουμουνδούρου ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε, να καλεί ηγεσία και στελέχη να είναι ειλικρινείς και να δηλώνει ότι «δεν κτίζεται η μεγάλη Αριστερά με το να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας».
Οι φράξιες παίρνουν εκ νέου θέση μάχης
Είναι κοινό μυστικό ότι οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι κανένας από τους στόχους που είχε βάλει ο κ. Κασσελάκης δεν επετεύχθη και πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη νέα ήττα.
Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη όμως χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα και την κοινή πρόταση Τεμπονέρα – Κοτσακά και «σηκώνει μανίκια». Ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς μιλούν για διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου, περιλαμβάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.
Συντονιστικό
Αναγγέλλουν τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές, όπως και μαζικά κινήματα και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Αναγγέλλουν επίσης την εκκίνηση διαλόγου επικεντρωμένου «στην προγραμματική θεματική για τη διαμόρφωση minimum συμφωνίας», ενώ θεωρούν ότι το συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εξαγγείλει ο κ. Κασσελάκης δεν είναι απαραίτητο να γίνει, καθώς «στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελεί εσωκομματική διαδικασία καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία». Απευθυνόμενοι δε προς τον κ. Κασσελάκη αλλά και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Τεμπονέρας και Κοτσακάς σημειώνουν: «Δεν μπορούμε να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επιμέρους προσώπων. Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους».
Συμπόρευση…
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτοιμα να στηρίξουν μία πρόταση συμπόρευσης των κομμάτων και των δυνάμεων της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, σαν και αυτή των Τεμπονέρα και Κοτσακά.
Επιμένουν δε ότι στελέχη που έχουν κοινή αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και επιθυμούν την επιστροφή του προετοιμάζονταν εδώ και καιρό για τις κινήσεις που θα έκαναν τη μία μετά την άλλη μετά τις ευρωεκλογές, με την προϋπόθεση ενός αποτελέσματος σαν το προχθεσινό – ώστε να αναγκάσουν τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε παραίτηση.