Τι ωθεί έναν διεθνή δικηγόρο να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές;
Πάντα ήμουν ενεργός πολίτης, ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια στο Β’ Πειραματικό Λύκειο Αθηνών. Η πρώτη μου, όμως, ουσιαστική επαφή με την πολιτική σε εθνικό επίπεδο ήταν το «Brain Gain». Μια πρωτοβουλία που δημιουργήσαμε το 2016 με μια ομάδα φίλων, διασκορπισμένων τότε σε Ευρώπη και Αμερική.
Σήμερα, έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο εξωτερικό, ειδικά στις Βρυξέλλες, έκανα ένα βήμα μπροστά και ανταποκρίθηκα στο προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συνδράμω στην εθνική προσπάθεια, συμβάλλοντας με τις εξειδικευμένες γνώσεις μου ιδίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Γι’ αυτό συμμετέχω σ’ αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη και σοβαρή εκλογική μάχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ναι, αλλά από προεκλογικές εκστρατείες δεν έχετε εμπειρία.
Δεν είχα μέχρι σήμερα. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου αισθάνομαι ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με έχουν αγκαλιάσει. Με καλούν σε εκδηλώσεις νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, μου δίνουν συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδω το μήνυμα της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως επίσης και για την εκπροσώπηση της παράταξης σε δημόσια φόρα, αλλά και σε πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε όλοι μας πολύ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό μας δίνει δύναμη να φτάσουμε το μήνυμά του σε κάθε Ελληνα, σε κάθε Ελληνίδα.
Πόσο επηρεάζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια αυτό το νέο όσο και ασταθές ενεργειακό τοπίο μετά τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή;
Η κρίση στην Ουκρανία κατέδειξε ότι η Ευρώπη δεν έχει ενεργειακή ανεξαρτησία, κάτι που όσοι ασχολούμαστε με το χώρο της ενέργειας το είχαμε επισημάνει. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι ως Ε.Ε. για τέτοιες ενεργειακές κρίσεις. Γι’ αυτό και η Ευρώπη άργησε να δράσει.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα, αν και η Ευρώπη το πλήρωσε ακριβά, διότι για να ισοσταθμίσουμε την απώλεια των εισαγωγών από τη Ρωσία αγοράσαμε πολύ ακριβά από τρίτες χώρες. Δημιουργήσαμε όμως -φυσικά και η Ελλάδα- ένα καλύτερο πλαίσιο. Αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την έρευνα για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, την εισαγωγή φθηνού εισαγόμενου ρεύματος, παραγόμενου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από την Αφρική, αλλά και την Ασία. Εάν αυτά αποδώσουν, είναι πιθανό να καταστούμε όντως ενεργειακά αυτόνομοι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Πέραν των ενεργειακών θεμάτων, ποιοι είναι οι στόχοι σας σε περίπτωση που οι εκλογείς σάς στείλουν στις Βρυξέλλες;
Εγώ βρίσκομαι ήδη στις Βρυξέλλες, οπότε δεν ζητώ από τους εκλογείς να με στείλουν (γέλια). Τους ζητώ, όμως, να μου δώσουν εντολή ώστε να εργαστώ προς το συμφέρον της Ελλάδας και για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για τα σημαντικά ζητήματα της επόμενης πενταετίας.
Η ατζέντα για την επόμενη θητεία, που διαμορφώνεται από την Ε.Ε., έχει ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2023. Πάνω σε αυτήν καλούμαστε να τοποθετηθούμε. Πρώτη θεματική σε αυτό το πλαίσιο είναι η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών. Και εδώ μιλάμε για ακρίβεια και πληθωρισμό. Εδώ θα με ενδιέφερε πολύ να συνδράμω, ώστε ως Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίζουμε ενιαία τον πληθωρισμό και την ακρίβεια!
Η δεύτερη μεγάλη θεματική ενότητα είναι αυτή της ενιαίας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Αποτελεί έναν υπαρξιακό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνειδητοποίησαν όλοι ότι η μοναδική λύση είναι η ενιαία άμυνα. Η νέα αυτή πραγματικότητα ίσως οδηγήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, που θα οδηγήσει και στην περαιτέρω ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε.
Εξίσου σημαντική είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Είδαμε πρόσφατα τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλά κράτη-μέλη. Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί και η ανταγωνιστική πραγματικότητα που δημιουργείται στον ευρωπαϊκό χώρο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα έχουν δημιουργήσει την ανάγκη μόνιμης αναθεώρησης της ΚΑΠ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι οι οποίοι διατίθενται και να αρθούν οι περιορισμοί που καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα σε σχέση με τα προϊόντα που εισάγουμε από χώρες εκτός Ενωσης.
Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη ζητήματα είναι κρίσιμη η συμμετοχή και η ψήφος στις 9 Ιουνίου. Είναι απόφαση για το μέλλον μας.