Το νήμα της δημόσιας συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών προτίθεται – επισήμως πλέον- να κόψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εντός των επόμενων ημερών, βάζοντας τέλος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μεταθέτει επ’ αόριστον, την εν λόγω κοινωνική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να παραχωρήσει συνέντευξη που θα όπου και θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος δια μακρόν. Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας.
Κρίσιμο κρίνεται – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να διαχωριστεί το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, το οποίο περιλαμβάνει την αναγνώριση των παιδιών σε ομόφυλες σχέσεις και την υιοθεσία, από το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που περιλαμβάνει και την παρένθετη μητρότητα. Σημειωτέον, το δικαίωμα της υιοθεσίας σε μόνο άνδρα ισχύει στη χώρα μας από το 1946, έστω και αν οι δικλείδες ασφαλείας είναι αυστηρές και οι διαδικασίες κατά τεκμήριο αργές.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να μην υπάρξει μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και μέσα στο 2024, και πάντως μετά τις Ευρωεκλογές, να γίνει νόμος του κράτους. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ρυθμίζεται και το θέμα της τεκνοθεσίας, το οποίο είναι το μεγάλο “αγκάθι”.
Ερχονται κρίσιμα νομοσχέδια
Σειρά παίρνουν στη Βουλή μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως οι παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές -δεν υπάρχει ακόμα η ευκταία συναίνεση και για τις εθνικές εκλογές-, τα μη κρατικά ΑΕΙ, αλλά και το πακέτο για την αθλητική βία. Παράλληλα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών θα δρομολογούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη χωροταξία και τον δημόσιο χώρο (όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος»), ενώ θα δρομολογηθούν και άλλα σημαντικά προγράμματα για τη στέγη, όπως το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που περιλαμβάνει επιδοτήσεις 10.000 ευρώ ή ως το 40% των δαπανών για την ανακαίνιση σπιτιών από 20.000 νέους ιδιοκτήτες, προκειμένου να «ανοίξουν» παλαιότερα ακίνητα για ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση.
Νοµοθετικό ποδαρικό για το 2024 θα κάνει η κυβέρνηση µε µια εµβληµατική µεταρρύθµιση. Με καταληκτική ηµεροµηνία τις 10 Ιανουαρίου προχωρά η δηµόσια διαβούλευση για την πιο σηµαντική καινοτοµία στη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στην Ελλάδα, τη θεσµοθέτηση της επιστολικής ψήφου και την παρθενική εφαρµογή της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς και μέτρα που αφορούν τους απόδημους.
Το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση για σχολιασµό και προτάσεις έως τις 10 Ιανουαρίου 2024 και αµέσως µετά θα πάρει το δρόµο προς ψήφιση στη Βουλή. Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου εκτιµούν από την κυβέρνηση ότι θα αποτελέσει αντίβαρο στην αποχή, καθώς δίνει κίνητρο για συµµετοχή, ιδίως όσον αφορά ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων που δυσκολεύονται να προσέλθουν στο εκλογικό τµήµα, όπως ηλικιωµένοι, ΑµεΑ, εποχικοί εργαζόµενοι, φοιτητές κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα για τον κορoνοϊό & την γρίπη»
Μεσολόγγι: Θρίλερ με την εξαφάνιση του 31χρονου – Ο μάρτυρας και τα δανεικά