Επέλεξε «παρών», αλλά ήταν απών στο προσκλητήριο της δημοκρατίας για ένα μέτωπο θωράκισης των θεσμών απέναντι σε μια εγκληματική οργάνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το… μάτι επί της ουσίας στην «ακροδεξιά», επιχειρώντας μάλιστα να πείσει ότι έκανε και βήμα πίσω, τασσόμενος ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπέρ της πρότασης του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.
Μόνο που ο Αλιβιζάτος δεν συμφωνεί με την πρόταση Τσίπρα. Καθώς στο άρθρο του στην «Καθημερινή» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δίνουν τη δυνατότητα στον Αρειο Πάγο να μπορεί να αποκλείσει από τις εκλογές, χωρίς σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία, ακόμη και “αθώα” κόμματα. Αρκεί να τα χαρακτηρίσει “ανατρεπτικά” -ή έστω “ρατσιστικά” ή “ναζιστικά”, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- μία έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. ή της ΕΥΠ». Ο ίδιος συνταγματολόγος προσθέτει: «Ας μου επιτραπεί να επιμείνω στην απλούστερη δυνατή λύση: η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Αρειο Πάγο να εξαντλείται στη διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες σήμερα νόμιμες προϋποθέσεις (ελληνική ιθαγένεια και ελάχιστη ηλικία των υποψηφίων), στις οποίες απλώς θα προστεθεί και μία τρίτη, η μη καταδίκη δηλαδή, έστω και πρωτόδικη, για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρα 187 και 187Α Π.Κ.). Γι’ αυτό θα αρκούσε να προβλεφθεί ότι στην περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ισχύοντος εκλογικού νόμου (Π.Δ. 26/2012), όπως σήμερα ισχύει, οι λέξεις “ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί…” αντικαθίστανται με τις λέξεις “οποιοσδήποτε υποψήφιος βουλευτής δεν έχει καταδικασθεί…”».
Τελικά η τροπολογία πέρασε με την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ «όχι» ψήφισαν το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ. Το κόμμα Βελόπουλου, αν και για αρκετές ημέρες «κρυβόταν», τελικά επέλεξε να ψηφίσει κατά της κυβερνητικής τροπολογίας.
Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας είναι «κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση». Και ο κ. Τσίπρας κατέληξε: «Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Απαντώντας στον κ. Οικονόμου, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε σήμερα πως κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επεδίωκε.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και να προτείνει τελικά ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη, η κυβέρνηση επέμεινε στη δική της προβληματική διάταξη. Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους.
Από εκεί και πέρα, στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περισσεύει η υποκρισία».
Από τη μεριά του, ο κ. Ανδρουλάκης με γραπτή δήλωσή του τόνιζε: «Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τη συνταγματική αρτιότητά της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για Ερντογάν, ευχαριστίες γα Ελλάδα
Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για απόπειρες βιασμού αλλά εκτός φυλακής