Ωστόσο, η βεβαίωση αυτή έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τον ΔΕΔΔΗΕ και είναι αδύνατον πλέον να εκδίδεται και να προσκομίζεται από τους ιδιοκτήτες! Πρόκειται, δηλαδή, για μια αβλεψία, για ένα λάθος στη σύνταξη της διάταξης του άρθρου 212, το οποίο, αν δεν διορθωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα η όλη ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο να καταστεί δώρον άδωρον για χιλιάδες αδίκως χρεωμένους ιδιοκτήτες.
Το λάθος αυτό εντοπίστηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία απέστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, και τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία ζήτησε τη διόρθωση της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να μη ζητείται από τους πολίτες να προσκομίσουν βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ, η έκδοση της οποίας έχει καταργηθεί από ετών.
Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει, συγκεκριμένα, τα εξής:
«Μόλις προ εβδομάδος ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου νόμου “Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς”, το οποίο περιλαμβάνει πολλές σημαντικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων η διάταξη του άρθρου 212 που προβλέπει τη διαγραφή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, με την οποία ικανοποιείται διαχρονικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, ως μεταβατική λύση μέχρις ότου, στο πλαίσιο της “διαλειτουργικότητας” των βάσεων δεδομένων του δημόσιου τομέα, καθιερωθεί επιτέλους η αυτοδίκαιη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση των ακινήτων.
Η διάταξη αυτή όμως χρειάζεται την απόλυτα απαραίτητη διόρθωση μίας εντελώς παράλογης προϋπόθεσης που είναι αδύνατη η τήρησή της από τους πολίτες, διότι έχει από ετών καταργηθεί ως διαδικασία.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει:
“2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου, και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιείτο κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται”.
Ζητείται, δηλαδή, από τους πολίτες, όπως διευκρινίζει η εισηγητική έκθεση της διάταξης, να υποβάλουν στον οικείο δήμο “βεβαίωση του διαχειριστή του δικτύου περί της διακοπής της ηλεκτροδότησης”.
Ομως, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει από πενταετίας περίπου διακόψει πλήρως την έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων, διότι όλοι οι δήμοι έχουν διασυνδεθεί online με τη βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ και βλέπουν σε πραγματικό χρόνο όλα τα στοιχεία των παροχών και οι υπηρεσίες των δήμων εκδίδουν μόνες τους και επιτόπου τις βεβαιώσεις αυτές, ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται να επισκεφτούν τα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ για να τις λάβουν»!
Αποτελεί υποχρέωση των δήμων να δίνουν την πληροφορία
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αυτό προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, η οποία έχει ως εξής:
«Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων
Βάσει του ν. 4555 (ΦΕΚ 133 Α’/19.07.2018, άρθρο 222, παρ. 2), ακίνητα στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση απαλλάσσονται από την καταβολή ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης τα τέλη οφείλονται ανά κατηγορία ακινήτου και καταβάλλονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του από 24.9/20.10.1958 Β.Δ. (Α’ 171). Εάν, παρά την υποβολή της δήλωσης, διαπιστωθεί ηλεκτροδότηση ή χρήση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου το τέλος που αναλογεί από τον χρόνο απαλλαγής και ισόποσο πρόστιμο.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους φορείς της διοίκησης, έχει υλοποιήσει και θέσει σε παραγωγική λειτουργία διαδικτυακή εφαρμογή για την ανταλλαγή, επικαιροποίηση και πιστοποίηση στοιχείων ακινήτων στους δήμους, ούτως ώστε να παρέχεται από τους δήμους η πληροφορία για την ηλεκτροδότηση ή μη κάθε παροχής, τον προμηθευτή που την εκπροσωπεί, καθώς και τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Επιπρόσθετα, οι βεβαιώσεις για τις “κομμένες παροχές” εκδίδονται πλέον από τον δήμο, χωρίς να αναγκάζεται ο πελάτης να προσφεύγει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ζητείται από τους πολίτες κάτι που δεν υπάρχει και που δεν είναι δυνατόν: Να προσκομίσουν μία βεβαίωση που έχει πάψει να εκδίδεται από ετών, ενώ το στοιχείο αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο στις υπηρεσίες εσόδων των ΟΤΑ της χώρας!
Εν όψει των ανωτέρω, σας παρακαλούμε στο υπό επεξεργασία για κατάθεση στη Βουλή σχέδιο νόμου, η φράση “σύμφωνα με βεβαίωση” είτε να συμπληρωθεί με τη φράση “του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου που εκδίδεται από τον οικείο δήμο” είτε να αντικατασταθεί με τη φράση “σύμφωνα με τα στοιχεία” (του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου)».