«Οι εργασίες που έγιναν στη γέφυρα του ποταμού Αξιού, κυρίως στο κομμάτι της δομικής ενίσχυσης της γέφυρας, μας επιτρέπουν να τη δώσουμε σε κυκλοφορία. Με αυτό τον τρόπο βάζουμε ένα τέλος στη μεγάλη ταλαιπωρία που είχαν χιλιάδες οδηγοί και φυσικά είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ασφάλεια είναι στις προτεραιότητες όλων μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας και πρόσθεσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, από την άποψη ότι παραδίδεται η γέφυρα στην κυκλοφορία και μπορούμε να κυκλοφορούμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα, στο όριο βεβαίως που προβλέπει ο ΚΟΚ, αποκαθιστώντας έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα που υπήρχε όσον αφορά την αυξημένη κυκλοφορία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη».
Πριν την τελετή παράδοσης της γέφυρας, στον αγιασμό της οποίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, Παντελεήμων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, επισκέφτηκε τα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ στα διόδια των Μαλγάρων, όπου απέκτησε το Egnatia Pass. Μάλιστα πληροφορήθηκε ότι έχουν εκδοθεί σχεδόν 340.000 Egnatia Pass από το 2019 και ότι μισοί οδηγοί που κυκλοφορούν επί του αυτοκινητοδρόμου στην Εγνατία οδό, χρησιμοποιούν τον μηχανισμό αυτόματης διέλευσης, λόγω διαλειτουργικότητας που ισχύει από το 2020 και επιτρέπει ουσιαστικά και την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.
Μέχρι το τέλος του 2025 αναλαμβάνει ο παραχωρησιούχος στην Εγνατία Οδό ΑΕ
Τη θέση του ότι η εκτέλεση έργων που επηρεάζουν την κυκλοφορία «δεν είναι εύκολη», διατύπωσε από τη θέση του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και εξηγώντας είπε: «Πρόκειται για ένα έργο που αφορούσε στην ασφάλεια των μετακινουμένων και πάντοτε η ασφάλεια προηγείται της άνεσης».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι η εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ «σιγά σιγά αποχωρεί από τον δρόμο και θα δώσει τη σκυτάλη της στον παραχωρησιούχο» και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμησή του ότι αυτός θα αναλάβει μέχρι τα τέλη του 2025, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος που είχε θέσει εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τον υφυπουργό Υποδομών, «ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει να αναβαθμίσει τμήματα, όπως αυτό στο οποίο βρισκόμαστε και κυρίως να κατασκευάσει κάθετους άξονες, που για πολλά χρόνια υπήρχαν ως πρόβλημα για την ασφάλεια των μετακινούμενων. Αυτή είναι η επόμενη προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», είπε χαρακτηριστικά.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου της γέφυρας που κατασκευάστηκε το 1972
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κουτσούκος ανέφερε ότι οι εργασίες για την ενίσχυση της στατικότητας της γέφυρας, η οποία κατασκευάστηκε το 1972 κρίθηκαν αναγκαίες καθώς είχε υποστεί καθίζηση, ενώ τονίζεται ότι το έργο ξεκίνησε να «τρέχει» τον Ιανουάριο του 2024 και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 11 εκατ. ευρώ, αν και το πραγματικό κόστος του έργου καταγράφεται υψηλότερο εάν συνυπολογιστούν και οι απώλειες εσόδων για την Εγνατία Οδό ΑΕ από το σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, που ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι καθόλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών στην γέφυρα, η διέλευση των οδηγών από τα διόδια Μαλγάρων ήταν ελεύθερη και ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν σταδιακά από χθες το βράδυ, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι οι εργασίες «ανάτασης» έγιναν σε μήκος 780 μέτρων επί της γέφυρας, όπου υπήρχαν 27 ανοίγματα, που το κάθε ένα είχε από έξι δοκούς, που αποκαταστάθηκαν και ενισχύθηκε ο φορέας τους. Κατά τον ίδιο, υπήρχε μεγάλη δυσκολία στη διαχείριση της κυκλοφορίας, γιατί γινόταν εκτροπή πάνω από τη γέφυρα, στον αντίθετο κλάδο κυκλοφορίας και πολύ κοντά στα διόδια. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι οι εργασίες στη γέφυρα του ποταμού Αξιού θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα, αλλά θα αφορούν παρεμβάσεις στο κάτω μέρος της, εκτός του οδοστρώματος.
Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι βουλευτές Φάνης Παππάς και Θεόδωρος Καράογλου, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας για τις υποδομές και τα δίκτυα, Π. Μπίλιας και Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, Κ.Γιουτίκας, η Δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, ο πρόεδρος της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ, Γ. Κωνσταντοπουλος και ο διευθυντής έργων Βορείου Ελλάδος της AKTOR Κωνσταντίνος Τσακλίδης.