«Ως Ελληνοαμερικανός μέλος του Κογκρέσου ήταν μεγάλη τιμή να είμαι μέλος της Επιτροπής που υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ» λέει ο Τζον Σαρμπάνης και προσθέτει: «Οι χώρες μας συνδέονται με την κοινή κληρονομιά της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της αφοσίωσης στην ελευθερία και την ισότητα. Τα λόγια του πρωθυπουργού για το θαύμα της δημοκρατίας μάς εμπνέουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια στιγμή που το χρειαζόμαστε περισσότερο. Τον συγχαίρω γι’ αυτή την εξαιρετική επίσκεψη».
Ισχυρά μηνύματα
Από την πλευρά του ο Γκας Μπιλιράκης μίλησε για τα ισχυρά μηνύματα της ομιλίας του πρωθυπουργού. «Ο πρωθυπουργός είναι πραγματικός φίλος μου και η ομιλία του ήταν ένδειξη της ικανότητας και του πάθους που έχει ως ο εκλεγμένος ηγέτης της χώρας» λέει ο κ. Μπιλιράκης και συνεχίζει. «Ο λόγος του ήταν άψογος καθώς με ευγλωττία αναφέρθηκε στους βαθύτατους πολιτιστικούς και θεσμικούς δεσμούς των δυο χωρών, της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου και της πιο ισχυρής και ευημερούσας δημοκρατίας του κόσμου. Αυτοί οι δεσμοί διατηρούνται με την ουσιαστική πίστη στη δικαιοσύνη. Είμαστε υποχρεωμένοι στους αρχαίους Ελληνες που πήραν το ρίσκο πειραματιζόμενοι με αυτό που ονομάζουμε σήμερα δημοκρατία. Ηταν επίσης συγκινητικό που αναγνώρισε τον ρόλο των Ελληνοαμερικανών σαν γέφυρα μεταξύ των δυο χωρών. Ως υπερήφανος Ελληνοαμερικανός η κοινή κουλτούρα, οι αξίες και η θρησκεία με βοηθούν καθώς αναζητώ να πάρω τις καλύτερες αποφάσεις για τους ψηφοφόρους μου και το έθνος. Είμαι χαρούμενος που ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να τονίσει τον σημαντικό ρόλο και την ικανότητα που έχει η Ελλάδα για να προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι ένας αποφασιστικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει την Ουκρανία έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».
Παράλληλα ο κ. Μπιλιράκης επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή κρίση. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε την εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας μέσω του East Med και του Διακοινοβουλευτικού Νόμου ΗΠΑ-Ελλάδας και ακόμη στην Ελλάδα, στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα έχει μια απίστευτη ευκαιρία να γίνει ενεργειακός κόμβος LNG και ενεργειακή εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο, για να μην αναφέρουμε τους πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να ηγηθεί στην παραγωγή και διανομή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού αγωγού East Med, της ενεργειακής διασύνδεσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Επίσης ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής τονίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. «Σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων και αστάθειας όχι μόνο στην Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ που θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις. Δυστυχώς πολλές από αυτές τις προκλήσεις έχουν έρθει πρόσφατα από την Τουρκία, μια σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ. Διατηρώ μικρή ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις και θα γίνει σύμμαχος όχι κατ’ όνομα αλλά ουσιαστικά. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα και άλλοι αξιόπιστοι σύμμαχοι στην περιοχή, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, θα μπορέσουν να εργαστούν με τις ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές απειλές ενάντια στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία από τη Ρωσία, το Ιράν και δυστυχώς την Τουρκία».
«Συγκίνηση»
Από κοντά παρακολούθησε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ελληνικής καταγωγής αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, προσωπική φίλη της Κάμαλα Χάρις.
«Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια ήταν δυναμική και συγκινητική. Στάθηκε ενώπιον της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και από την αρχή αναγνώρισε την ιστορική τους ηγεσία και τη σημασία της ηγεσίας των γυναικών στον κόσμο, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά» λέει στον «Ε.Τ.» η κ. Κουναλάκη, συνεχίζοντας: «Εξιστόρησε επιδέξια τη συνέχεια της δημοκρατίας μέσα από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς εντόπισε τους παραλληλισμούς της Ιστορίας των δύο χωρών κι έθεσε επίσης τα θεμέλια για τη σημασία της συμμαχίας ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας τώρα και στο μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα βρίσκονται για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας καθώς υποστηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά και συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο».
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Η κ. Κουναλάκη δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και χειροκρότησαν κατ’ επανάληψη όρθιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ηταν μια τολμηρή, όμορφη και ενθαρρυντική ομιλία. Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είδαμε τόσους πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς και από τα δύο κόμματα να χειροκροτούν μαζί τόσο θερμά. Ως υπερήφανη Ελληνοαμερικανίδα θεωρώ αυτή την επίσκεψη την πιο ιστορική και ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη επίσκεψη Ελληνα ηγέτη στη ζωή μου».
«Ενιωσα πολύ υπερήφανος»
Εμείς οι ομογενείς δεν είμαστε με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, είμαστε με την Ελλάδα
Τη δική του εμπειρία καταθέτει στον «Ε.Τ.» ο φωτογράφος Δημήτρης Πανάγος, ο μόνος Ελληνοαμερικανός φωτογράφος που βρισκόταν στην αίθουσα την ώρα της ομιλίας καθώς τα μέτρα ήταν πολύ αυστηρά.
«Εχω πάει πολλές φορές στο Κογκρέσο αλλά ένιωσα πολύ τυχερός όταν πριν από δυο εβδομάδες με κάλεσαν να φωτογραφίσω το γεγονός αυτό. Ημασταν μόνο 12 φωτογράφοι, οι άλλοι ήταν από τους “New York Times”, το Reuters και άλλα διεθνή πρακτορεία. Εμείς οι ομογενείς δεν είμαστε με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, είμαστε με την Ελλάδα. Ενιωσα πραγματικά πολύ υπερήφανος».
Οσο για το ποια φωτογραφία θα ξεχώριζε από όσες τράβηξε εκείνη την ημέρα, επιλέγει, όπως λέει, εκείνη που ο πρωθυπουργός είναι στο βήμα με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και την πρόεδρο της Βουλής πίσω του.
«Είχα έναν λόγο παραπάνω να είμαι συγκινημένος καθώς στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχα καλύψει και το ταξίδι του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μάλιστα με είχε πάρει μαζί του στη Βοστόνη όταν αποφοίτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από 30 και πλέον χρόνια, τον φωτογραφίζω στο Κογκρέσο. Με είχαν ρωτήσει αν θέλω να είμαι κάτω στην αίθουσα, να περπατήσω μαζί του εκεί που τον χαιρετούσαν και του ζητούσαν αυτόγραφα, αλλά προτίμησα να σταθώ στο μπαλκόνι (θεωρείο) απέναντί του για να έχω συνολική εικόνα», λέει ο κ. Πανάγος.
«Ιστορικό γεγονός, εμπνευσμένη ομιλία»
Αντίστοιχες ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισε και ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως εξηγούν ο Πίτερ Βλήτας, αντιπρόεδρος του Travel Leaders Group, και η Ολγα Μπορνόζη, διευθύνουσα σύμβουλος του Capital Link.
«Αυτό το ιστορικό γεγονός είναι ένα ακόμη παράδειγμα του δεσμού μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της ηγέτιδας χώρας του ελεύθερου κόσμου. Η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ για να διατηρήσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία» σημειώνει ο Πίτερ Βλήτας, ενώ η Ολγα Μπορνόζη μιλάει για τα συναισθήματα των ομογενών που βρίσκονταν στο ακροατήριο.
«Προσωπικά γνώριζα πως ζούσα μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός θα μιλούσε στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, μια μεγάλη τιμή στη χώρα μας, αλλά και στο πρόσωπό του. Αυτό που δεν γνώριζα είναι τα συναισθήματα που θα με κατέκλυζαν και τις αντιδράσεις του κόσμου γύρω μου, εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη όλων μας» λέει η κ. Μπορνόζη και προσθέτει: «Είχα τη τύχη να κάθομαι ακριβώς απέναντι από το βήμα έχοντας στην ευθεία του οπτικού μου πεδίου την αντιπρόεδρο Kάμαλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nάνσι Πελόζι με τον πρωθυπουργό μπροστά τους να απευθύνεται στα πανίσχυρα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Ηταν μια ομιλία εμπνευσμένη, που με αριστοτεχνικό τρόπο παρουσίασε τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Αυτό που θα ήθελα να εκφράσω είναι η συγκίνηση και η περηφάνια που μας προσέφερε αυτό που ζήσαμε μέσα στην αίθουσα. Στα δικά μου μάτια ήταν ο δικός μου Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά στα μάτια των γερουσιαστών ήταν ένας Ευρωπαίος ηγέτης που τους καθήλωσε με την ομιλία του και συνέχεια σηκώνονταν να τον χειροκροτήσουν. Οταν τελείωσε η ομιλία, τον περικύκλωσαν όλοι να τον χαιρετήσουν και του ζητούσαν αυτόγραφα. Η συγκίνηση ήταν τέτοια που εκφραζόταν με βουρκωμένα μάτια. Η Ομογένεια εμψυχώθηκε και κινητοποιήθηκε ακόμα περισσότερο καθώς οι απανταχού Ελληνες αισθάνθηκαν περηφάνια».