Η θυελλώδης κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου – Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν άφησε περιθώρια στον Νίκο Ανδρουλάκη να επιβάλει, όπως σχεδίαζε, την τήρηση του καταστατικού και την εκλογή νέας ηγεσίας μέσα στο 2025.
Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέτρησε υποστηρικτές και πολέμιους και κατάλαβε και ο ίδιος ότι έχει δύο δρόμους:
- Να πάει κόντρα στο κοινό αίσθημα, να ακολουθήσει τη γραμμή της σύγκρουσης και να επιμείνει στη θέση του, ρισκάροντας μία ήττα στα όργανα που δεν θα του επέτρεπε να είναι και εκείνος υποψήφιος όταν αποφασιστεί να ανοίξει διαδικασία.
- Να ανοίξει εκείνος τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας και ανακοινώνοντας και τη δική του υποψηφιότητα.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα επιλέξει τον δεύτερο δρόμο, ώστε να αποφύγει να χρεωθεί ενδεχόμενο αδιέξοδο στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει μάλλον στις 30 Ιουνίου και θα λάβει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ.
Προβληματισμοί
Ολα δείχνουν ότι, ενώ πολλά στελέχη έβαλαν θέματα νέας ηγετικής ομάδας και λειτουργίας του κόμματος, έλλειψης επικοινωνιακής στρατηγικής και πολιτικών μηνυμάτων κ.λπ., το βασικό πρόβλημα στο οποίο οι περισσότεροι κατέληξαν (μόνο 6 από όσους πήραν τον λόγο στην κοινή συνεδρίαση των περίπου 70 στελεχών στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη) είναι ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο αρχηγό.
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά θεωρείται ότι, εφόσον παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας, θα ανακοινώσει και την απόφασή του να την επαναδιεκδικήσει. Αλλωστε εγκατέλειψε γρήγορα εισηγήσεις που είχε για αιφνιδιασμό των εσωκομματικών του αντιπάλων με fast truck εκλογή μέσα στον Ιούλιο, επειδή θέλει να λειτουργήσει ενωτικά και θεσμικά, ώστε, ακόμα και αν χάσει, να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του κόμματος.
Ολοι λοιπόν αναμένουν ότι θα πάρει την πρωτοβουλία και θα προσφύγει στη βάση, στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, όπως ζητούν τα περισσότερα στελέχη, ακόμα και εκείνοι που δεν είναι απέναντί του.
Στην Κ.Ε. ο κ. Ανδρουλάκης ελέγχει την πλειοψηφία, αλλά οι νέες συμμαχίες -σε περίπτωση που δεν αποφασίσει την προσφυγή στις κάλπες, όπως όλοι αναμένουν- μπορεί να τον φέρουν προ εκπλήξεων.
Προετοιμασία
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος, ανεξάρτητα από τις σκοπίμως γενικές δημόσιες δηλώσεις τους, προετοιμάζονται ώστε να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, όταν κρίνουν ότι είναι το κατάλληλο timing. Ισως και πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε., αν το κλίμα γείρει με σαφήνεια υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.
Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι βασική επιδίωξή του είναι «το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα» και τόνισε: «Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό».
Σε έξι μήνες στον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Δούκας έχει να επιδείξει τη συνεργασία του με τον Κώστα Ζαχαριάδη και την παρέμβασή του για να «τρέξουν» τα πράγματα σχετικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Οπως σωστά περιέγραφε κορυφαίο και έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «Αν ο κ. Κασσελάκης κατηγορείται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως κύριος Τίποτε, ο Χάρης Δούκας για εμάς είναι ο κύριος Κάτι».
Η μέχρι τώρα πολιτική του επιδίωξη είναι να πείσει ότι δεν κέρδισε συγκυριακά στον Δήμο της Αθήνας, επειδή δηλαδή κάποιοι Αθηναίοι επέλεξαν την αποχή αντί να ψηφίσουν τον Κώστα Μπακογιάννη. Επίσης προσπαθεί να δείξει ότι η νίκη του οφείλεται κυρίως στο δικό του προφίλ και όχι στο ότι ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ.
«Οπως είναι γνωστό, η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ, αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους», είπε ενδεικτικά στην ίδια εκδήλωση, ενώ ξεκίνησε και τον αγώνα του, λέγοντας: «Εγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Ομως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ».
«Δεν κάνει καλό…»
«Η ονοματολογία αυτή τη στιγμή δεν κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ. Και το λέω αυτό διότι δεν έχει αρχίσει ακόμα μια τέτοια διαδικασία. Πιστεύω ότι τα ονόματα πρέπει να πέσουν στη μάχη όταν ξεκινήσει η διαδικασία. Και γιατί το λέω αυτό; Δεν το κάνω από σεμνοτυφία. Το κάνω γιατί αν χάσουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα τα οποία οφείλουμε να αλλάξουμε στο ΠΑΣΟΚ, τότε θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι έτσι. Χρειάζεται να επικαιροποιήσουμε το σχέδιό μας. Εχουμε καλές προτάσεις, αλλά δεν κουμπώνουν σε θέσεις, δεν κουμπώνουν σε όραμα. Χρειάζεται να αλλάξουμε την ηγετική μας ομάδα για να πείσουμε ότι αυτά που λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη. Την οργάνωση του κόμματος για να μπορέσουν αυτά τα μηνύματα να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, την επικοινωνία μας. Αυτά είναι όλα θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε από την αρχή», είπε από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Φαβορί ο υπό αμφισβήτηση αρχηγός
Στην πρώτη δημοσκόπηση για την κούρσα που αναμένεται, αυτή της εταιρίας GPO, στην ερώτηση για «το καταλληλότερο πρόσωπο ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ» ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε 20,7%, ο Χάρης Δούκας 16,5%, ο Παύλος Γερουλάνος 13,3%, και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 8,8% και ο Παύλος Χρηστίδης με 5,5%. Στις απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται επίσης πρώτος με 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος έρχεται δεύτερος με 17,7%, τρίτος ο Χάρης Δούκας με 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,6% και ο Παύλος Χρηστίδης με 2,5%.
Νεότερα λοιπόν θα υπάρξουν στη συνεδρίαση της Κ.Ε., αλλά το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ήδη μία παραδοξότητα. Ενώ ετοιμάζεται για την κορυφαία διαδικασία, όπως είναι για ένα κόμμα η εκλογή αρχηγού, έχει συγχρόνως να αντιμετωπίσει τη συζήτηση για ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, στο φόντο της οποίας γίνονται όλες οι συζητήσεις από την επομένη των ευρωεκλογών.
Στο ξεκίνημα της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι την κεντροαριστερά μπορεί να την ενώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 13% ο Αλέξης Τσίπρας, το 12,8% ο Παύλος Γερουλάνος, το 12,4% ο Χάρης Δούκας, το 8,7% ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, το 4,7% ο Παύλος Χρηστίδης και το 2,1% ο Στέφανος Κασσελάκης…
Στην ίδια δημοσκόπηση, της GPO για το STAR, το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν δυνατή και πιθανή τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μέχρι στιγμής εικόνα ήταν ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τόσο σε στελεχικό δυναμικό όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων, είναι περισσότεροι εκείνοι που τάσσονται κατά της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος.