Στις πληροφορίες που υπάρχουν για το δάνειο που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, o πρώην ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.
Εξήγησε πως αν έχει υπάρξει χρηματοδότηση από φυσικό πρόσωπο προς πολιτικό κόμμα που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ ανά έτος υποχρεούται το κόμμα να την επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός του οικονομικού έτους κατά το οποίο κατεβλήθη η χρηματοδότηση, διαφορετικά απειλείται με πρόστιμο 20% επί της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής του.
«Ο νόμος δεν εξαιρεί τους προέδρους μόνο την περίπτωση παραχωρήσεων στο κόμμα μέρους της αποζημίωσης βουλευτή ή ευρωβουλευτή του κόμματος πράγμα που δεν είναι ο κ. Κασσελάκης», επισήμανε, σημειώνοντας πως ο νόμος για δανεισμό κομμάτων κάνει λόγο για δανεισμό από τράπεζες.
«Τα κόμματα ξέρουμε ότι είναι εντελώς ελλειματικοί οργανισμοί… Εν πάση περιπτώσει θα το κρίνει η επιτροπή ελέγχου. Δεν θέλω να προκαταλάβω. Εάν πάντως θεωρηθεί ότι είναι ιδιωτική χρηματοδότηση, απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόστιμο», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν το 20% πρόστιμο της ετήσιας επιχορήγησης το πληρώνει το φυσικό πρόσωπο ή το κόμμα, ο κ. Χρυσόγονος ξεκαθάρισε: «Το κόμμα. Θα παρακρατηθεί το 20% της χρηματοδότησης. Αν κρίνει η επιτροπή ελέγχου ότι παραβιάστηκε ο νόμος».
Σφαγή ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστεράς και για το δάνειο Κασσελάκη
Νέο κύκλο εσωστρέφειας, ο οποίος δύσκολα θα κλείσει, καθώς αφορά τα δυσοίωνα οικονομικά του κόμματος, προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ το δάνειο Κασσελάκη.
Σε πρώτη ανάγνωση, το δάνειο (οι πληροφορίες μιλούν για 250.000 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση) που φέρεται να έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έφεραν τα κακά οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο και προκάλεσαν τεράστια ανασφάλεια στους εργαζομένους στο κόμμα και τα κομματικά ΜΜΕ.
Η αρχική διαρροή όμως από το επιτελείο Κασσελάκη έδινε στην υπόθεση άλλη διάσταση, καθώς άφηνε αιχμές κατά των πρώην γραμματέων του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο -που είναι πλέον στη Νέα Αριστερά- για κακοδιαχείριση.
Η πλευρά Τζανακόπουλου απάντησε άμεσα ότι οι γραμματείς δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά του κόμματος, ενώ όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρέδωσε «το κόμμα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ». Κατηγόρησε μάλιστα τον Στέφανο Κασσελάκη ότι τα όσα ισχυρίζεται περί κακοδιαχείρισης αποτελούν μομφή κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Η πλευρά Σκουρλέτη απάντησε ότι επί γραμματείας Σκουρλέτη μηδενίστηκε το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του πρώην υπουργού.
Η πλευρά Τσίπρα, ο οποίος επίσης βάλλεται από τους ισχυρισμούς Κασσελάκη, σημειώνει ότι η «τρύπα» στα οικονομικά του κόμματος δημιουργήθηκε μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Και ότι ποτέ ως τώρα το κόμμα δεν ήρθε σε κατάσταση που να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όπως σήμερα, αλλά και ότι δεν μπορεί η σημερινή ηγεσία να θέτει θέμα κακοδιαχείρισης των οικονομικών, όταν τα πάντα γύρω από τα οικονομικά του κόμματος ήταν σε γνώση των κορυφαίων στελεχών και των κομματικών οργάνων.
Η πλευρά της Κουμουνδούρου αναφέρει ότι η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 30%, που σημαίνει ότι από τα 7 εκατ. ευρώ, είναι πλέον στα 4 εκατ. ευρώ. Και σημειώνει επίσης ότι τόσο το Συνέδριο όσο και η εκλογή νέου προέδρου ήταν κοστοβόρες διαδικασίες που επέτειναν το οικονομικό πρόβλημα του κόμματος.
Επί της ουσίας, η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαρροή του δανείου Κασσελάκη προς το κόμμα, άνοιξε ένα ζήτημα το οποίο ενόχλησε όλες τις πλευρές. Μάλλον επειδή έβγαλε στο προσκήνιο ζήτημα κακοδιαχείρισης των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ζήτημα που όλοι ήθελαν να μείνει κρυφό, αλλά τα κακά οικονομικά του κόμματος θα κληθεί να τα διαχειριστεί ο κ. Κασσελάκης.
Στο τραπέζι περικοπές
Επιπλέον, πολλοί ήδη σημειώνουν ότι αυτό το δάνειο δεν λύνει κανένα από τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος και ήδη συζητούνται λύσεις περικοπών στο κόμμα και τα κομματικά ΜΜΕ, οι οποίες θα εφαρμοστούν με την επιστροφή του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ. Οπως και η αυστηρή εντολή -και με κυρώσεις, όπως συζητείται- προς όλους τους βουλευτές, 36 είναι πλέον, να καταβάλλουν κάθε μήνα το 20% της βουλευτικής τους αποζημίωσης.
Κυρίως, όμως, αυτό το δάνειο δημιουργεί και πολλά ζητήματα αδιαφάνειας, τα οποία θα «κυνηγούν» τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Ερωτήματα όπως ποιος υπόγραψε τη δανειακή σύμβαση και με ποιους όρους, όταν η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για δωρεά σε κόμμα είναι μέχρι 200.000 ευρώ; Εκτός από τον πρόεδρο που εμφανίζεται ως δανειστής, ποιος ή ποιοι υπόγραψαν εκπροσωπώντας το δανειζόμενο κόμμα;
Ενημερώθηκαν ή ενέκριναν τα κομματικά όργανα, ή έστω η Πολιτική Γραμματεία, μία τέτοια συναλλαγή, όπως γινόταν επί Τσίπρα;
Η… ελαφρότητα με την οποία ήρθε στην επικαιρότητα ένα τέτοιο, ευαίσθητο ζήτημα έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών, που σκέπτονται ότι προκειμένου ο πρόεδρος να εμφανιστεί ως «ευεργέτης του κόμματος και των ΜΜΕ» ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπλέξει σε μία υπόθεση από την οποία δύσκολα θα ξεμπλέξει.