O πρωθυπουργός στην εισήγησή του απέκλεισε «δεξιά στροφή», αν και έκανε αυτοκριτική για μια σειρά ζητημάτων που οδήγησαν στο να μην πετύχει η Ν.Δ. το στόχο που είχε στις ευρωεκλογές. «Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. «Εχουμε ένα χρέος, να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα. Και να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως δήθεν ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το Κέντρο, προς τα δεξιά. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Και είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», τόνισε, απορρίπτοντας τα περί επιστροφής στις ρίζες. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες το ρόλο τους», είπε.
«Δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Η παράδοση για εμάς στη Ν.Δ. αποτελεί στοιχείο. Βαδίζουμε στο χρόνο ανανεώνοντας τη σκέψη μας και το δυναμικό μας. Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική Ν.Δ.». Ασκώντας δε κριτική στην αντιπολίτευση, σημείωσε ότι η διαχείριση των αδιεξόδων ή των αρχηγικών φιλοδοξιών είναι δική τους υπόθεση. «Δικό μας χρέος είναι οι λύσεις στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε για να προσθέσει: «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας» και υπενθύμισε το φράκτη στον Εβρο, τις νέες φρεγάτες, τις ισχυρές συμμαχίες, τα Rafale.
Παράλληλα, απευθύνθηκε στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, προειδοποιώντας: «Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο», διεμήνυσε, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία, οι κινήσεις της οποίας δεν διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία. «Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: “Oπως έστρωσε θα κοιμηθεί”».
Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση, που υπόσχεται λεφτόδεντρα και κλείνοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών έκανε λόγο για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. «Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη των φιλοδοξιών μας, έστω κι αν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα γίνεται συχνά αλεξικέραυνο για την αδυναμία της καθημερινής ζωής. Πολλές φορές και άδικα», τόνισε, επικαλούμενος τους καθαρισμούς των οικοπέδων, που έγινε για πρώτη φορά στην χώρα. Παρά τα προβλήματα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο σε σχέση με αυτό που έγινε πέρυσι».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κλίμα ηχηρής αναμονής για να συναντηθεί ξανά η Ν.Δ. με ψηφοφόρους που, ενώ την είχαν στηρίξει, δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Παράλληλα, προανήγγειλε εξέταση των ποσοστών ανά περιοχή, αλλά και τις δράσεις βουλευτών, καθώς και προσπάθειες που θα πετύχουν την επανασύνδεση με την κοινωνία.
«Εχω φροντίσει να κάνω πιο αισθητή την παρουσία των βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα», είπε. «Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Θα ακούσουμε και σήμερα παράπονα και επισημάνσεις για κλειστές πόρτες. Εν πολλοίς θα είναι δικαιολογημένα και θέλουμε να τα γνωρίσουμε για να παρεμβαίνουμε», είπε. Θέτοντας το δίπτυχο αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακούει τη φωνή της κοινωνίας, μέσα από τη γόνιμη διαδικασία αυτοκριτικής με επιχειρήματα, χωρίς προσωπικές ατζέντες.
Η ακρίβεια και οι άλλες προτεραιότητες
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είπε ότι μεταξύ αυτών είναι η αποκλιμάκωση των τιμών, ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, τα αγροτικά προβλήματα, η Υγεία, μια μάχη με παράλληλες δράσεις. Σημασία έδωσε στην πάταξη των χούλιγκαν, στην προστασία των παιδιών από το μπούλινγκ, την ενδοοικογενειακή βία.
«Στόχος μας είναι να συγκλίνουμε όλο και περισσότερο με το επίπεδο ζωής των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Μια ανάπτυξη που θα παράγει δημόσιο πλούτο, αλλά ένα μέρος της θα επιστρέφει στην κοινωνία. Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, που θα παραμείνουν και μετά την πτώση του πληθωρισμού», είπε.
«Ενώ η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δική της κρίση, εμείς εστιάζουμε στο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Η αυτοκριτική δεν πρέπει να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε για πολιτικές επιδιώξεις», επεσήμανε, λέγοντας ότι η ακρίβεια, έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε άλλες κυβερνήσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που απομάκρυναν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. «Είχαμε ανεπάρκειες και αδυναμίες», παραδέχθηκε.
«Εχουμε ενδείξεις όχι για υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά για αποκλιμάκωση τιμών», είπε. Τα δημόσια έσοδα, όπως είπε, πηγαίνουν καλά και το καλοκαίρι προσφέρεται για ένα άνοιγμα προς τους πολίτες.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που «μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει», στη μείωση της φορολογίας και τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, για να δοθεί ένα βοήθημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποια συμφέροντα υπηρετούμε εμείς; Υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών».
«Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και χάνεται κάθε μέρα»
«Κάθε σταθμός, κάθε εκλογική μάχη είναι μία αφορμή για το δρόμο που θέλουμε να πάμε. Αλλά είναι και μια ευκαιρία να δούμε από πού ξεκινήσαμε. Πολλά από αυτά που σήμερα που θεωρούμε δεδομένα, ήταν προσδοκίες το 2019. Μια Ελλάδα λυγισμένη, μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης. Δεν είναι πια αυτή η Ελλάδα του 2024. Είναι μια χώρα που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, που η ανεργία θα πέσει σύντομα και κάτω από το 10%. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ολα αυτά δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα. Και θα στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση απέναντι σε μια αντιπολίτευση που δεν πρόκειται να αλλάξει. Και κάποιοι από αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται ως προοδευτικοί δεν ψήφισαν καμία μεγάλη μεταρρύθμιση. Οι στόχοι μας παραμένουν πάντα ψηλοί. Εκλογές θα έχουμε και πάλι το 2027. Και αυτή η νίκη θα είναι μια νίκη όλων μας», είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη. Κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος. Κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει σταθερό ιδιοκτήτη. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται και χάνεται κάθε μέρα. Εχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της Κ.Ο. μας και της παράταξης. Αξιολογούμαστε όλοι, εσείς για το έργο σας, εσείς για τις κυβερνητικές μας επιδόσεις. Πρώτα μας αξιολογούν οι ίδιοι οι πολίτες. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η ενότητά μας. Η αλήθεια είναι η ασπίδα μας. Και το δόρυ μας είναι η συνολική μας δράση. Τα οράματα του χθες θα γίνουν η αυριανή μας δράση».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
«Σε εμάς προσβλέπουν οι πολίτες»
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Εχουμε τώρα τρία χρόνια μπροστά μας να ανταποκριθούμε στο λόγο που δώσαμε. Τρία χρόνια δουλειάς με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους. Οι πολίτες απαιτούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο τολμηρά. Το απαίτησαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Και το απαίτησαν από εμάς. Σε εμάς προσβλέπουν. Από εμάς περιμένουν. Σε εμάς εναποθέτουν τις ελπίδες τους».
37 ομιλίες, κριτική και ενωτικό κλίμα
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 37 βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν και πήραν το λόγο σε μια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από πέντε ώρες και στην οποία υπήρξαν στιγμές όπου η ένταση χτύπησε… κόκκινο, με κορυφαίες την αντιπαράθεση με τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Μάριο Σαλμά και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές αναφέρθηκαν από το θέμα της ισότητας στο γάμο μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αναφορές έγιναν και για αλαζονικές συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών και για το… μίγμα του κυβερνητικού σχήματος.
Ο βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, κατά την ομιλία του, αναρωτήθηκε αν ελήφθη το μήνυμα των ευρωεκλογών, ενώ σημείωσε πως «πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης». Εκανε επίσης λόγο για «αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση», μιλώντας για κλειστές πόρτες από προέδρους οργανισμών, ενώ διαπίστωσε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε στο αποτέλεσμα της Ν.Δ., όπως και το επινίκιο γλέντι μετά την ψήφιση.
Για αλαζονεία από κυβερνητικά στελέχη έκανε λόγο και ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, τόνισε πως οι βουλευτές είναι παραμελημένοι.
Την άποψη ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι σάκος του μποξ εξέφρασε και ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», υπονοώντας τη μη ανανέωση της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Το πάμε μπροστά δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το “πάμε μπροστά” και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η Ν.Δ. γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι αυτό είναι καλό», πρόσθεσε και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση, αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης». Στα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Να σου θυμίσω ότι έχω κάνει δεκάδες ομιλίες με αναφορές στη διακήρυξη της Ν.Δ. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για τον ρεαλισμό της παράταξης, που ενσωματώνει άλλα στελέχη και άλλες κοινωνικές ομάδες. Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας ότι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών». Ο ίδιος μίλησε για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Σαλμάς είπε ακόμα ότι «νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν σέβεστε τους βουλευτές. Δεν έχω τίποτε με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα νομοσχέδια». Αμεσα παρενέβη ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον κ. Σαλμά, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους». Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να ενοχλείται και με το ύφος του κ. Σαλμά.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ., Νότης Μηταράκης, επανέλαβε τη θέση του ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να προέρχεται από την παράταξή μας».
Στο βήμα ανέβηκε και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, που ανέφερε πως «μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα μπορούν να πείσουν, αλλιώς δείτε τη Γαλλία».
Αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι ότι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς, θα μας καταπιεί η Ιστορία, όπως τον Μακρόν, που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε το “Χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις…”». Στον κ. Στυλιανίδη απάντησε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά. Και όταν λέμε μπροστά, εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη».
Αιχμηρά σχόλια κατά υπουργών
O βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, στην ομιλία του επεσήμανε ότι «ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια στοίχισε στη Ν.Δ., προσθέτοντας: «Ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούν».
Κριτική για τις συμπεριφορές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη Ν.Δ. και πρόσθεσε πως η Ευρώπη στρέφεται στα δεξιά και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης, είπε ότι «υπάρχουν στελέχη που κάνουν κριτική, αλλά κρύβονται, και υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν υπερασπιστεί τα καυτά θέματα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα».
Η βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη, εκτίμησε ότι υπήρξαν «φαινόμενα λουδοβικισμού» στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «ή θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή θα πάμε σπίτια μας». Ενώ ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Γιάννης Λοβέρδος, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών: «Κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια», ανέφερε.
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, με κριτική διάθεση, χτύπησε καμπανάκι λέγοντας: «Μη με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έλειπε από τη συνεδρίαση, καθώς εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Η νίκη και τα μηνύματα της αποχής
Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, και ακολούθησε ο βουλευτής Αρτας, Γιώργος Στύλιος, ο οποίος μίλησε για τα αγροτικά, ενώ ακολούθησε ο βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η βουλευτής Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη, ζήτησε απευθυνόμενη στους συναδέλφους της βουλευτές «να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι ότι δεν ψήφισαν τα ομόφυλα». «Καλύτερα να κοιμάστε με παράπονα παρά με τύψεις», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Διονύσης Χατζηδάκης. «Καταγράψαμε νίκη, μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε», ανέφερε ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιώργος Βρεττάκος, και ανέφερε πως διαπιστώνοντας ότι η αποχή είχε πολλά μηνύματα, εκτίμησε πως πρέπει να αλλάξει το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και παράλληλα να γίνουν παρεμβάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, ζήτησε στην ομιλία του «να επιτραπεί στους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις, ώστε αν κάποιος υπουργός είναι στον κόσμο του, να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του». Ο βουλευτής Εβρου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ανέφερε τα εξής: «Θέλησα να πάρω το λόγο και να καταθέσω τη δική μου άποψη για πώς αντιλαμβάνονται την υπάρχουσα κατάσταση της παράταξης και της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με πολύ σεβασμό φυσικά στις απόψεις και τις αγωνίες των συναδέλφων μου. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μια περιδίνηση εσωστρέφειας. Οπως και κανείς επίσης δεν πρέπει ευθέως ή και εμμέσως να προτάξει την ιδεολογική περιχαράκωση της παράταξής μας».
Ειδήσεις σήμερα
Αρκάς: Ποιον πρέπει να εμπιστευτούμε;
Survivor τελικός: Ο Ντάνιελ Νούρκα σήκωσε την κούπα – Το outsider που εξολόθρευσε τα φαβορί