Εχει σημαντική ομιλία, δεδομένου ότι η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου και για έναν χρόνο αναλαμβάνει τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εχει συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, σε μια περίοδο με πολύ λεπτές ισορροπίες. Εχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και με σημαντικούς ξένους ηγέτες. Εχει συναντήσεις με Αμερικανούς επενδυτές. Εχει συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια, όπως και με εκπροσώπους των μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων. Και έχει και τη βράβευσή του από το επιφανές αμερικανικό think tank Atlantic Council, μαζί με την Τζ. Μελόνι, τον πρόεδρο της Γκάνας και τον Νοτιοκορεάτη πρωτοπόρο στον τομέα της ψυχαγωγίας Μίκι Λι.
Τρίπτυχο
Στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και το τρίπτυχο «διάλογος-δημοκρατία-διπλωματία», που θα είναι και ο οδηγός της Ελλάδας αναλαμβάνοντας τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο, το οποίο, στις δεδομένες δύσκολες συνθήκες και τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις των δυο πολέμων, έχει σαφή συμβολισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.
Στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες βρίσκονται και οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούσιτς, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan, τον πρόεδρο του Παναμά Jose Raul Mulino, τον πρίγκιπα-διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Al Khalifa, τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ Al Khalid Al Sabah.
Ατζέντα
Ιδιαίτερη σημασία, αν και δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την ελληνική πλευρά, έχει η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει αύριο ή μεθαύριο (δεν είχε οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Εκεί αναμένεται να δοκιμαστεί η αντοχή της θετικής ατζέντας και μέσω αυτής και το μέλλον του Κυπριακού και η επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυσή του.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Η ελληνική κυβέρνηση κρατάει «μικρό καλάθι», δεδομένων των πρόσφατων εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, όσο και του «αντ’ αυτού» κ. Τσελίκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια συνέχισης της θετικής ατζέντας, με επίγνωση, όμως, ότι ο διάλογος μπαίνει σιγά σιγά στα καυτά θέματα.
Το Μ. Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με μεγάλους επενδυτές, στις οποίες θα παρουσιάσει το νέο οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ε.Ε.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η ερώτηση των «11» και οι αντιφάσεις
Με ψυχραιμία και χωρίς διάθεση να δημιουργηθεί βεντέτα αντιμετωπίζει το Μ. Μαξίμου την ερώτηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ. προς τον Κ. Χατζηδάκη. Παρά κάποιες μειοψηφικές απόψεις για «σκληρή αντιμετώπισή» τους, ο Κ. Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος από τους Μ. Βορίδη, Γ. Μυλωνάκη, Στ. Κουτνατζή, Θ. Νέζη και Μιχ. Μπεκίρη, επιλέγει την τακτική της συσπείρωσης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι της σύγκρουσης.
Αναγνωρίζοντας, όχι μόνο ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των βουλευτών, αλλά και ότι πολλές φορές η ενεργή στάση των γαλάζιων βουλευτών, εκφράζοντας απόψεις ή κάνοντας ερωτήσεις, «παίζει βοηθητικό ρόλο» για την κυβέρνηση.
Κίνητρα
Οπως εκτιμάται στο Μ. Μαξίμου, οι «11» μπορεί να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, αλλά δεν έχουν ίδια κίνητρα. Δυσαρέσκεια έχουν, όπως λένε πηγές από το Μ. Μαξίμου, π.χ., ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο Μ. Σαλμάς, ο Ν. Κακλαμάνης και ο Β. Γιόγιακας. Κάποιοι από τους «11» φέρονται να έχουν θορυβηθεί από τη δημοσιότητα που πήρε η ερώτησή τους. Ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι «δεν είμαστε μόνο 11», αλλά και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες παρεμβάσεις, για τα εθνικά θέματα ή για τη δεξιά της Ν.Δ. εκλογική βάση της παράταξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία, η οποία δεν θα έβλεπε με άσχημο μάτι το να μπει και η «Ν.Δ. του Μητσοτάκη» στο κάδρο της πολιτικής αστάθειας και ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει κάνει ήδη σειρά κινήσεων με στόχο την επανασυσπείρωση της «λαϊκής δεξιάς» και των βουλευτών που θεωρούν ότι την εκπροσωπούν πιο αυθεντικά. Από τις αλλαγές των γενικών γραμματέων, όπου αξιοποιήθηκαν περισσότερα κομματικά στελέχη. Τη συμβολική τοποθέτηση του Φρ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο. Την επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε. Μέχρι την πολιτικά δίκαιη πολιτική για το δημογραφικό, την ενίσχυση της οικογένειας και των αγροτών. Ενώ ο αιφνιδιασμός της Γερμανίας για το μεταναστευτικό προκάλεσε την έντονη και άμεση αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που έχει κι άλλα όπλα στη φαρέτρα του (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναθεώρηση του Συντάγματος), φέρεται αποφασισμένος να ενισχύσει τους δεσμούς του με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ., χωρίς όμως να απεμπολήσει τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της πολιτικής του.
Ειδήσεις σήμερα
Παρτίζαν – Παναθηναϊκός 75-64: Φιλική ήττα για τους πράσινους σε ένα σπέσιαλ βράδυ
«Παύλος Γιαννακόπουλος»: Συγκλονιστικές εικόνες στο Καλλιμάρμαρο – Αποθεώθηκαν Αταμάν, Ομπράντοβιτς
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου