Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες» και προσθέτοντας ότι «το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές και όσο δύσκολο κι αν είναι, ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του και οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί».
Προτεραιότητα
Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη στέγη των νέων, οι οποίοι δεν μπορούν σήμερα, με τον πρώτο μισθό, να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ενοίκια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ειδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε». «Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου -εκατοντάδες ακίνητα μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα- μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά, αλλά και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές στέγες και να αποδοθούν προς ενοικίαση με προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια μέσα από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα «δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω, γιατί σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει συνέχεια, συνοχή και συνέπεια».
Αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην πολιτική μείωσης των φόρων, σημειώνοντας ότι πέρυσι η χώρα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση από φόρους στον ΟΟΣΑ και προσδιόρισε εκ νέου τους επόμενους στόχους: Την ολοκλήρωση, τον Αύγουστο, της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και την κατάκτηση το 2023 του μεγάλου στόχου της επενδυτικής βαθμίδας.
«Διαβάζω ότι κάποιοι έχουν αϋπνίες τελευταία. Σκεφτείτε πόσο θα χάσουν τον ύπνο τους μετά τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών», σχολίασε, εξάλλου, με αφορμή πρόσφατη αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ απηύθυνε και προειδοποίηση ότι «ο λαϊκισμός, που τόσο τραυματικά ζήσαμε, θα δώσει την τελευταία του μάχη και θα είναι η πιο ύπουλη και η πιο σκληρή» και ζήτησε από τους νεολαίους να αντιτάξουν την αλήθεια στο ψέμα και στη μηδενιστική κριτική.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Παιδεία, ως καθρέφτη του μέλλοντος, υπογράμμισε ότι «τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αρνούνται σήμερα οι αντίπαλοί μας και υπονομεύουν την εφαρμογή της», επανέλαβε ότι «το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες» και ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε με ποια μεριά είμαστε», σημείωσε, και εκτίμησε ότι και η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, που δεν έχει κάνει το βήμα να ενταχθεί σε μια κομματική νεολαία, είναι «με τη γνώση και την ελευθερία απέναντι στη βία και την παρανομία».
Ζήτησε, τέλος, συνεχή επαγρύπνηση απέναντι στην «προπαγάνδα των λαϊκιστών», σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, «από πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, από πότε λίγοι κρανοφόροι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, βαφτίζονται “χιλιάδες φοιτητές” και από πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;»
«Τη δουλειά των trolls συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα», πρόσθεσε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «διαδίδει τώρα πως καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθόσον ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπεται από το Σύνταγμα».
Γεροβασίλη για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία θα ξεχάσει τους επίδοξους αποστάτες
«Αυτό που αλλάζει είναι ότι στο εξής οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων θα αναδεικνύονται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και αυτό για να μη γίνονται οι αποφάσεις τους όμηροι των επιλογών και, δυστυχώς, μερικές φορές των παζαριών με φοιτητικές παρατάξεις», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι εκεί, στα πανεπιστήμια, να δίνει τις μεγάλες μάχες και να πρωταγωνιστεί και πάλι και σε αυτές τις εκλογές, και με το νέο σύστημα ανάδειξης των εκπροσώπων στα φοιτητικά όργανα εκπροσώπησης».
«Κλειστή πόρτα σε προκλήσεις, πάντα ανοιχτή σε συζητήσεις»
Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, απ’ όπου υπογράμμισε ότι «μπορεί οι γείτονες να τα βάζουν με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο, όμως κάθε ρητορικό, επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση».
«Εμείς, όμως, ζούμε στην πραγματικότητα και ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους, αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, με το παράνομο και με το παράλογο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σήμερα, το εθνικό συμφέρον απαιτεί σταθερές συμμαχίες, και τις έχουμε. Ισχυρή άμυνα, και τη χτίζουμε. Και, βέβαια, ικανότητα να προβάλουμε παντού, όπου πρέπει και όπως πρέπει, τα δίκαιά μας, τα οποία συμβαδίζουν πάντα με το Δ.Δ.», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. «Αυτές ήταν οι “καμένες” λογικές που απέτυχαν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές στις συζητήσεις, γιατί το νόμιμο επιχείρημα είναι και αυτό σήμερα ένα μεγάλο όπλο».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε για την επίσκεψή του στην Ψέριμο ότι «μίλησα με την παρουσία μου και μόνο», ενώ με αφορμή τη συνολική περιοδεία και σε Κω και Αστυπάλαια, έκανε λόγο για «μία επίσκεψη, τρεις τόπους, τρεις προτεραιότητες»: «Πράσινες επενδύσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, Υγεία και κοινωνική φροντίδα και ισχυρή άμυνα και προστασία των ακριτικών νήσων μας».
Επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα την Παρασκευή
Μία πολύ σημαντική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις 10 Ιουνίου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρακαθήσει και στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου, κατά την επίσκεψη αυτή θα συνεχιστεί η πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων που υπήρξε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Σολτς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προερχόμενος από τη Σερβία και το Κόσοβο και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.
Δύο ημέρες πριν την έλευση του κ. Σολτς, αναμένεται να βρεθεί στη χώρα μας και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, στις 8 Ιουνίου, θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί και στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι επισκέψεις αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη σκιά της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα εκπέμψει το Βερολίνο λίγες ημέρες μετά τη μεταστροφή του από τη λογική των «ίσων αποστάσεων» και τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.
Αβάσιμοι ισχυρισμοί
Η χώρα μας έστειλε και χθες ξεκάθαρα μηνύματα προς την Αγκυρα τόσο διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, όσο και διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Από το Βελιγράδι όπου βρέθηκε, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς» και πρόσθεσε ότι «εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, τα οποία βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο Της Θάλασσας, στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Μanifestο» ότι ο Τούρκος πρόεδρος σφάλλει αν νομίζει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητάς της, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανάληψης του φορτισμένου καλοκαιριού του 2020, εκτίμησε ότι «η απέναντι πλευρά έχει λάβει το μήνυμα από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και η άμεση αντίδρασή μας κατέδειξαν τις δυνατότητές μας για αποτελεσματική αποτροπή. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές».
Αποτελέσματα
Η διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού υπέρ των εθνικών μας θεμάτων φέρνουν αποτελέσματα, όπως καταδεικνύεται από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Η Αθήνα επισημαίνει ιδιαίτερα τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν αμέσως μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη μεταστροφή του Βερολίνου μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες, όταν υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, καθώς και την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη.