Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την επέτειο ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τη συμπλήρωση 10 ετών «από την αρχή του ολέθριου λαϊκισμού για τη χώρα», βάλλοντας ευθέως κατά της Χαριλάου Τρικούπη. «Φοβάμαι ότι επιχειρείτε να επιφέρετε αυτό τον λαϊκισμό με άλλο πρόσωπο» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «μπορεί να γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε και πολιτική καραμπόλας. Τα μισά σας στελέχη σχεδιάζουν συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Βαρουφάκη, την κυρία Κωνσταντοπούλου».
Απευθυνόμενος, στον Παύλο Γερουλάνο, του είπε ευθέως: «Ναι, κ. Γερουλάνε, αυτό είπατε. Προοδευτικό μέτωπο είπατε. Και περιήλθε αρχικά ο αρχηγός σας σε σχετική αφασία, για να βγει μετά και να μας πει ότι θα συνεργαστούμε όχι με τη Ν.Δ., αλλά με άλλα κόμματα». Αυτό απλά σημαίνει ότι «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ είτε σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ είτε σου βγαίνει Βελόπουλος», σχολιάζοντας σκωπτικά: «Μα, αυτό δεν είναι κόμμα, είναι κόμμα σούπερ μάρκετ».
Τη δική του απάντηση στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί μετεκλογικών συνεργασιών έδωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε «πονοκέφαλο» στη Χαριλάου Τρικούπη με τη φράση «βεβαίως όλοι χωράνε» -αναφερόμενος σε μετεκλογικές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με κόμματα του προοδευτικού χώρου-, απάντησε νωρίτερα στον πρωθυπουργό, ο οποίος από το βήμα της Βουλής σήμερα είπε ότι «στην περίπτωση Γερουλάνου ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και έχεις ΣΥΡΙΖΑ, στην άλλη περίπτωση ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βελόπουλος. Αυτό είναι κόμμα σούπερ μάρκετ. Πώς καταφέρατε, κύριε Ανδρουλάκη, να μπλέξετε σε αυτή τη συζήτηση…».
Η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου
«Σοβαρευτείτε, κύριε Μητσοτάκη. Είστε πρωθυπουργός της χώρας, όχι τρολ του διαδικτύου. Και όταν μας στοχοποιείτε, να έχετε την ελάχιστη τσίπα να το κάνετε με τα δικά μας λόγια, όχι τη δική σας ερμηνεία. Και μη βάζετε στο στόμα σας απαγορευμένες για εσάς λέξεις, όπως ”σούπερ μάρκετ”. Εκεί που έχετε αφήσει να ματώνει, κάθε μέρα, ο Έλληνας και η Ελληνίδα, πέντε χρόνια τώρα. Να ματώνει κυριολεκτικά και εσείς να κοιτάτε. Και να κάνετε αστειάκια. Φτάνει πια, κύριε Μητσοτάκη. Σοβαρευτείτε».
Σοβαρευτείτε κύριε Μητσοτάκη @kmitsotakis.
Είστε Πρωθυπουργός της χώρας, όχι τρολ του διαδικτύου.Και όταν μάς στοχοποιείτε να έχετε την ελάχιστη τσίπα να το κάνετε με τα δικά μας λόγια, όχι τη δική σας ερμηνεία.
Και μην βάζετε στο στόμα σας απαγορευμένες για εσάς λέξεις όπως…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ24/01/2025|21:57Αγροτικά δάνεια: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) January 24, 2025
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην Προεδρία της Δημοκρατίας είπε στον κ. Ανδρουλάκη «Είναι δικαίωμά σας να μην ψηφίσετε τον κ. Τασούλα. Δεν είναι δικαίωμά σας όμως να θεωρείτε ότι για να είναι μια προσωπικότητα συναινετική θα πρέπει ντε και καλά να προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Μπορεί να είναι και από αυτήν την παράταξη. Το ξέρετε καλά ότι ο κ. Τασούλας θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί τον ψηφίσατε για Πρόεδρο της Βουλής. Και δεν τον ψηφίσατε μία φορά, αλλά τρεις. Και εγώ έχω ψηφίσει την κυρία Κωνσταντοπούλου, μία φορά. Mea culpa. δεν θα το ξανάκανα ποτέ. Αλλά εσείς τον ξαναψηφίσατε και τον ξαναψηφίσατε, γιατί κρίνατε ότι είναι πρόσωπο με διακομματική αποδοχή. Κάνατε και μία μικρότητα με τον κ. Τασούλα. Ηταν πολύ μικρό αυτό το οποίο κάνατε, να σχολιάσετε κάποιες αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής για χρηματοδοτήσεις που είχαν και τη δική σας έγκριση».
«Το ψέμα και ο εμπαιγμός έχει αποδειχθεί ότι έχουν κοντά ποδάρια. Το ξέρουν και οι αγρότες. Έχει περάσει ο καιρός των λόγων. Έχει έρθει η ώρα της πράξης. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Αυτή η κυβέρνηση διασφάλισε ότι δεν θα είχαμε μείωση στην τρεχουσα ΚΑΠ των πόρων για την ελληνική οικονομία. Σημαντικοί πόροι έχουν μεταφερθεί από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα. Εμείς καταφέραμε και εξασφαλίσαμε τα ίδια χρήματα. Σε άλλα κράτη μειώθηκαν. Η επόμενη διαπραγμάτευση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ένα είναι βέβαιο, η δια βίου υποστήριξη καλλιεργειών που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές δεν δίνει λύση πρόβλημά τους», συμπλήρωσε.
«Ας κοιταχτούμε όλοι μας με ειλικρίνεια στα μάτια. Αυξημένες καλύψεις θα σημαίνει και αυξημένες εισφορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον ΕΛΓΑ. «Πράγματι όταν βλέπω τις αποζημιώσεις διαπιστώνω ότι σε δύο περιφερειακές ενότητες καταβάλλονται οι μισές συνολικά αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Αυτή τη συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ να την κάνουμε μαζί και να πάμε σε νέο κανονισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εμείς θα έρθουμε με πρόταση και αν υπάρχουν καλύτερες ιδέες εδώ είμαστε να τις συζητήσουμε. Το ζήτημα της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών είναι τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Είδατε τι έγινε στην Καλιφόρνια. Θα υπάρχουν φυσικές καταστροφές οι οποίες απλά δεν θα ασφαλίζονται από την ιδιωτική αγορά και αυτό είναι πρόβλημα», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός για τα ζητήματα των υδάτων είπε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τον οργανισμό ύδρευσης των υδάτων της Θεσσαλίας. «Χρειάζεται συνολική διαχείρισης και για άρδευση και για σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν 5 και 10 χρόνια. Δεν είναι απλά. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Έχουμε 4 δις για σημαντικά αρδευτικά έργα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από έργα τα οποία είχαν σχεδιαστεί κολοβά, μισοτελειωμένα», επισήμανε.
«Μας είπατε ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Οι εξαγωγές τι έκαναν; 6,6 δις το 2019. 10,8 δις ευρώ σήμερα. Αυτό σας δίνει εικόνα εγκατάλειψης; Η μισή αλήθεια είναι μερικές φορές χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμα. Και κάτι άλλο. Πάμε να δούμε πόσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Από το 2000 έως το 2023 έχουμε 66.000 περισσότερους απασχολούμενους με μεγαλύτερη συμβολή των νέων. Απόδειξη ότι οι επιλογές μας, παρά τις δυσκολίες, γίνονται σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Τα μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μεγάλο «κούρεμα» σε 700 «κόκκινα» δάνεια συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών και γενναίες ρυθμίσεις εξήγγειλε από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση τη σχετική διάταξη», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν και “κουρέματα” αλλά και δυνατότητα αναχρηματοδότησης στοιχείων που μπορεί να είναι βιώσιμα».
Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση είναι αυτή που επιδότησε το φθηνό αγροτικό ρεύμα για μια δεκαετία. Τα μέτρα μείωσης της φορολογίας των αγροτών. Τη μονιμοποίηση της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Τα 294 εκατ. ευρώ που έχει δώσει μόνο ο ΕΛΓΑ στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Τη διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ χωρίς μείωση για την τρέχουσα περίοδο, σε αντίθεση με άλλες χώρες.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα μπει μαχαίρι, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καθαρίσει από τις σκιές που έχουν εντοπιστεί και ο Οργανισμός θα μετασχηματιστεί. Η ενίσχυση των νησιωτών κτηνοτρόφων θα προχωρήσει άμεσα. Θα υπάρξουν μέτρα και για τον ορθολογισμό στις κατανομές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σε δύο περιφερειακές ενότητες καταβάλλονται οι μισές συνολικά αποζημιώσεις.
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός καυτηρίασε «τα μηδενιστικά συνθήματα», την ανέξοδη παροχολογία του ΠΑΣΟΚ, όπως «οι αγρότες να παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία», εξηγώντας πως αυτό είναι «η συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο», ή την υιοθέτηση μιας άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική «δανεικά και αγύριστα», ή σε μια πολιτική που λέει «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Ανδρουλάκη ότι «εάν εσείς τώρα έχετε κάποιον μαγικό τρόπο να μειώσετε την τιμή στα 5 ή 3 λεπτά ή τζάμπα στην ενέργεια, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ». Δεν μπορεί «να αντιμετωπίζουμε την αγροτική παραγωγή με όρους άλλης εποχής, εστιάζοντας πότε στις επιδοτήσεις, πότε σε ρυθμίσεις. Σκοπός πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας».
Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο εισάγει νέες ρυθμίσεις για τη διαχείριση κόκκινων αγροτικών δανείων μέσω ειδικών εκκαθαριστών. Συγκεκριμένα:
Οι εκκαθαριστές υποχρεούνται να υποβάλουν επιχειρησιακά σχέδια προς την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
Δίνεται προτεραιότητα στη διαχείριση αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα οι παραγωγοί.
Προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής μέρους του κεφαλαίου στα πλαίσια συμβιβασμών, επιτρέποντας πιο βιώσιμες λύσεις για τους αγρότες.
Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην προστασία των αγροτών μέσω:
Εξειδικευμένων διαχειριστών: Ειδικοί διαχειριστές αναλαμβάνουν τα αγροτικά δάνεια, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου.
Συμβιβασμών: Δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ευνοϊκοί διακανονισμοί, περιλαμβάνοντας διαγραφή χρεών.
Διαφάνειας: Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβλέπει τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή των κανόνων.
Τα επιχειρησιακά σχέδια είναι αναλυτικές προτάσεις που υποβάλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος από τους εκκαθαριστές. Περιλαμβάνουν:
Τις στρατηγικές διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Τα χρονικά πλαίσια και τις προτεινόμενες λύσεις για τους οφειλέτες.
Ειδικές ρυθμίσεις για τους αγρότες, με στόχο την αποτροπή πλειστηριασμών και την υποστήριξη βιώσιμων διακανονισμών.
Εάν ένας αγρότης αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν:
Συμβιβαστικές λύσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν διαγραφή μέρους του χρέους.
Διακανονισμούς που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του αγρότη.
Καθοδήγηση από εξειδικευμένους διαχειριστές που γνωρίζουν τις ανάγκες του κλάδου.
Η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων έχει ενισχυμένο ρόλο με το νέο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα:
Εποπτεύει την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων.
Έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει συμβιβασμούς, περιλαμβάνοντας και διαγραφή χρεών.
Διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες εκκαθάρισης είναι δίκαιες και διαφανείς, προστατεύοντας τους οφειλέτες.
Ανδρουλάκης: «Απαξιώνετε και περιφρονείτε τον αγροτικό κόσμο»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με την οποία ανέπτυξε την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε στην εισαγωγή του πως, «σε τέσσερα μόλις χρόνια έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν σας δημιουργεί ερωτήματα για την αποτυχία οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και για την αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας;».
Πρόσθεσε πως, «παράγουμε προϊόντα με μικρή προστιθέμενη αξία, αδιαφοροποίητα από άλλες αγορές σε μικρές εκτάσεις και μάλιστα ενώ στη χώρα μας διεξάγεται σημαντική έρευνα, στην αγροδιατροφή, δεν υπάρχει εφαρμογή αυτής της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, ώστε να δημιουργείται στα προϊόντα μας υπεραξία».
Αναρωτήθηκε ποια είναι η επίπτωση όλων των παραπάνω και τόνισε πως αυτή είναι, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
«Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το καθαρό επιχειρηματικό εισόδημα του γεωργικού κλάδου μειώθηκε το 2023 κατά 9,1%. Την ίδια ώρα, οι μεσάζοντες στήνουν πάρτι κερδοσκοπίας εις βάρος και του παραγωγού αλλά και του καταναλωτή. Παράδειγμα το λάδι φεύγει 4 με 5 ευρώ από τα ελαιοτριβεία και καταλήγει στο ράφι 11 με 12 ευρώ. Εμείς λέμε ότι σε αυτή την κατρακύλα πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέρμα. Ο αγρότης, ο παραγωγός, ο κτηνοτρόφος δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Ο πρωτογενής τομέας της χώρας Και μπορεί και αξίζει καλύτερα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκης, «εσείς κύριε Μητσοτάκη και κύριε Πρωθυπουργέ, που συνεχώς αυτοπροβάλλεται ως μια κυβέρνηση που έχει σχέδιο για όλα, προσφέρει σταθερότητα στη χώρα, θέλω σήμερα να μου δώσετε μια απάντηση. Ποια σταθερότητα προσφέρετε στον αγροτικό κόσμο, όταν σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας έχετε αλλάξει πέντε υπουργούς στο συγκεκριμένο υπουργείο;».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.
Ειδήσεις σήμερα
F-4E: 51 χρόνια ιστορίας στους ελληνικούς αιθέρες
Χαμάς: Αυτές τις στρατιωτίνες θα απελευθερώσει το Σάββατο
Χαμός στη Μεταμόρφωση: Τρεις τραυματίες από άγρια επίθεση – Ενας καρφώθηκε με κατσαβίδι
Πούτιν για Τραμπ:«Αν δεν του είχαν κλέψει τη νίκη το 2020, ίσως δεν υπήρχε ο πόλεμος»