«Η προσπάθεια συνεχίζεται», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στον απόηχο της αδυναμίας των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, αλλά και εν όψει της προγραμματισμένης συνόδου της επόμενης Δευτέρας, όπου θα επανεξεταστεί το θέμα.
Στην κυβέρνηση μιλούν για σημαντική ακόμη απόσταση για το ύψος του πλαφόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει με τον πλέον σαφή τρόπο από τις Βρυξέλλες το μήνυμα του επείγοντος σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ένα ζήτημα για το οποίο ο ίδιος έχει πολλές φορές επισημάνει και δημοσίως ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση.
Ξεκάθαρο ήταν, άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση και το μήνυμα που εξέπεμψε η χώρα μας μέσω του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ιστορικές στιγμές και όλοι κρίνονται.
Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος
Η Ελλάδα εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στις εν εξελίξει διεργασίες για το ζήτημα αυτό, έχοντας αναλάβει από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες με κατάθεση και συγκεκριμένων προτάσεων για ευρωπαϊκή λύση.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει εδώ και πολλούς μήνες αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιβληθούν κανόνες σε μία αγορά που δεν λειτουργεί πλέον σωστά, ενώ και την πρωτοβουλία για πραγματοποίηση τις προηγούμενες ημέρες προπαρασκευαστικών επαφών για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν την είχε αναλάβει η χώρα μας, με συσκέψεις των υπουργών που συντάσσονται με την ελληνική πρόταση.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει επίσης τον κρίσιμο ρόλο της χώρας μας ως πύλης εισόδου που μπορεί δυνάμει να τροφοδοτήσει όχι μόνο τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και χώρες στην Κεντρική Ευρώπη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών τα οποία βελτιώνουν τη διασύνδεση μεταξύ των ενεργειακών μας συστημάτων, τη σημασία που έχει η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, ενώ θα αναδείξει εκ νέου και τη δυνατότητα της χώρας να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς για την εισροή φθηνότερης ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη.
Πέραν της αξιολόγησης της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου για να περιοριστεί η ζήτηση ενέργειας, να εξασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και να μειωθούν οι τιμές ενέργειες, στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί η στήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, η στρατηγική συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και οι ευρωατλαντικές σχέσεις σε ευρύ φάσμα θεμάτων με αιχμή την οικονομία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.