Στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος έρχεται η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου που ξεκίνησε τις παρακολουθήσεις και άνοιξε το δρόμο στη δικαστική έρευνα, όπως βεβαιώνουν η εφημερίδα «Le Soir» και το περιοδικό «Knack».
Έγκριση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των βελγικών μέσων, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Διαφθοράς και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις έρευνές τους αν δεν είχαν προηγηθεί τα στοιχεία από τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας ασφαλείας, που είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή πληροφοριών για την αποτροπή απειλών κατά του κράτους. Η έρευνα -βάσει παρακολουθήσεων και τηλεφωνικών υποκλοπών ή άλλων επιχειρήσεων-, που είχε ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο, αφορούσε τις παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων. Οπως αναφέρει ο βελγικός Τύπος, οι παρακολουθήσεις και οι άλλες μέθοδοι στην έρευνα της μυστικής υπηρεσίας πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.
Τόσο τα βελγικά όσο και τα ιταλικά ΜΜΕ περιγράφουν πλέον τον τρόπο που έγινε η αποκάλυψη του κυκλώματος, που έχει ενδεχομένως τη βάση του στην Ιταλία. Η έρευνα στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, συνεργάτη του Φραντσέσκο Τζόρτζι και φερόμενου ως εγκέφαλου του Qatargate, έδωσε πολλές απαντήσεις, καθώς εκεί βρέθηκε ένας πακτωλός χρημάτων. Από το σπίτι του κατασχέθηκαν περίπου 700.000 ευρώ, που άνοιξαν το δρόμο και στις άλλες έρευνες.
Μια ΜΚΟ, αυτή που ίδρυσε ο Παντσέρι μετά το 2019, βρίσκεται μάλλον στο κέντρο του σκανδάλου. Οι Ιταλοί Αντόνιο Παντσέρι, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα και Λούκα Βισεντίνι, που ερευνώνται από τις βελγικές αρχές, είχαν σχέση με τη ΜΚΟ «Fight Impunity», που σχετιζόταν με το Κατάρ και το Μαρόκο. Οπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρεται να είπε στους Βέλγους ανακριτές ότι «τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα».
Εύα Καϊλή: Μίλησε ο σύντροφός της
Ο Τζόρτζι, κατά τον ιταλικό Τύπο («Ρεπούμπλικα», «Κοριέρε ντέλα Σέρα»), ήταν ποταμός αποκαλύψεων στους Βέλγους ανακριτές για τις ΜΚΟ και το ρόλο τους στο θέμα του Κατάρ, ενώ προσπάθησε να εξηγήσει πως έτσι λειτουργούν αυτές οι οργανώσεις. Και πραγματικά, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις φαίνεται ότι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση του σκανδάλου. Ο άλλος ύποπτος για το σκάνδαλο, ο Νικόλο Ταλαμάνκα, είναι γραμματέας της ΜΚΟ «No Peace without Justice», που ιδρύθηκε στην Ιταλία πριν από 30 χρόνια.
Η «Ρεπούμπλικα» ανέφερε επίσης ότι «η ομάδα Καϊλή, Τζόρτζι, Παντσέρι και Ταλαμάνκα ήθελε να αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και το Κατάρ με στόχο να τονιστεί πως το κράτος έχει πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις». Η ΜΚΟ του 67χρονου Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή του ιταλικού PD και συνεργάτης του αριστερού πολιτικού Μάσιμο Ντ’ Αλέμα οργάνωσε τους τελευταίους μήνες μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για κάποιες μέρες, όπως και βοηθοί ευρωβουλευτών ή εξεχόντων υπαλλήλων του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμη και λίγο πριν από τις συλλήψεις, πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων αρκετοί από το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, ήταν καλεσμένοι της πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Αντόνιο Παντσέρι είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τις ανακριτικές αρχές του Βελγίου, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η κόρη του Μαρία Κολεόνι και η σύζυγός του Σίλβια Παντσέρι θα εμφανιστούν ενώπιον του Εφετείου της Μπρέσια. Οι ιταλικές δικαστικές αρχές φέρονται έτοιμες να εκδώσουν στο Βέλγιο τις δύο γυναίκες, αν δεν δώσουν πειστικές εξηγήσεις για εξηγήσουν την προέλευση των 17.000 ευρώ σε μετρητά που κατασχέθηκαν στο σπίτι τους στην Μπρέσια.
Εύα Καϊλή: 22 Δεκεμβρίου η ακρόασή της
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Ένα θορυβώδες πλήθος Ευρωπαίων και άλλων δημοσιογράφων περίμενε με αγωνία χθες το μεσημέρι την πολυφωτογραφημένη Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή έξω από την αίθουσα του Προδικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που θα αποφασίσει για την τύχη της στο επόμενο διάστημα. Όμως, η κ. Καϊλή δεν εμφανίστηκε και θα μείνει στη φυλακή έως τις 22 του μηνός, που θα επανεξεταστεί η υπόθεσή της. Τη μεταγωγή από το κελί της εμπόδισε η απεργία υπαλλήλων στις φυλακές του Χάρεν, όπου η ευρωβουλευτής έχει μεταφερθεί.
Χριστούγεννα στις βελγικές φυλακές αναμένεται να κάνουν, εν τω μεταξύ, οι άλλοι δύο κρατούμενοι για το σκάνδαλο Qatargate. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Ιταλός λομπίστας Νικολό Ταλαμάνκα απολογήθηκαν χθες και οι δύο πρώτοι δεν θα αποφυλακιστούν. Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Φραντσέσκο Τζόρτζι, Πιερ Μονβίλ, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή θα παραμείνει υπό κράτηση για τουλάχιστον έναν μήνα, όπως άλλωστε και ο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται ως επικεφαλής του κυκλώματος του Κατάρ-γκέιτ και καθοδηγούσε τους βοηθούς των ευρωβουλευτών σχετικά με τις κινήσεις τους απέναντι στο Κατάρ. Ο Νικολό Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με την υποχρέωση να κυκλοφορεί με βραχιολάκι.
Η Εύα Καϊλή φέρεται να αρνείται τα πάντα σε σχέση με τα χρήματα, λέγοντας ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχαν μέσα στο σπίτι της. Η επίρριψη ευθυνών στον σύζυγό της -η ενοχοποίηση του, όπως χαρακτηριστικά λέει η γερμανική «Bild»- ενδέχεται να περιλαμβάνεται σε μια υπεραστική γραμμή που θέλει να την ελαφρύνει από τα βάρη και να αναλάβει ευθύνες ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος δεν είναι ευρωβουλευτής κι έχει μια χαλαρή σχέση με το Ευρωκοινοβούλιο ως λομπίστας. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, o Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην συνεργάτης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, είναι συνεργάσιμος κι έχει καταθέσει πολλά στη βελγική Δικαιοσύνη.
Με τις αποκαλύψεις του Τζόρτζι, η βελγική αστυνομία διεύρυνε την ερευνά της και σε άλλους ευρωβουλευτές, όπως ο Σοσιαλιστής Μαρκ Ταραμπελά, που τέθηκε σε αναστολή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Εύα Καϊλή: Η βαλίτσα με τα χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της
Οι εξελίξεις από το Βέλγιο και την Ιταλία για το διαβόητο σκάνδαλο Κατάρ-γκέιτ -που κάνει προηγούμενα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ευρώπη ή διεθνώς να φαντάζουν «μικρά»- είναι καταιγιστικές.
Η βελγική αστυνομία δημοσιοποίησε νέα φωτογραφικά στοιχεία με τα χρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι και του φερόμενου ως εγκεφάλου του σκανδάλου, Αντόνιο Παντσέρι. Η Ιταλία έχει επίσης ξεκινήσει μεγάλες έρευνες για την υπόθεση διαφθοράς, καθώς ο πυρήνας του κυκλώματος ήταν ιταλικός, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες με τις δεσμίδες των χαρτονομισμάτων που βρέθηκαν στη βαλίτσα του Αλέξανδρου Καϊλή, πατέρα της ευρωβουλευτού, καθώς και των χρημάτων που κατασχέθηκαν από το σπίτι των Καϊλή-Τζόρτζι και από το σπίτι της κόρης του Παντσέρι.
Ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί έξω από το ξενοδοχείο «Sofitel» των Βρυξελλών με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ερευνητές της δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Ενώ ο Ιταλός σύζυγος της Εύας Καϊλή κατέθετε στις Βρυξέλλες, η ιταλική οικονομική αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του στο Αμπιατεγκράσο, κοντά στο Μιλάνο, όπου βρέθηκαν άλλες 20.000 ευρώ σε μετρητά. Συνολικά, σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από τον Τζιόρτζι και την Καϊλή και περίπου 600 χιλιάδες που βρέθηκαν στην κατοικία του Παντσέρι. Το άθροισμα όλων αυτών των χρημάτων φθάνει περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ!
Εύα Καϊλή: Ακραίο εξώφυλλο από το «Charlie Hebdo»
Με ένα ακόμη καυστικό σκίτσο το γνωστό, γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» σχολίασε το σκάνδαλο δωροδοκίας της Εύας Καϊλή και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ.
Στο τελευταίο του πρωτοσέλιδο ένας Αραβας με κελεμπία απεικονίζεται σαν «Ευτυχισμένος Καταριανός στην Ευρώπη», που έχει στα γόνατά του δύο Ευρωπαίες. Στα δεξιά μια ιερόδουλη και στα αριστερά μια βουλευτίνα, που έχουν γεμίσει με χαρτονομίσματα το στήθος, τις μασχάλες και τις γάμπες τους. Το περιοδικό μάλιστα κάνει λογοπαίγνιο με τις «πόρνες» (putes) από τη μια πλευρά και τις «βουλευτίνες» (deputes) από την άλλη , λέξεις που μοιάζουν ηχητικά στα γαλλικά. Η διαφορά είναι πως η ξανθιά πόρνη είναι ντυμένη και βαμμένη ανάλογα με το επάγγελμά της, ενώ η γκριζομάλλα και μάλλον άσχημη βουλευτίνα με μονόχρωμο κοστούμι και σεμνό μπλουζάκι. Και οι δύο όμως έχουν τις τσέπες και το σώμα τους γεμάτο λεφτά.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ελευθεριακό στην έκφραση γαλλικό περιοδικό έχει δημοσιεύσει πολύ πιο προκλητικά σκίτσα, κυρίως για να στηλιτεύσει το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία των θρησκειών, που έχουν όμως προσβάλει κάποιους πιστούς μέχρι θανάτου. Με αφορμή σκίτσα του Μωάμεθ δύο φανατικοί ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του «Charlie Hebdo» και σκότωσαν 13 συντάκτες.
Εύα Καϊλή: Τι λέει ο Έλληνας δικηγόρος της
Τη θέση της Εύας Καϊλή επί των κατηγοριών που αντιμετωπίζει εξήγησε μέσω δηλώσεών του στα ΜΜΕ ο Ελληνας δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος (φωτογραφία).
Ο συνήγορος ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως η ευρωβουλευτής «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, αναφέροντας πως είναι αθώα, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters σημείωσε πως αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποφάσισαν να την παύσουν από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ, όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε. Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ», συνέχισε.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ, είπε πως «η απόφαση να επισκεφθεί το Κατάρ δεν ήταν προσωπική της, ήταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο συνήγορος ήταν πιο αναλυτικός για την υπερασπιστική γραμμή της κατηγορουμένης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Κανείς δεν ξέρει την προέλευση των χρημάτων. Το αν είναι νόμιμα ή όχι θα κριθεί στην πορεία. Κατ’ αρχάς μπορεί να είναι ύποπτα, μπορεί και όχι. Το ότι τα έδωσε στον πατέρα της να φύγει από το σπίτι δημιουργεί σκιές και για αυτό κρατείται. Ομως για να είναι ποινικό αδίκημα η κατοχή μετρητών, πρέπει να είναι βέβαιη η προέλευσή τους. Οι βελγικές αρχές επισήμως δεν λένε ότι προέρχονται από το Κατάρ. Αν συνδεθούν με την κοινοβουλευτική ιδιότητα της κ. Καϊλή, είναι δωροδοκία».
Ερωτηθείς για την προέλευση των χρημάτων, ανέφερε ότι «το βέβαιο είναι ότι τα χρήματα αυτά μόλις είχαν έρθει στο κοινό σπίτι της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η κ. Καϊλή ρώτησε τον σύζυγό της τι ήταν αυτά τα λεφτά και αυτός έδωσε μία απάντηση που δεν μπορώ να σας πω. Είπε ότι ανήκουν σε κάποιον άλλον και η κ. Καϊλή ζήτησε να φύγουν αμέσως τα χρήματα από το σπίτι».
Οσο για τον πατέρα της ευρωβουλευτή, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως «πήγαινε σε ένα ξενοδοχείο με τα χρήματα, όπου είχε κανονιστεί να πήγαινε ο αποδέκτης των χρημάτων. Μέχρι να έρθει αυτός όμως, ήρθε η αστυνομία, τον συνέλαβε, έδωσε εξηγήσεις, κρίθηκαν πειστικές και αφέθηκε ελεύθερος».
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Πώς βρέθηκαν τα χρήματα στο διαμέρισμά της – «Όταν το έμαθε, ζήτησε να φύγουν»
Διαγραφή χρεών προς την εφορία: Ποιους αφορά και ποιες οι προϋποθέσεις
H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη