Κατά τις συνομιλίες έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό τους, εν όψει και της έναρξης του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, την Τρίτη 21 του μηνός, και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, ο ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Παράλληλα, συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Στο δείπνο εργασίας παρακάθισαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Εκ μέρους των ΗΠΑ ήταν παρών ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός. Όλα τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ο κ. Δένδιας είναι αρνητικά και η συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ.
Μητσοτάκης σε Μπλίνκεν: Ράγισε η καρδιά μας από την ανθρωπιστική καταστροφή στην Τουρκία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Τουρκία, τα ενεργειακά και το ΝΑΤΟ, είναι τα ζητήματα που θα τεθούν μεταξύ άλλων στο “τραπέζι”, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Αμερικανό αξιωματούχο λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας 20/02, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταξύ τους συνάντηση με πλούσια ατζέντα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα, λίγο μετά τις 17:30, προερχόμενος από την Άγκυρα.
Κατά την έναρξη του τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία, ενώ βλέποντας μια φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού από την ομιλία του στο Κογκρέσο, σχολίασε ότι “δεν θα ξεχάσω πόσο με είχε συγκινήσει”. Πρόσθεσε, ότι “η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό επίπεδο” και πως “για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια”.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. “Είμαστε συγκλονισμένοι από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως “η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια. Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε ατό το δέσιμο”.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και για την τραγωδία από τους σεισμούς στην Τουρκία σημειώνοντας πως «ράγισαν οι καρδιές μας».
Κατά τον διάλογο που είχαν και οι δύο μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και στρατιωτικό, στις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «ευελπιστούμε και μετά από αυτόν τον καιρό να μην εξαρτώμαστε τόσο από το ρωσικό αέριο».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν εμβαθύνει περισσότερο οι σχέσεις τους τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια». «Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε ατό το δέσιμο».
Μπλίνκεν: Πρωτιές της Ελλάδας σε πολλούς τομείς
Από πλευράς του ο Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη την πρωτιά της Ελλάδας που σε μεγάλο αριθμό μετώπων όπως στην υποστήριξη της Ουκρανίας. «Οι καιροί είναι δύσκολοι, η Συμμαχία θα αντεπεξέλθει», είπε ο κ. Μπάιντεν. Όπως σημείωσε η Ελλάδα σε ενέργεια, και κλιματική αλλαγή έχει εμβαθύνει την σχέση της με τις ΗΠΑ. «Από τα πράγματα που μας ενώνουν είναι η ιδέα ότι οι χώρες, οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτερα με τη Δημοκρατία και τη συνεργασία».
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Οικονόμου είπε πως θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.
Η ανάρτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ για την άφιξή του στην Αθήνα:
«Καλησπέρα Ελλάδα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της δημοκρατίας».
Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».
Kalispera Greece! This is my first visit to the birthplace of democracy as Secretary of State. Together, the United States and Greece are advancing our shared goals for peace and prosperity in the Eastern Mediterranean, Western Balkans, Black Sea region, and beyond. pic.twitter.com/wr7dF99q3C
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 20, 2023
Ειδήσεις σήμερα
Market Pass: Ανατροπή στο παραπέντε – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, τι ανακοίνωσε ο Οικονόμου