«Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την περιφέρεια από το βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογουμένους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στην πλήρη λειτουργία του, το έργο αυτό θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια που θα ισοδυναμεί με τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, τη διπλάσια ενέργεια από αυτήν που ουσιαστικά το έργο καταναλώνει. Κάνουμε πράξη αυτό το οποίο έχουμε πει πολλές φορές, ότι τα απορρίμματα μπορούν να είναι πλούτος, επιστρέφοντας ουσιαστικά αυτή την υπεραπόδοση της μονάδας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας το τέλος αποκομιδής, ενώ ταυτόχρονα βέβαια εκπέμπονται 24.000 λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στον «πράσινο» αντίκτυπο του έργου.
«Την αναβάθμιση της καθημερινότητας θα πλαισιώνει παράλληλα και η αναβάθμιση της οικονομικής ζωής. Οπως ειπώθηκε, πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες εξαγωγές, πολλές νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε: «Οκτακόσιες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πάνω από 200 για τη λειτουργία του εργοστασίου και των μονάδων. Είναι δουλειές σε βάθος χρόνου που ενεργοποιούν και παράλληλες δραστηριότητες, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες».
Να σημειώσουμε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη έχει δυναμικότητα 105.000 τόνους ετησίως και είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα, ενώ θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Αποτελεί κεντρικό τμήμα του ευρύτερου έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, οι οποίες αθροιστικά μπορούν να διαχειριστούν ακόμη 95.000 τόνους ανά έτος.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Το 2019 η Ελλάδα διέθετε μόνο τρεις εν λειτουργία μονάδες και άλλες πέντε υπό κατασκευή, ενώ σήμερα οι λειτουργικές υποδομές έχουν ανέλθει σε 11 και σε φάση κατασκευής βρίσκονται ακόμα 16. Το 2024 αναμένεται να έχουν συμβασιοποιηθεί άλλες 10 μονάδες και να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι υπόλοιπες που προβλέπονται.
Για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης
Στο Παρίσι θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αποφάσισε να εκπροσωπήσει ο ίδιος τη χώρα στη Διάσκεψη Ειρήνης που φιλοξενεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και στην οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η προοπτική διάνοιξης ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Λωρίδα της Γάζας. Και αυτό την ώρα που η παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της σύρραξης Ισραήλ – Χαμάς αλλά και την προοπτική γενίκευσης του πολέμου μεγαλώνει.
O κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμαντ Σταγιέχ, στο περιθώριο της Διάσκεψης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης τη θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης, θα επαναλάβει την πάγια θέση για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Επιπλέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.