Χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκ νέου στη Λάρισα, όπου ανακοινώθηκε το πρώτο πακέτο στήριξης, καθώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Κατά την είσοδό του στο κτίριο της περιφέρειας χαιρέτησε το προσωπικό και τους είπε ότι «θα τα φτιάξουμε όλα, να ξέρετε», ενώ να σημειώσουμε ότι υπήρξε ένταση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας λόγω της έλευσης του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να επανέλθει η περιοχή σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια Υγεία, καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων», είπε ο πρωθυπουργός.
Και τόνισε: «Θα φροντίσουμε οι πολίτες να μην είναι απλώς ασφαλείς αλλά και υγιείς». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να συμμορφώνονται στις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων.
«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των προβλημάτων που αφήνει η θεομηνία. Οι συμπολίτες μας που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται ή να παθαίνουν μεγάλες ζημιές θα πρέπει να ξέρουν ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να αποκατασταθούν οι ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων».
Αύριο το πρωί, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, θα βρεθεί στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει πώς η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα παρέχοντας οικονομική υποστήριξη για τις καταστροφές που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δαπανούνται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα δαπανούνται λίγοι πόροι για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μια κακοκαιρία που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα προβλέψεων.
«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
«Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν θα κρύψουμε, δεν θα ωραιοποιήσουμε, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Οι πολίτες από εκεί και πέρα θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή σήμερα και η χώρα πήρε την αναβάθμιση πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που είναι το «τελευταίο που θα ενδιέφερε πολίτες στη Θεσσαλία, είναι όμως σημαντικό», γιατί, όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του, επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μια τέτοια κρίση, αλλά θα χρειαστεί και την αρωγή της Ευρώπης.
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ
Τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες
Από την πλευρά του, δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες στις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 2.500 αυτοψίες σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα.
- Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ, όσο και έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ -εδώ περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις-, αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών, τις ζημιές στις οικοσκευές αλλά και τις πρώτες εργασίες, που φτάνει τις 6.600 ευρώ.
- Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι το 80% της επισκευής και επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών.
- Η στήριξη των επιχειρήσεων φτάνει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, περιλαμβάνοντας κτηνοτροφικές αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
- Για τους πολίτες που έχει πληγεί το σπίτι τους ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης. Αν κριθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του -κριθεί κίτρινο ή κόκκινο-, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να μείνει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.
- Χορήγηση αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
- Παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων, ενώ ήδη μεταφέρονται τα πρώτα φορτηγά ψυγεία για τη διαδικασία της οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία, όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα.
«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.
Από τη μεριά της, η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υποστήριξε: «Φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στον Βόλο, και μάλιστα επιτυχημένα θα συνεχίσουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με Ατομα με Αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μια δύσκολη συγκυρία».
Ελεγχοι στο νερό και για επιδημίες
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο σε τέσσερις άξονες:
- Ελεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες.
- Εχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα
- Επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα.
- Εχει ξεκινήσει ήδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί fake news
«Είδαμε Μέσα να χτυπούν πισώπλατα με πρωτοφανή ψεύδη τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τα fake news διαψεύστηκαν πανηγυρικά, αφού πρώτα είχε προλάβει να τα υιοθετήσει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», λέει αρχικά, ενώ προσθέτει: «Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανακάλυψαν υποτιθέμενες εισηγήσεις επιστημόνων που προέβλεπαν την ένταση του φαινομένου και δεν έγιναν δεκτές, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαψεύδοντας όσα υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε:
«Ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και οι πολίτες μεγάλων περιοχών αντιμετωπίζουν το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, διάφοροι βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία για διασπορά αλλεπάλληλων fake news».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Για αμείλικτα ερωτήματα και δεδομένες ευθύνες της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών Αρχών για την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου, τους νεκρούς και τους αγνοουμένους κάνει λόγο η αντιπολίτευση.
Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά την απόφαση για αναβολή μίας εβδομάδας και διεξαγωγή του πρώτου γύρου την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, η θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία μεταφέρθηκε στο επίκεντρο και της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εδώ υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες και δεν μπορούμε να μη μιλάμε γι’ αυτές.
Επεσαν στην περιοχή πάνω από 700 εκατομμύρια. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά;», δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τις πληγείσες περιοχές η Εφη Αχτσιόγλου.
«Αν νομίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., και ο πρωθυπουργός προσωπικά, ότι θα μπορέσουν, για άλλη μία φορά, να αποσείσουν τις ευθύνες τους για ό,τι συμβαίνει στη Θεσσαλία, είναι γελασμένοι» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Για «κατάρρευση του επιτελικού κράτους» και «χαμένα κονδύλια» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου έκανε λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης, για «αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες οι οποίες θα αποδοθούν» μίλησε ο Νίκος Παππάς.
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υπόλογη. Εκτιμώμενη απώλεια για όλη τη χώρα 10 δισ. ευρώ για αποθετικές (παράπλευρες απώλειες) ζημιές και καταστροφές», έγραψε σε κείμενό του ο Στέφανος Τζουμάκας.
Τη Θεσσαλία επισκέφθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Δύο μέρες τώρα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία συναντώ απόγνωση. Η ζωική και η φυτική παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς», είπε σε δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας, που πρέπει να απολογηθούν για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει, ενώ ζήτησε να ελεγχθεί η ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί.
«Τέρμα πια ο εμπαιγμός! Η κυβέρνηση της Ν.Δ., τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, οι περιφερειακές και δημοτικές Αρχές έχουν τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες. Βάζουν τις μίζες και τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε από τη Θεσσαλία και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.