Ο κ. Τσίπρας θα ξεπεράσει σήμερα τα όρια, κάποιοι λένε ότι θα απειλήσει τον κ. Μητσοτάκη προαναγγέλλοντας Προανακριτική Επιτροπή και θα τον καλέσει να παραιτηθεί δήθεν για να προστατεύσει τον εαυτό του. Επί της ουσίας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει ό,τι έπραξε με τις κρίσεις και τα προβλήματα που κτύπησαν την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Θα προσπαθήσει να τα «εργαλειοποιήσει» για να καταφέρει την πολυπόθητη για αυτόν πτώση της κυβέρνησης, αφού στο πολιτικό στίβο της ευθείας αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αποτύχει οικτρά.
Ο κ. Τσίπρας όμως σκοπεύει να κάνει και κάτι άλλο. Εκμεταλλευόμενος την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη συζήτηση, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής της «άλλης πλευράς», ως ο αρχηγός του αντικυβερνητικού μετώπου, συνεχίζοντας να «παίζει» το σενάριο της σύμπλευσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Θα έχει πολλά σημεία στήριξης και ταύτισης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. η ομιλία του κ. Τσίπρα σήμερα, ενώ επιλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην απαντήσει στην επίθεση που του έκανε χθες ο κ. Ανδρουλάκης για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
«Δεν είμαστε πρόθυμοι εταίροι κανενός», είπε ακριβώς για να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να κάνει το δικό του παιχνίδι ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του. Αλλά και για άλλον έναν λόγο. Για να τον ακούσουν οι δημοκρατικοί πολίτες που τον βλέπουν το τελευταίο διάστημα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προβληματιστεί με τις αποφάσεις και τις κινήσεις του.
Για αυτό και χθες ο κ. Ανδρουλάκης επέστρεψε στις αδρές αποστάσεις έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες είχε καιρό να εμφανίσει. Κατηγόρησε από κοινού Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι προστρέχουν σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για να συζητήσουν επί διαρροών και όχι επί στοιχείων, αναπαράγοντας το διχασμό και το τοξικό κλίμα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την αλήθεια, όπως είπε ότι ενδιαφέρεται ο ίδιος.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του να μην παραστούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συζήτηση. Με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι μία συζήτηση ουσίας και ως σενάριο να καλέσει και τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο. Φέρεται να αμφιταλαντεύτηκε αλλά στο τέλος να επικράτησε η άποψη ότι αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν παρουσιαζόταν ή αποχωρούσε από τη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, τότε θα διέπραττε ένα μείζον θεσμικό και πολιτικό λάθος, που θα γυρνούσε μπούμερανγκ εναντίον του. Διότι και η συζήτηση θα γινόταν κανονικά χωρίς να αποφύγει να πέσουν τα φώτα στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα και το ίδιο θα εμφανιζόταν απέναντι στη δέσμευση για θεσμική αντιπολίτευση.
«Η υπόθεση αυτή δεν με φέρνει κοντά στον κ. Τσίπρα όπως λένε στη Ν.Δ. Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι η Ν.Δ. ακολουθεί κατά γράμμα τις πρακτικές Τσίπρα – Καμμένου κατά της δημοκρατικής παράταξης. Αποδεικνύει πόσο κοντά είναι η ηγεσία της Ν.Δ. με τον κ. Τσίπρα και πόσο ίδιο είναι το 2022 με το 2019», είπε επί λέξει ο κ. Ανδρουλάκης. Και απέδωσε μικροκομματικά παιχνίδια και μεθοδεύσεις τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να κάνει ακόμα πιο εμφανείς και πιο μεγάλες τις αποστάσεις, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως είναι εθνική ανάγκη η χώρα να έχει ισχυρή δημοκρατική παράταξη και κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν σε αυτόν τον αγώνα, έξω από τα κομματικά στεγανά. Αναδεικνύοντας σε εκπρόσωπο της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα τον εαυτό του και το κόμμα του και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ή τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και προσπάθησε να μπει «σφήνα» στο δίδυμο Μητσοτάκη – Τσίπρα, λέγοντας: «Εχουμε χαράξει διαφορετικές πορείες. Δεν θα επιτρέψω στον κ. Μητσοτάκη να αφήσει σκιές στην πορεία αξιοπρέπειας που έχω επιλέξει».
«Η ηγεσία της Ν.Δ. προσπάθησε να θέσει σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ. Να μας κάνει του χεριού της», είπε ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ τοποθετήθηκε και στο θέμα της χρονικής επέκτασης της έρευνας, λέγοντας: «Η έρευνα πρέπει να γίνει επί συγκεκριμένων υποθέσεων, όποια χρονική περίοδο και αν αφορούν αυτές».
Νίκος Ανδρουλάκης: Τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό
Επί του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει σήμερα στη Βουλή γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ υποστήριξε ότι ποτέ δεν εκλήθη επισήμως να ενημερωθεί για το λόγο της παρακολούθησής του. Εθεσε, δε, άλλα δύο ερωτήματα. Πώς ο πρωθυπουργός θα απέτρεπε την παρακολούθησή του, αφού, όπως ισχυρίστηκε στη δήλωσή του, ήταν μία νόμιμη ενέργεια, και γιατί σταμάτησε η παρακολούθησή του όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τελείωσε μάλιστα με το τεχνικό μέρος της υπόθεσης, καλώντας τις Αρχές να βιαστούν να βρουν το ίχνος του τηλεφώνου που στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 του έστειλε το «μολυσμένο» μήνυμα διότι, όπως είπε, «οι ειδικοί λένε ότι σε λίγες ημέρες μπορεί και να μην υπάρχει…».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα