Φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου. Γυρίσατε όλη την Ελλάδα. Τι εισπράξατε; Τι θα επικρατήσει; Η αποχή, η δυσαρέσκεια ή η συμμετοχή;
Είμαστε ακόμη στη μάχη. Οι τελευταίες ημέρες είναι και οι πιο καθοριστικές. Ευελπιστώ ότι επιμένοντας να μιλάω για τα ευρωπαϊκά θέματα και την ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας, έδωσα στον κάθε πολίτη να καταλάβει ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι απόμακρο, αλλά είναι μέσα στην καθημερινότητά του.
Δεν σας κρύβω ότι η αποχή με προβληματίζει, διερμηνεύοντας και το κλίμα που εισπράττω. Και δεν ανησυχεί μόνο εμένα, αλλά και αυτούς που χωρίς πολιτικά κριτήρια και επιχειρήματα κατάργησαν, στο παρελθόν, το νόμο της Νέας Δημοκρατίας που προέβλεπε ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ακριβώς για να περιοριστεί η αποχή και τώρα «κλαίνε». Η αποχή, άλλωστε, είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει αυτή η τάση.
Διαπιστώνω επίσης σε μερίδα πολιτών τη διάθεση να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας, κάτι που διαχρονικά συνέβαινε όταν οι ευρωεκλογές έπονταν των εθνικών εκλογών, όπως σήμερα. Τους καλώ όμως να δουν τη γενική εικόνα που είναι θετική, δεδομένων των προβλημάτων και δυσκολιών της κυβερνητικής πενταετίας, και η ψήφος τους να μην επιβραδύνει τις δρομολογημένες αλλαγές.
Επομένως, μάχομαι για να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος και να δώσουν δυναμικά το παρών οι πολίτες στην κάλπη.
Αναφέρεστε στην κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών και τη σημαντική ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας. Ποιον ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα;
Είναι μια πραγματικότητα ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης και θα θέσουν τις βάσεις για το 2030. Η Ευρώπη βγαίνει από έναν πενταετή κύκλο πρωτοφανών κρίσεων και εισέρχεται σε μια ακόμη δυσκολότερη περίοδο, κατά την οποία πρέπει να λάβει σημαντικότατες πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Η στρατηγική της αυτονομίας με την υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις, η ανταγωνιστικότητα προκειμένου να καταστεί αυτόνομη και αυτάρκης σε τρόφιμα, προϊόντα και ενέργεια και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ψηφιστεί το 2027, αλλά όλες οι συζητήσεις και οι διεργασίες θα αρχίσουν από την επόμενη ημέρα των εκλογών, είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Επίσης, η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το δημογραφικό είναι μερικά ακόμη σημαντικά θέματα που θα απαιτήσουν συντονισμένες δράσεις και ρεαλιστικές αποφάσεις και ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει καταρτίσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Η Ελλάδα, με τη δυναμική της παρουσία τα τελευταία χρόνια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι υπολογίσιμη δύναμη με ισχυρή φωνή. Και αυτή η φωνή πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Θα επανέλθω στην αμυντική αυτονομία της Ευρώπης. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και ενδεχομένως να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της επόμενης θητείας;
Η Ευρώπη έχει πλέον μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχει αυτό που συζητούσε εδώ και χρόνια. Την υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις. Πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη των άλλων κρατών δικά μας εδάφη και να είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος. Γιατί αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους Ευρωπαίους πολίτες, τι Ενωση είμαστε;
Η προστασία των συνόρων μας είναι ένα θέμα, που εμάς στην Ελλάδα μάς απασχολούσε χρόνια, λόγω του δύστροπου γείτονα, και τώρα έχουν προσχωρήσει στη θέση μας χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και αισθάνονται τα σύνορά τους αφύλακτα.
Συζητάμε για ένα δόγμα, αποτρεπτικού χαρακτήρα, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις.
Εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουμε τοποθετηθεί με προτάσεις και αναμένουμε τις θέσεις και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αν και είναι γνωστό ότι η GUE, στην οποία ανήκουν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, αρνείται την ύπαρξη αυτής της αναγκαιότητας.
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της ειρήνης, της ευημερίας, της διεθνούς νομιμότητας, της ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της Ευρώπης.
Γιατί αποφασίσατε να είστε ξανά υποψήφιος; Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος;
Συμμετέχω με σταυρό, όπως μου ζητήθηκε, και με τον αγώνα μου αποσκοπώ να αφυπνίσω και να κινητοποιήσω ψηφοφόρους που μπορεί να έχουν μια δυσαρέσκεια ή απογοήτευση. Απευθύνομαι σε όλους, ζητώντας να συμμετέχουν και με την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία να στείλουν μήνυμα ενίσχυσης της παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και επιτάχυνσης του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού έργου.
Ζήτω από τους πολίτες να με εμπιστευτούν και πάλι και τους διαβεβαιώνω ότι πρωταρχικό μου μέλημα είναι να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και να μεταφέρω τη φωνή και τους προβληματισμούς τους στις Βρυξέλλες.
Οι πολίτες είναι ο τελικός κριτής και σε αυτούς απολογούμαι.