Χαρακτηρίζοντας τη σειρά του NETFLIX για τον Μέγα Αλέξανδρο, η κυρία Μενδώνη έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά κακής ποιότητας μυθοπλασία, ευτελούς περιεχομένου που βρίθει ιστορικών ανακριβειών»
Απέκλεισε όμως να τεθεί «θέμα λογοκρισίας, ή δίωξης ή απαγόρευσης της», τονίζοντας ότι αυτά αποτελούν «ίδιον αυταρχικών καθεστώτων και στην Ελλάδα η ελευθερία της τέχνης κατοχυρώνεται από το σύνταγμα».
Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρη Νατσιού, που χαρακτήρισε «τρισάθλια, απαράδεκτη και ανιστόρητη, γεμάτη ανακρίβειες», τη σειρά του NETFLIX που προβάλλεται, τονίζοντας ότι «παραποιεί την ιστορική αλήθεια για τον Μέγα Αλέξανδρο με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού εμφανίζοντας τον να έχει ερωτικές σχέσεις με τον επιστήθιο φίλο του, Ηφαιστίωνα». «Στη σειρά, δίνεται μια ψευδεπίγραφη ιστορική αφήγηση για να περάσει υποσυνείδητα η αντίληψη ότι η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή στην αρχαιότητα, στοιχείο που δεν έχει καμία βάση» ανέφερε ο κ. Νατσιός.
Μέγας Αλέξανδρος: «Ευτελές και γεμάτο ιστορικές ανακρίβειες» – Το μήνυμα της Μενδώνη για τη σειρά
«Όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας του Μέγα Αλέξανδρου δεν αναδεικνύονται στη σειρά του NETFLIX, η οποία δεν εξυπηρετεί την ιστορική αλήθεια. Βρίθει ιστορικών ανακριβειών και παρουσιάζει σκηνοθετική προχειρότητα. Επιδιώκει τον εύκολο εντυπωσιασμό για να κερδίσει θεατές, χρησιμοποιώντας τον κακόβουλο σχολιασμό ως δήθεν γεγονότα. Η πλατφόρμα χαρακτηρίζει τη σειρά ως ντοκιμαντέρ με σκηνές μυθοπλασίας» τόνισε, χαρακτηριστικά, η υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε:
«Στην ουσία, πρόκειται για μια εξαιρετικά κακής ποιότητας μυθοπλασία, ευτελούς περιεχομένου που απέχει παρασάγγας από τα ιστορικά γεγονότα έτσι όπως καταγράφονται στις αρχαίες γραπτές πηγές και τεκμηριώνονται από την αρχαιολογική έρευνα. Όμως, θα γνωρίζετε ότι η έννοια του έρωτα στην αρχαιότητα είναι ευρεία και πολυδιάστατη. Δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε ούτε πρακτικές ούτε πρόσωπα που έδρασαν 2.300 χρόνια πριν με τα δικά μας μέτρα, τις δικές μας νόρμες και προσλαμβάνουσες. Ο Μέγας Αλέξανδρος, εδώ και 2.300 χρόνια, δεν χρειάστηκε ποτέ, ούτε χρειάζεται τώρα, την παρέμβαση οποιουδήποτε αυτόκλητου προστάτη της ιστορικής του μνήμης ή ακόμα περισσότερο, της προσωπικότητας και της ηθικής του υπόστασης».
Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Νατσιού για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει εναντίον της πλατφόρμας, η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι το «Υπουργείο Πολιτισμού δεν ασκεί λογοκρισία, δεν προβαίνει σε πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δίωξη ή την απαγόρευση της, δεν χειραγωγεί, δεν περιορίζει, δεν ελέγχει τη διάδοση πληροφοριών και ιδεών ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά». «Η λογοκρισία καταλύει τη δημιουργία, θέτοντας ζητήματα περιεχομένου και ουσίας τους. Η λογοκρισία αποτελεί ίδιον αυταρχικών καθεστώτων.
Στην Ελλάδα, η ελευθερία της τέχνης κατοχυρώνεται από το σύνταγμα του 1825. Έκτοτε, όλες οι αναθεωρήσεις κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης. Επιπλέον, σε διεθνές επίπεδο – και η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν βλέπει γύρω της – η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται απολύτως» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.
Όπως είπε, «η έμπνευση των καλλιτεχνών, η προσωπική πρόσληψη, η κρίση των ανθρώπων δεν δύναται προφανώς να τεθεί υπό κανονιστικό καθεστώς και έλεγχο, δεν δύναται να ρυθμίζεται στα δικαστήρια ή να σύρεται σε αυτά, αλλά αξιολογείται και κρίνεται από τον καθένα μας, από τη διεθνή κοινότητα».
«Έτσι αξιολογείται και το NETFLIX. Για τον Μέγα Αλέξανδρο και για όλες τις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχεδόν τα πάντα. Είναι το μέγεθος της προσωπικότητας που διαχρονικά προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων, την έμπνευση των καλλιτεχνών, τον θαυμασμό ή τον φθόνο των ανθρώπων και, συνεπώς, την ανεξίτηλη εγγραφή των προσωπικοτήτων αυτών στην ιστορική μνήμη αλλά και στη μυθολογία της ανθρωπότητας» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.
Grand Hotel spoiler: Προσπαθούν να κλέψουν το μωρό της Ελένης - Το σχέδιο της Κυβέλης
Μέγας Αλέξανδρος: Το ανιστόρητο Netflix και ο σάλος στα social media
To «Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού» είναι η νέα mini σειρά του Netflix που παρουσιάζει μία εκδοχή της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκινώντας από την άνοδο του στην εξουσία το 336 π.χ μέχρι τον θάνατο του το 323 π.χ.
Και ενώ μέχρι εδώ όλα φαίνονται απολύτως φυσιολογικά «ήρθε» το Netflix με την βοήθεια του Χόλυγουντ τα κάνουν όλα…μαντάρα.
Βέβαια, γενικά η μυθοπλασία του Χόλυγουντ σε ιστορικές ταινίες και ιστορικά ντοκιμαντέρ που αφορούν την αρχαία Ελλάδα, φροντίζουν από κάπου να «μπάζουν», από τους «300» του Λεωνίδα και το «Δις Ις Σπαρτα» μέχρι και τώρα με τον Μέγα Αλέξανδρο που τον εμφανίζουν κάτι λίγο από «φτερού» με πούπουλα και ερωτευμένο με τον Ηφαιστίωνα
Το θέμα με αυτή τη σειρά είναι ότι ήταν αναμενόμενο να γίνει το κόκκινο πανί για τους Έλληνες όταν θα την ανακάλυπταν…και έτσι έγινε.
Ο λόγος είναι ότι στα πρώτα 10 λεπτά της, έχει τον Μέγα Αλέξανδρο να ψιλό-φασώνεται σε μία λίμνη με τον κολλητό του (ή και κάτι παραπάνω) Ηφαιστίωνα.
Μέγας Αλέξανδρος: Η απάντηση μιας καθηγήτριας από την Αγγλία για το…φιλάκι
«Ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν απλώς ένας αγαπημένος σύντροφος, αλλά ίσως ο μεγαλύτερος έρωτάς του», λέει η Δρ Σαλίμα Ικράμ, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Ακόμα, ένας άλλος σύγχρονος ιστορικός που έχει εκφράσει την άποψη ότι ο Ηφαιστίωνας και ο Αλέξανδρος ήταν κάτι περισσότερο από απλοί φίλοι, είναι ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ. Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας της Βρετανίας, υπηρέτησε ως ιστορικός σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία «Αλέξανδρος» του 2004 με τον Κόλιν Φάρελ στον ομώνυμο ρόλο και τον Τζάρεντ Λέτο στον ρόλο του Ηφαιστίωνα, σύμφωνα με τον «Guardian».
Η τηλεοπτική σειρά του Netflix περιλαμβάνει έξι επεισόδια, τα οποία είναι όλα διαθέσιμα και διαρκούν από 30 έως και 44 λεπτά. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Χιου Μπαλαντάιν.
Στην τηλεοπτική σειρά του Netflix εμφανίζονται και διάφοροι ειδικοί όπως, για παράδειγμα, ιστορικοί και αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων η καταξιωμένη Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου – Παπακώστα. Και στο πρώτο της επεισόδιο εξηγεί πώς ο Αλέξανδρος ανέβηκε στην εξουσία στη Μακεδονία. Μέσα από δραματικές αναπαραστάσεις, απεικονίζει τον ίδιο και τον Ηφαιστίωνα ως ρομαντικούς εραστές αλλά και στενούς φίλους που συνεργάστηκαν σε επαγγελματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Τον Αλέξανδρο υποδύεται ο Μπακ Μπρεϊθγουέιτ και τον Ηφαιστίωνα ο Γουίλ Στίβενς.
Ήταν όμως ο Μέγας Αλέξανδρος κίναιδος ή όπως θα λέγαμε σήμερα ομοφυλόφιλος;
Μέγας Αλέξανδρος: Το Twitter ξεσπά
Θύελλα αντιδράσεων, από εξαγριωμένους θεατές στα social media, ξεσήκωσε το ντοκιμαντέρ «Alexander: The Making of a God», που αναφέρεται στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (διαστρεβλωμένη) και έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Netflix.
«Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε», γράφει ένας χρήστης. «Μήπως να αρχίζαμε μαζικές μηνύσεις όπως είχε κάνει η Αίγυπτος», συμπληρώνει ένας άλλος.
Θα ξεχάσουμε και αυτά που… ξέραμε! Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ομοφυλόφιλος λέει το Netflix https://t.co/w2EsW4jN9F
— vimaorthodoxias (@vimaorthodoxias) February 1, 2024
Έκανε πρεμιέρα το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο και έχει στο 5ο λεπτό παθιασμένο φιλί με Ηφαιστίωνα; Ετοιμαστείτε για διαδηλώσεις, πρωτοσέλιδα και εξοργισμένα τηλεφωνήματα σε αθλητικές εκπομπές. pic.twitter.com/drTY7uoD7W
— Γιάννης Πλιώτας (@JohnPliotas) January 31, 2024
that’s not what I fuckin asked pic.twitter.com/7l4YcntGLG
— Elsie (@Meelsie143) January 26, 2024
Μέγας Αλέξανδρος: «Θέλουν να πουλήσουν. Της μόδας οι σχέσεις μεταξύ ανδρών» είπε ο Θάνος Βερέμης
Να μη δίνουμε σημασία σε εκπομπές και αναφορές όπως η νέα παραγωγή του Netflix, η οποία παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ομοφυλόφιλο ζήτησε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης.
Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Θάνος Βερέμης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Action» για την επίμαχη σκηνή του ντοκιμαντέρ με θέμα τον Έλληνα στρατηλάτη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.
«Θέλουν να τις πουλήσουν. Πώς θα τις πουλήσουν; Βάζουν και λίγο σεξ μέσα. Ιδίως σεξ μεταξύ ανδρών, είναι και της μόδας. Κι όλα αυτά περνάνε πιο ευχάριστα. Αντί να δείχνουν τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τι σοφιζόταν κάθε φορά για να κερδίσει μια δύσκολη μάχη, βάζουν και σεξ μέσα. Δεν πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής. Σημείωσε δε πως «αυτά είναι τεχνάσματα των κατασκευαστών».
Ειδήσεις σήμερα
Οικονομόπουλος για την προσωπική του ζωη: «Και να έχω κάτι, δε θα το δείξω» [Βίντεο]
Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Μου έκλεψαν το κινητό, κυνήγησα τον κλέφτη και…» [Βίντεο]