Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό εξαπολύοντας βέλη για «εκστρατεία παραπληροφόρησης», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος.
«Είπαμε το προηγούμενο διάστημα ότι επιβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές. Προφανώς, όλες οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να συνδράμουν με την τεχνογνωσία που έχουν, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, την ελληνική Δικαιοσύνη, για να προκύψουν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουμε», απάντησε μετά από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Σε πολλές χώρες
Υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε άμεσα και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που έγινε άμεσα την Παρασκευή. «Οχι μόνο η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτήν την απειλή. Υπάρχουν γνωστά περιστατικά και δημοσιεύματα απόπειρας παρακολούθησης των κινητών πολιτικών προσώπων και δημοσίων προσώπων σε πάρα πολλές χώρες από αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Είναι μια απειλή, απέναντι στην οποία και η χώρα μας και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να αντεπεξέλθουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αποκάλυψη της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, πως είχε δεχθεί επίθεση στον υπολογιστή της, μια απόπειρα να υποκλαπούν στοιχεία από το μέιλ της. Ειδοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και για άλλους ευρωβουλευτές. Μάλιστα, επειδή κλήθηκα να πω και ονόματα από μια ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, έτσι πολύ πρόχειρα μπορώ να πω ότι στην Εκθεση του Policy Department Citizen’s Rights του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγράφεται περίπτωση παρακολούθησης το 2019 του Βέλγου ευρωβουλευτή, του κ. Λουίζ Μισέλ. Από άλλα δημοσιεύματα και πηγές προκύπτουν παρακολουθήσεις ή απόπειρα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων Ισπανών ευρωβουλευτών, της κυρίας Νταϊάνα Ρίμπα και του κ. Ζορντί Σολέ, αυτά είναι κάποια πρώτα ονόματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι, τουλάχιστον, 300 δημόσια πρόσωπα στην Ουγγαρία, 10 Πολωνοί, σειρά υπουργών στη Γαλλία, ανάμεσα στους οποίους και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Αμυνας, 68 δημόσια πρόσωπα στην Ισπανία, είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές. Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να απαντήσουμε απέναντι σε αυτού του είδους τις απειλές. Κατά τα άλλα, ισχύουν όλα όσα έχουμε πει και σε προηγούμενες ενημερώσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερώτηση για ΕΥΠ
«Παρακολουθήσεις της ΕΥΠ» ήταν το θέμα της ερώτησης προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «δημιουργήθηκε έντονη σύγχυση στην κοινή γνώμη από αντιφατικές δημοσιεύσεις, κατόπιν κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ως προς το τι ακριβώς δήλωσε ο κ. διοικητής σε σχέση με το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και ιδίως εάν αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας». Στην ερώτηση σημειώνεται πως «επειδή οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές σκόπιμα συσκοτίζουν το θέμα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας υποβάθμισης και συγκάλυψης της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, θα πρέπει να δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις».
Κλείνει την πόρτα διαλόγου το ΠΑΣΟΚ
Σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε: «Θεωρούμε αφενός ότι ο πρωθυπουργός έχει βαρύτατες ευθύνες και για καθαυτές τις παρακολουθήσεις και για την προσπάθεια συγκάλυψής τους και πιστεύουμε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση μετά την εκστρατεία παραπληροφόρησης που έγινε από κυβερνητικές διαρροές για το τι πράγματι διαμείφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών».
ΕΝΤΟΛΗ ΤΣΙΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ – ΚΟΥΚΑΚΗ
Προτεραιότητα στις εισαγγελικές έρευνες
Να προχωρήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα οι εισαγγελικές έρευνες για τις καταγγελίες παρακολουθήσεων μέσω κινητών τηλεφώνων ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
Οι εισαγγελικές έρευνες για τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, μετά τις αναφορές των καταγγελλόντων στον Αρειο Πάγο. Από την Εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου οι αναφορές διαβιβάστηκαν αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθούν και πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητά την άμεση διερεύνησή τους, στέλνοντας και ένα μήνυμα από πλευράς της κυβέρνησης, με τον αρμόδιο υπουργό να ζητά να χυθεί άπλετο φως από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιάρας στην επικοινωνία του με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό της χώρας κ. Ντογιάκο αναφέρθηκε στη σοβαρότητα των καταγγελιών που άπτονται της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, κάτι που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να διεξαχθούν και να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα.
Πάντως, ήδη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης είναι άμεση και έχουν εκκινήσει δύο ξεχωριστές προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με το φερόμενο παράνομο λογισμικό υποκλοπών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η μία με βάση την πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου.
Οι προκαταρκτικές εξετάσεις διενεργούνται από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών κ.κ. Κώστα Σπυρόπουλο και Γιώργο Νούλη, οι οποίοι ερευνούν τις καταγγελίες προς διακρίβωση της τέλεσης των καταγγελλόμενων αξιόποινων πράξεων.