Για την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη
Αύριο στις 13:00 θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας παρουσία και του Πρωθυπουργού, όπου θα γίνει η βασική εισήγηση, αρχικά από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον Βασίλη Κικίλια, για την κωδικοποίηση των βασικών ενεργειών πρόληψης – κινητοποίησης με όλα τα ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να συμβούν και μπορούμε να προβλέψουμε, όπως καταλαβαίνετε, και στη συνέχεια τέσσερις παρουσιάσεις σύντομες επιστημόνων, του κ. Παπαζάχου, σεισμολόγου, της κ. Νομικού, ηφαιστειολόγου, του κ. Συνολάκη, του καθηγητή και του κ. Λέκκα από τον ΟΑΣΠ. Θα κάνει και ένα κλείσιμο ο Πρωθυπουργός με βάση τα δεδομένα τα οποία θα του παρουσιαστούν, για να έχουν οι πολίτες μια εικόνα. Γίνονται καθημερινές συνεδριάσεις της επιτροπής των επιστημόνων και διϋπουργική σήμερα το πρωί. Και κάθε φορά βγαίνουν τα δεδομένα. Τα βγάζουμε κυρίως ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τους κατοίκους οι οποίοι είναι εκεί. Φαίνεται ότι είναι αυξημένη η σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ανύδρου, δηλαδή μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπου εκεί έχουμε πάνω 200 σεισμούς με μέγεθος άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μέχρι 4,9 έχει φτάσει από την 1η Φεβρουαρίου. Και έχουμε δώσει και κάποιες συστάσεις. Όλα αυτά είναι από τους επιστήμονες».
Για το ενδεχόμενο να είναι μεγαλύτερος κίνδυνος η Αμοργός
«Υπάρχει μια τέτοια ανάλυση. Εγώ δεν θέλω να κάνω εκτίμηση αν είναι το Α ή το Β το πιο επικίνδυνο, γιατί στην παρουσίαση που έγινε την Κυριακή, πάνω από δύο ώρες, και μας παρουσιάστηκαν όσα ήδη έχουν προετοιμάσει από την Πολιτική Προστασία και κάποια μοντέλα από τους επιστήμονες, κατάλαβα ότι εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα. Όπως καταλαβαίνετε, με πιθανότητες δουλεύουν οι άνθρωποι και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των προηγούμενων ετών. Αυτό που έχει αξία, το ξαναλέω, είναι να μειώνεις τις πιθανότητες του κινδύνου και σε περίπτωση κάποιου μεγαλύτερου κινδύνου να είσαι προετοιμασμένος και με προειδοποιητικά μηνύματα και με την ΕΜΑΚ που είναι εκεί και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, γιατί, μην κοροϊδευόμαστε, η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο μπορεί να υπάρχει πρόληψη, είναι το μόνο που μπορεί να κάνει το Κράτος».
Για την ένταση της σεισμικής δραστηριότητας
«Μένω και εγώ σε αυτό και έχουμε -νομίζω- μια υποχρέωση, όσοι είμαστε σε οποιαδήποτε σημαντική θέση ευθύνης να μεταφέρουμε τις οδηγίες των ειδικών στους πολίτες, είτε μιλάμε για μια υγειονομική κρίση είτε για μία ιδιαίτερη κατάσταση με μια σειρά από σεισμούς οι οποίοι εκδηλώνονται και κάποιους παρεπόμενους κινδύνους, να μένουμε μόνο σε αυτές τις εκτιμήσεις και ο μηχανισμός -όσο γίνεται- να είναι όλο και πιο έτοιμος για τέτοιες καταστάσεις».
«Είναι Επικοινωνιακό τρικ η Σαντορίνη για να καταλαγιάσει η συζήτηση για τα Τέμπη;»
«Το επόμενο που μένει να ακούσουμε -θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το ακούσουμε- είναι ότι πηγαίνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και κουνάει. Θα σας στείλω την εφαρμογή που καταγράφει κάθε σεισμική δραστηριότητα ανά τον κόσμο με ακρίβεια δευτερολέπτου. Ο αριθμός 200 που σημειώθηκαν σε μία μέρα δεν είναι από το κεφάλι το δικό μου. Το Κράτος πρέπει να λειτουργεί παντού και, μάλιστα, επειδή μου έγινε μια ερώτηση από έναν συνάδελφό σας, η οποία στη συνέχεια διακινήθηκε στο διαδίκτυο, η απάντησή μου, όχι ολοκληρωμένη, από κάποια ανώνυμα προφίλ και εγώ την απάντηση αυτή την δίνω γιατί θέλω κυρίως να είμαστε εντάξει απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι πρέπει να έχουν από εμάς καθαρές απαντήσεις και θα πάμε στη συζήτηση για τα Τέμπη. Εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν πιστεύω ότι είναι δουλειά ενός Υπουργού να δίνει διαβεβαιώσεις, να λέει όλα είναι ασφαλή, όλα είναι απολύτως ασφαλή. Η χώρα αυτή χόρτασε από «άχαστους» και από πολιτικούς οι οποίοι διαβεβαιώνουν για τα πάντα. Η δουλειά η δική μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε όλα να είναι όλο και πιο ασφαλή. Ή να μειώνουμε τις πιθανότητες των κινδύνων. Το να βγει και να πει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είτε ο Α ή Β Υπουργός: «Μην ανησυχείτε παιδιά, όλα είναι τέλεια», δεν έχει καμία για εμένα αξία. Πρέπει να βγαίνει και να λέει τι έκανε για να είναι καλύτερα και πιο ασφαλή από την μία μέρα στην άλλη».
Για την Άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών
Επιμένει στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ο Σωκράτης Φάμελλος
«Να πούμε ότι χτες ήταν μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για την Ευρώπη, ένα πολύ καλό βήμα -έχουμε ακόμη και άλλα να κάνουμε.
Είναι άλλη μια, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, μένει να δούμε ολοκληρωμένα, δικαίωση μιας πρωτοβουλίας την οποία πήρε, ήταν εκ των πρωταγωνιστών για να είμαστε δίκαιοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο είναι οι προτάσεις μας. Η μία είναι να συμφωνήσουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες εξαιρούνται από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να μην ανοίγει η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Και γιατί το προτείνει αυτό η Ελλάδα; Γιατί είναι μια χώρα, η οποία είναι στα σύνορα της Ευρώπης και αναγκάζεται για να εξοπλιστεί αμυντικά, να προβαίνει σε μεγαλύτερης κλίμακας και συναρτήσει του μεγέθους της δαπάνες. Και το δεύτερο, είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 100 δις, για τη χρηματοδότηση αμυντικών επενδύσεων. Εδώ έχουμε δύο μεγάλη οφέλη από αυτή την πρόταση. Το πρώτο είναι το λογικό, το αναμενόμενο, που το καταλαβαίνουμε από την πρώτη ανάγνωση, ότι έτσι και η Ελλάδα, αλλά και κατ΄ επέκταση και η Ευρώπη οχυρώνονται καλύτερα αμυντικά. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί αυτό είναι αναγκαίο, αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι προκλήσεις. Χρειάζεται να είμαστε, πάντοτε επιδιώκοντας την ειρήνη και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, αυτό είναι αυτονόητο, να είναι όλο και πιο έτοιμοι.
Δεύτερη σημαντική ωφέλεια, είναι ότι με αυτό τον τρόπο, με το να μην έχεις κίνδυνο να μπεις σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, θα μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα για άλλες δαπάνες, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, αναπτυξιακές πολιτικές, μειώσεις φόρων, σε συνέχεια των 73 που έχουμε μειώσει.
Εδώ, λοιπόν, φαίνεται ότι με βάση τις χθεσινές δηλώσεις των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, δικαιώνεται η πρόταση και Μητσοτάκη – όχι μόνο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτη φορά κάνει νύξη στις 24 Μαρτίου του 2022, στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το θέμα ευρύτερα της ανάγκης στήριξης χωρών, όπως η Ελλάδα. Επανέρχεται στις 29 Απριλίου του 2023, στη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον managing director των Financial Times, Πήτερ Σπίγκελ, στις ΗΠΑ. Σας θυμίζω αυτή τη συνέντευξη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου εκεί, μόνο μια φράση θα διαβάσω: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα προς ένα ευρωπαϊκό χώρο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, κάτι που χρειαζόμαστε επίσης για την αμυντική βιομηχανία μας. Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». Πολύ σύντομα σας λέω τα πιο επίμαχα: 27 Οκτωβρίου του 2023, δηλώσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, υπάρχει εδώ η φράση. Και πάμε στη Βαρσοβία -εδώ είναι το κρίσιμο- 12 Απριλίου του 2024, δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, κ. Ντόναλντ Τουσκ, όπου εκεί γίνεται η σημαντική κουβέντα των δύο ηγετών και είναι και η κοινή επιστολή, 23 Μαΐου του 2024, που είναι τεράστιας σημασίας ότι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έρχονται και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αυτής της πρότασης. Έχουμε και μια σχετική ανάρτηση, σήμερα, του Πρωθυπουργού. Πρέπει να γίνουν γρήγορα και τα επόμενα βήματα. Σίγουρα αναγνωρίζεται ότι δεν γίνεται, χώρες οι οποίες αναγκάζονται να δαπανούν περισσότερα για την άμυνά τους, γιατί φαίνεται ότι η ανάγκη των εποχών τις οδηγούν εκεί, να γίνεται σε βάρος των πολιτών τους.
Για το αν αυτές οι προτάσεις αλλάζουν το ελληνικό σχέδιο για τον θόλο πάνω από το Αιγαίο και πάνω από τη χώρα
Όχι. Είναι μια παράπλευρη συζήτηση που όπως αντιλαμβάνεστε ενισχύεται από την πρόοδο αυτών των συζητήσεων. Ο πυρήνας των προτάσεών μας είναι η εξαίρεση από το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και το ενιαίο ταμείο. Όταν θα μπορείς, όμως, να αντέξεις αυτά τα δύο, θα μπορέσεις να προχωρήσεις πολύ πιο γρήγορα και αυτή την παρεπόμενη πρόταση, που έχει πολύ μεγάλη αξία.
Σχετικά με τους πυραύλους Meteor
Αυτό που μπορώ να απαντήσω σίγουρα, είναι ότι δεν υπάρχει δράκος στο παραμύθι, διαφορετικών απόψεων ή διαφορετικών στρατηγικών της Κυβέρνησης που κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν.
Σχετικά με τον κ. Δένδια ότι δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό.
Αυτό δεν ισχύει. Και μάλιστα, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει κοινή στρατηγική, ενιαία γραμμή. Υπηρετούν και οι δύο Υπουργοί και ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μια στρατηγική οχύρωσης της χώρας και κάθε ενέργεια υπαγορεύεται από μια ενιαία πολιτική.
Θα χάσει η χώρα το πλεονέκτημα με αυτούς τους πυραύλους; Θα τους πάρουν και οι Τούρκοι;
Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ότι από το 2019 μέχρι το 2024, χωρίς να πω κάτι παραπάνω γι΄ αυτό που με ρωτάτε, χωρίς να σημαίνει ότι είναι αρνητική απάντηση, η μη απάντηση έχει να κάνει με μία τακτική ξεκάθαρη και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ξέρω όσα μπορώ να ξέρω και όσα μπορώ να πω. Εγώ μπορώ να σας πω ότι αμυντικά η Ελλάδα είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό προκύπτει από μια σειρά από συμφωνίες.
Για το αν αυτές οι προτάσεις αλλάζουν το ελληνικό σχέδιο για τον θόλο πάνω από το Αιγαίο και πάνω από τη χώρα
Όχι. Είναι μια παράπλευρη συζήτηση που όπως αντιλαμβάνεστε ενισχύεται από την πρόοδο αυτών των συζητήσεων. Ο πυρήνας των προτάσεών μας είναι η εξαίρεση από το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και το ενιαίο ταμείο. Όταν θα μπορείς, όμως, να αντέξεις αυτά τα δύο, θα μπορέσεις να προχωρήσεις πολύ πιο γρήγορα και αυτή την παρεπόμενη πρόταση, που έχει πολύ μεγάλη αξία.
Σχετικά με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου
Το νομικό σκέλος είναι το αυτονόητο, ότι το πόρισμα αυτό, όπως και κάθε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια δικαστικά και Πειθαρχικά όργανα. Δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε θέση και όποια απόφαση πάρουν τα Δικαστικά όργανα, που διερευνούν αυτήν την υπόθεση και θα συμπεριλάβουν και το συγκεκριμένο πόρισμα, θα το αξιολογήσουν, εμείς θα την σεβαστούμε. Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις γιατί είμαστε Κράτος Δικαίου. Τώρα υπάρχει και μια πολιτική ανάγνωση του πορίσματος, η οποία προκύπτει και από την σειρά των γεγονότων και από κάποια δεδομένα του Πορίσματος. Εδώ υπάρχει, μια μετάθεση καταρχάς της συζήτησης, από τα εγκληματικά δίκτυα των λαθροδιακινητών, σε ανθρώπους που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, είτε με κάποια μεγάλη θέση, αξίωμα, είτε γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που θεωρούμε εμείς ως Κυβέρνηση, ότι δεν πετυχαίνει τον στόχο μιας πολιτικής την οποία φαίνεται ότι πλέον ακολουθεί η μια χώρα μετά την άλλη. Άρα εδώ κάνω ένα μικρό βήμα πίσω και λέω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να ακολουθεί μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με απόλυτη στήριξη στο Λιμενικό Σώμα.
Υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία, μεταξύ των συμπερασμάτων, του δια ταύτα δηλαδή του Πορίσματος και των παραδοχών που κάνει μέσα στο κύριο σώμα του Πορίσματος ο Συνήγορος του Πολίτη. Δεν κατονομάζει, δεν προσωποποιεί ευθύνες στον «α» ή στον «β» ή στον «γ» λιμενικό ή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Κάνει κάποιες, εγώ θεωρώ και το Υπουργείο, γιατί έβγαλε και συγκεκριμένη ανακοίνωση, αόριστες διαπιστώσεις, οι οποίες δεν έχουν, θεωρούμε εμείς, το ξαναλέω, αιτιώδη συνάφια με τα συμπεράσματα στην υπό κρίση υπόθεση. Καταρχάς να πούμε ότι βάση του νόμου ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι αρμόδιος και το έχω πάρει ακριβώς από την περιγραφή του Συνηγόρου, για τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, την διερεύνηση ή την περαιτέρω προώθηση στοιχείων προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε αρμόδιες Υπηρεσίες, για καταγγελίες πράξεις ή ενέργειες.
Για την θητεία του ΣτΠ
Κοιτάξτε να δείτε, καταρχάς να πούμε ότι η θητεία του κυρίου Ποττάκη έχει λήξει από 25/7 του 2022. Ο κ. Ποττάκης εκκινεί την διενέργεια της υπόθεσης πολύ αργότερα, τον Ιούνιο του ’23 και ξεκινάει μία διαδικασία, η οποία κατά το νόμο θα έπρεπε να διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ έχει λήξει θητεία του και με το γνωστό τρόπο η αντιπολίτευση αποφεύγει να έρθει να βγάλουμε ένα νέο Συνήγορο του Πολίτη και μάλιστα οι προτάσεις μας είναι από χώρους άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς ή ανθρώπους που δεν ανήκουν τέλος πάντων στη δική μας παράταξη, αλλά εν πάση περιπτώσει, ενώ ξεκινάει τον Νοέμβριο του ’23 και θα έπρεπε να έχει τελειώσει εντός τριών μηνών, τον Φεβρουάριο του ’24, οι τρεις μήνες πενταπλασιάζονται και γίνονται 15 μήνες.
Ερώτηση σχετική με τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος
Αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν αποφαίνεται, δεν επιβάλλει ποινές και δεν βγάζει αποφάσεις. Και εμείς σεβόμαστε την Δικαιοσύνη. Εδώ νομίζω ότι υπάρχει μια προσπάθεια πολιτικοποίησης και στοχοποίησης του Λιμενικού Σώματος. Αν κάτσει κανείς και διαβάσει ψύχραιμα το Πόρισμα, θα καταλάβει ότι δεν αποδεικνύεται.
Αυτό δεν έγινε επί των ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολύ σωστά το λέτε, αλλά αυτό αποδεικνύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία αυτών που λέμε. Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε την στοχοποίηση του Λιμενικού Σώματος, το οποίο κινείται πάνω σε μια πολύ λεπτή ισορροπία, μεταξύ του αυτονόητου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάθε μέρα σώζονται πολλές φορές και δεκάδες ζωές μέσα στην ημέρα, πονεμένων ανθρώπων που τους εκμεταλλεύονται λαθροδιακινητές και θα συνεχίσουμε να σώζουμε, όχι εμείς αόριστα, οι γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, τους ανθρώπους αυτούς. Κατατρεγμένους ανθρώπους και ταυτόχρονα ναι, σε αντίθεση με προηγούμενες Κυβερνήσεις που έλεγαν ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, οχυρώνουμε τα σύνορα μας και στη στεριά και εν προκειμένω στη θάλασσα. Δεν πρέπει λοιπόν, λόγω συγκεκριμένων πολιτικών σκοπών, να φτάσουμε στο σημείο να κρεμάσουμε στα μανταλάκια αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος ή γυναίκες και άνδρες οι οποίοι εκτίθενται καθημερινά, μόνο και μόνο για να εκτελέσουμε ένα πολιτικό σκοπό. Για αυτό και τι λέω και κλείνω πάλι με το νομικό, όλα αυτά τα συμπεράσματα, όλες οι καταθέσεις θα τις αξιολογήσει η Δικαιοσύνη και εμείς θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μία πολιτική προς την οποία φαίνεται ότι όλος ο κόσμος πηγαίνει.
Για την έρευνα Χαρδαλιά
«Λέμε ό,τι πει η Δικαιοσύνη. Είναι σημαντικό όταν υπάρχουν στοιχεία να συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της λογοδοσίας και να πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη. Σίγουρα με βάση αυτά τα οποία βρήκε , σύμφωνα και με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο περιφερειάρχης ο κ. Χαρδαλιάς, υπήρξε η ανάγκη διερεύνησης. Έγινε μια πρώτη διερεύνηση, συλλέχθηκαν στοιχεία και οδηγήθηκαν αυτά στη δικαιοσύνη. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο θεσμικός τρόπος να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, δηλαδή όταν πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι, αυτό να το διαχειρίζεσαι με αυτό τον τρόπο. Δεν θα κάνουμε εμείς τους δικαστές. Είναι μια απάντηση που μπορεί να ακούγεται σε κάποιους κάπως, έτσι; Και δεν τη λέω επειδή είμαι δικηγόρος. Αν θέλουμε να είμαστε κράτος δικαίου, αυτή είναι η μόνη απάντηση. Είμαστε κράτος δικαίου με διάκριση των εξουσιών και τη δικαιοσύνη την απονέμουν οι δικαστές, οι ανακριτές, οι εισαγγελείς και οι τακτικοί δικαστές και όχι οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι ή όσοι συμμετέχουν σε πάνελ».
Για την συνέντευξη του Πρωθυπουργού και τα δημοσιεύματα για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
«Ο πρωθυπουργός πήγε σε ακόμα μια συνέντευξη, όπως έχει καθήκον να κάνει και όπως κάνει, και χωρίς να κρύβεται ποτέ, γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, για ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, και μετά από μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, όχι μόνο στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος, έπρεπε να δώσει κάποιες απαντήσεις, χωρίς να κρύβεται. Έδωσε απαντήσεις, αξιολογούνται οι απαντήσεις από τους πολίτες και από εσάς. Ως προς το πόρισμα στο οποίο αναφέρεστε, έχοντας κάθε λόγο να δεχτούμε το ρεπορτάζ των συναδέλφων σας, να μην το αμφισβητήσουμε, για μένα είναι ίσως από τις πιο τρανές αποδείξεις, γιατί για μας το μόνο θέμα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και μάλιστα με απόλυτο τρόπο, κοιτάζοντας στα μάτια κυρίως τους συγγενείς των θυμάτων και με απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς και στους πολίτες οι οποίοι αγωνιούν , το θέμα της συγκάλυψης. Αυτό λοιπόν το οποίο βγήκε ως μέρος του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τη real news , είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις , τις πιο τρανές αποδείξεις, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη. Γιατί το λέω αυτό; Και μάλιστα είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιπολίτευση, γιατί σε αυτούς απαντάμε εμείς».
Για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Ανδρουλάκης πέφτει στη μια αντίφαση μετά την άλλη. Βγάζει ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, επικαλούμενο, φαίνεται ότι μέρος του πορίσματος , το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα real news. Κυριακή πρωί. Λίγες ημέρες μετά, λέει, σήμερα σε συνέντευξή του, ότι «εντάξει, δεν ψηφίσαμε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, γιατί δεν είναι ακριβώς ανεξάρτητος οργανισμός». Μια αντίφαση. Δεύτερη αντίφαση. Επικαλούνται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που είναι ένας οργανισμός ο οποίος στελεχώθηκε και συστήθηκε από την κυβέρνηση, συστήθηκε πριν από το δυστύχημα των Τεμπών, το επικαλούνται από τη μία, και από την άλλη μιλάνε για συγκάλυψη. Αυτή είναι για μένα μια πολύ σοβαρή ερώτηση, που την απευθύνω κυρίως σε ανθρώπους οι οποίοι μας ακούν και τι θέλουν όλοι οι άνθρωποι αυτοί; Δικαιοσύνη θέλουν. Χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις. Πώς είναι δυνατόν μια «κακιά» υποτίθεται κυβέρνηση, εγώ δεν λέω ότι δεν έχουν γίνει λάθη, το τονίζω -μιλάω για τη συγκάλυψη τώρα, να θέλει να συγκαλύψει κάτι, και την ίδια στιγμή να συστήνει τον Ιανουάριο του ΄23 έναν οργανισμό, να τον στελεχώνει στη συνέχεια, να του δίνει όλα τα όπλα και όλη την ανεξαρτησία και μάλιστα με έμπειρους επιστήμονες από το εξωτερικό όπως είναι αυτοί της Γάνδης, για να βγάλει όλη την αλήθεια όπως εκείνο την πιστεύει για να το συνεκτιμήσει αυτό η Δικαιοσύνη. Δεν γίνονται και τα δύο. Δεν μπορείς να θες «συγκαλύψεις» και στη συνέχεια να κάνεις μια σειρά από ενέργειες. Και δεν είναι η μόνη ενέργεια, θέλω να σας πω κι άλλα παραδείγματα πολιτικής που δείχνουν ότι θέλουμε το αντίθετο από τη συγκάλυψη. Θα σας πω, όμως, και κάτι ακόμα, το οποίο είναι εξοργιστικό. Επιμένω, αλλά είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό. Χάθηκαν τόσο άδικα, σκοτώθηκαν 57 συνάνθρωποί μας, νέα παιδιά, είναι από τα πιο τραγικά που μπορώ να θυμηθώ εγώ που έχουν συμβεί και είναι εξοργιστικό η αντιπολίτευση να πάει να βγάλει πολιτικό κέρδος από αυτό, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων. Και, μάλιστα, σκοπίμως πολλοί συνάδελφοί σας όταν απαντάμε στην αντιπολίτευση, π.χ. λέμε ότι είναι θεωρία συνομωσίας το Α ή το Β μας κατηγορούν ότι απαντάμε στους συγγενείς, ενώ δεν απαντάμε στους συγγενείς.
Για την Εξεταστική Επιτροπή
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εξεταστική επιτροπή. Είναι κάτι που το έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός. Δυστυχώς, οι εξεταστικές επιτροπές – για να τα απαντάμε ένα-ένα – καταλήγουν σε μία διαδικασία όπου το κάθε κόμμα προσπαθεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, δυστυχώς, με εντελώς πολιτικά – κομματικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται και θα δίνονται από τη Δικαιοσύνη. Δεν πετυχαίνουν, δυστυχώς, τον σκοπό τους οι εξεταστικές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Ευτυχώς, όμως, η Δικαιοσύνη δίνει τις απαντήσεις.
Για τα λάθη που καταλογίζονται στην Κυβέρνηση
Αλίμονο αν πούμε ότι δεν έχουν γίνει λάθη, τα οποία θα τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη, αν έχουν ποινική διάσταση. Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ αυτό. Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει και στη Βουλή και σε συνεντεύξεις και έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν έγιναν, για παράδειγμα, λάθη στο πεδίο, επιχειρησιακά. Ποιος έχει ευθύνη γι’ αυτά τα λάθη; Υπάρχουν μηνύσεις οι οποίες είναι στη Βουλή και υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δεν έχουν καταθέσει κατηγορητήριο. Θα σας πάρω λίγο με τη σειρά, για να τα ξεμπλέξουμε όσο γίνεται. Σημείο πρώτο που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Πέραν του γεγονότος ότι είναι ένας Οργανισμός που εμείς στελεχώσαμε και συστήσαμε, η αντιπολίτευση η οποία υποκριτικά μας κατηγορεί ότι αργήσαμε να το κάνουμε. Εγώ να δεχθώ την κριτική ότι αυτό μπορούσε να έχει γίνει και νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2923, πριν, όμως, από το δυστύχημα των Τεμπών. Ποιοι μας κατηγορούν; Αυτοί που στην ψηφοφορία σύστασης – και αναφέρομαι κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, γιατί τα άλλα κόμματα το έχουν τερματίσει με τον λαϊκισμό – ψήφισαν «παρών» στη σύσταση, ψήφισαν «παρών» και αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι επί της αρχής ψήφισε «υπέρ» δεν ισχύει, «παρών» ψήφισαν και στη στελέχωση του Οργανισμού, στην περαιτέρω στελέχωση, ψήφισαν «κατά».
Δεύτερο σημείο που αποδεικνύει ότι εμείς μόνο να συγκαλύψουμε δεν θέλουμε – και ξαναλέω, δεν αναφέρομαι στα λάθη. Δικαιοσύνη. Ό,τι έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη και με τη Βουλή. Εξαιρώντας την περίπτωση 717, πολύ σημαντική συζήτηση, την έχουμε κάνει. Πάμε λίγο στην ουσία. Πάμε λίγο στην ουσία του δυστυχήματος των Τεμπών. Ερώτημα πρώτο: Υπάρχει αίτημα της Δικαιοσύνης που αφορά κάποιο πολιτικό πρόσωπο η κάποια διαβίβαση της Δικαιοσύνης – το ξαναλέω – ονόματος, όπου έχει έρθει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβερνητική πλειοψηφία και έχει πει όχι; Όχι, είναι η απάντηση.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ «ΣΥΡΤΑΡΙ»
Απάντησε χθες, με πολύ μεγάλο σεβασμό, δεν απάντησε στην κυρία Καρυστιανού, απάντησε γιατί πρέπει να απαντάμε για την ουσία της υπόθεσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης. Είναι μία δικογραφία η οποία ήταν γνωστή πάρα πολλούς μήνες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανακοινώθηκε μόλις ήρθε στη Βουλή με απόλυτη διαφάνεια και ήρθαν και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία ήταν στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων. Εδώ είναι το τρίτο ερώτημα. Άρα, στο δεύτερο ερώτημα, αν έχει έρθει από τη Δικαιοσύνη κάποιο όνομα, από τη Δικαιοσύνη, όχι μήνυση που καταθέτει ένας τρίτος. Από τη Δικαιοσύνη όνομα, δεν έχει έρθει. Αν έρθει, θα διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη; Θα τη διευκολύνουμε.
Ερώτημα τρίτο: Υπάρχουν κάποιες μηνύσεις, όπως αυτή που μου αναφέρατε, στη Βουλή, οι οποίες λένε ότι είναι 17. Εγώ δεν είμαι αυτή τη στιγμή βουλευτής, αλλά είναι στη διάθεση όλων των βουλευτών όσες είναι. Όλες έχουν ανακοινωθεί και είναι στη διάθεση των βουλευτών. Έχει κατατεθεί κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί για συγκάλυψη, για να πούμε εμείς «όχι» η «κακιά κυβέρνηση» και να μας κατηγορήσουν ευθέως; Όχι. Μέχρι να κατατεθεί και να έρθει αυτή η υποτιθέμενη «κακιά κυβέρνηση» και να πει όχι, μπορεί να μας κατηγορεί κάποιος για συγκάλυψη;
Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και θα βγάλει αποφάσεις η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα πει αν ο Α ή ο Β είναι κατηγορούμενος αρχικά και θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο και θα κριθεί αν είναι αθώος ή ένοχος. Σε όλα τα ερωτήματα που έχω βάλει για τη Δικαιοσύνη που είναι ο πυρήνας της υπόθεσης, όχι απλά δεν έχουμε συγκαλύψει, έχουμε διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και πολύ γρήγορα θα πω άλλα τρία. Δεν θα μιλούσαμε για κανέναν Τριαντόπουλο, για κανέναν Καραμανλή, για οποιονδήποτε λέει αντιπολίτευση-, εγώ δεν γνωρίζω κάτι για τους ανθρώπους αυτούς, λέω ονόματα που ακούω- αν δεν είχε έρθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει το Σύνταγμα, να αλλάξει η αποσβεστική προθεσμία. Αν δεν το είχαμε κάνει αυτό, η κουβέντα αυτή τώρα δεν θα είχε κανένα νόημα. Και δύο ακόμα, αν δεν είχαμε έρθει εμείς, δεν θα μιλούσαμε για τα ηχητικά, αν δεν είχαμε έρθει να κάνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στη Δικαιοσύνη, να διευκολύνουμε την ανάκριση. Και αν δεν είχαμε αλλάξει τον τρόπο παραπομπής στο ακροατήριο με απευθείας κλήση αντί με βούλευμα θα είχαμε άλλη μια καθυστέρηση τριών έως έξι μηνών.
Σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή
Έρχομαι λοιπόν στην εξεταστική για να μην αποφύγω τίποτα, αφού λοιπόν σας απέδειξα σημείο σημείο ότι σε κανένα σημείο που αφορά τη Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει έστω και απόπειρα συγκάλυψης. Μια αντιπολίτευση που κατηγορεί για κάτι χωρίς να φέρει κατηγορητήριο. Πάμε στην εξεταστική,
Ο κόσμος έχει παραπλανηθεί. Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση τι κάνει; Έναν δικαίως οργισμένο Ελληνικό λαό, προσπαθεί με μια σειρά από fake news ή αλλοιώσεις πραγματικότητας -γιατί η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ψέμα-, να εξοργίσει παραπάνω τον κόσμο και εμείς έχουμε αφήσει ψέματα ή παραπλανητικές ειδήσεις να αιωρούνται.
Για την εξεταστική, για να μην αποφύγω τίποτα και για μένα αυτή είναι η ερώτηση η πιο σημαντική σχετικά και με τις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού και αυτό για το οποίο θέλω να πω κάποια πράγματα και στους ακροατές μας και σε εσάς. Οι εξεταστικές, δυστυχώς, έχουν αποτύχει στο στόχο τους, όχι μόνο για τα τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά συνολικά, γιατί όπως είπα και πριν, μετατρέπονται σε μία κομματική αντιπαράθεση. Κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα.
Πιστεύω ότι βγάλαμε το πιο εμπεριστατωμένο πόρισμα ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όποιος μάρτυρας πρέπει να καταθέσει, θα καταθέσει στη Δικαιοσύνη, αυτό είπε ο πρωθυπουργός και για μένα πρέπει η Δικαιοσύνη να κρίνει τους πάντες και τα πάντα, χωρίς εξαιρέσεις.
Για τις τακτικές της αντιπολίτευσης
Δεν θεωρώ ότι υπήρχε κανένας λόγο συγκάλυψης ούτε υπήρχε καμία συγκάλυψη γιατί επαναλαμβάνω ότι κάθε μάρτυρας και κάθε στοιχείο θα βρεθεί στον ογκωδέστατο φάκελο της υπόθεσης αυτής στη Δικαιοσύνη. Πάω τώρα σε αυτό που μου είπατε για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και για το εύφλεκτο υλικό, Είπε πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν είχε ή όχι εύφλεκτα υλικά η εμπορική αμαξοστοιχία στην συνέντευξή του πριν από μια βδομάδα; Πότε το έχει ξαναπεί ο Πρωθυπουργός; Πριν από έναν χρόνο. Έχετε ακούσει κανέναν από την αντιπολίτευση; Όχι.
Στη συνέντευξη στο Θεοδωράκη είπε αυτό το οποίο του είχε μεταφέρει από την HellenicTrain. Έναν χρόνο πριν. Στη συνέντευξή του στους συναδέλφους σας, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2024, έχει πει σε ακριβώς ίδια ερώτηση ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω τι περιείχε και αυτό θα το απαντήσει η Δικαιοσύνη». Αυτό η αντιπολίτευση δεν το λέει προφανώς. Γιατί τι θέλει; Δεν θέλει την αλήθεια η αντιπολίτευση. Θέλει να παραπλανήσει τους πολίτες, που δικαίως οργίζονται. Στην ίδια συνέντευξη και εδώ είναι κάτι το οποίο πολύ σωστά οι συνάδελφοί σας έρχονται και μας ρωτάνε: Ναι, αλλά στην ίδια συνέντευξη είχε πει ο Πρωθυπουργός ότι θέλει να απαντήσει στα fake news και στις θεωρίες συνωμοσίας. Εδώ λοιπόν νιώθω την ανάγκη να κάνω έναν κρίσιμο διαχωρισμό, για να καταλάβουμε όλοι τι συζητάμε. Δεν είναι περίεργο να κατηγορείς ότι έχει γίνει κακός χειρισμός στο πεδίο, λέγοντας ότι κάποιες ενέργειες μπορεί να μην έπρεπε να γίνουν. Εγώ τη δέχομαι αυτή την κριτική. Και περιμένω από τη Δικαιοσύνη να μου πει αν ισχύει. Μπορεί και να ισχύει μπορεί και να μην ισχύει. Εγώ αυτό το οποίο θεωρώ θεωρία συνωμοσίας και προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού και των συγγενών, είναι το μπάζωμα με δόλο. Είναι άλλο πράγμα να πεις έκανα λάθη στο πεδίο… Σε αυτό το οποίο απαντούσε ο Πρωθυπουργός. Αν ακούσετε τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν λένε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί στο πεδίο, τους οποίους εγώ λέω να τους κρίνει η Δικαιοσύνη… Σε αυτό ναι, απαντάμε. Γιατί έχουμε καθήκον να απαντήσουμε για την αλήθεια, για την ουσιαστική δικαιοσύνη και γιατί είναι πολύ βαριά κατηγορία. Και έρχομαι και στο ξυλόλιο. Είναι άλλο πράγμα να λες στην αμαξοστοιχία μεταφερόταν η Α ή Β ουσία, θεμιτό να το πεις, η Δικαιοσύνη θα το κρίνει, μια σειρά από πραγματογνωμοσύνες, όλες θα τις λάβει υπ’ όψη της. Και άλλο πράγμα να πεις ότι γινόταν αυτή η μεταφορά και δολίως η Κυβέρνηση το συγκάλυψε. Άρα ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε «δεν το γνωρίζω» και πριν από 1 χρόνο και στη συνέχεια έλεγε, «θέλω να απαντήσω σε θεωρίες συνομωσίας», αναφερόταν στο δόλο που κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν. Άρα απαντώ. Το αν μεταφερόταν ή όχι κάτι, δεν το γνωρίζω. Η Δικαιοσύνη το γνωρίζει. Το αν έγιναν κακοί χειρισμοί στη συνέχεια θα το απαντήσει η Δικαιοσύνη. Σίγουρα μπορώ να σας απαντήσω με μια σειρά από επιχειρήματα ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος και καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Και νομίζω ότι αυτό έχει λυθεί πλέον, στην κοινή λογική έχουμε χρέος όμως, να το εξηγούμε στους πολίτες. Και κλείνω: Σκύβουμε το κεφάλι στους συγγενείς, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Και θα την μάθουν θεωρώ. Έχω κάθε λόγο να εμπιστευτώ τη Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις.
Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή
Θα πρέπει να καταλήξει η αντιπολίτευση ποια συζήτηση θέλει. Θα γίνει η συζήτηση. Έχει προαναγγελθεί και μία πρόταση δυσπιστίας, η οποία είναι η κορυφαία συζήτηση στη Βουλή Είναι δεδομένο ότι εμείς περιμένουμε να δούμε που καταλήγει η αντιπολίτευση. Και θα έρθουμε στη Βουλή σε ό,τι καταλήξει. Οπότε καταλήξει η αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε εδώ. Εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας νωρίτερα, θα έρθουμε να απαντήσουμε σε όλα το συντομότερο.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμοί στην Σαντορίνη: «Στάση αναμονής από τους tour operators – Δεν υπάρχουν ακυρώσεις»
Σεισμοί στις Κυκλάδες: «Μιλάμε ξεκάθαρα για προσεισμούς» – Ανησυχούν οι ειδικοί
Κυβέρνηση για προανακριτική: Θα τοποθετηθούμε αφού διαβάσουμε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ