Αναποφάσιστοι
Ο κύριος όγκος όσων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής κατευθύνεται μαζικά στους αναποφάσιστους. Κάτι που σημαίνει, ότι:
- Είναι διεκδικήσιμοι.
- Δεν μετακινούνται σε άλλο κόμμα.
Η ψύχραιμη ανάλυση των μετρήσεων -και αυτών που κάνει το Μ. Μαξίμου- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να ανοίξει όλο το μεταρρυθμιστικό πακέτο τον πρώτο χρόνο της δεύτερης διακυβέρνησής του δεν διαταράσσει τη συνοχή της μεγάλης πλειοψηφίας της εκλογικής βάσης και κατ’ επέκταση την πολιτική κυριαρχία του. Ακόμα και στην δεδομένη συγκυρία, που είναι ανοιχτά 4 μεγάλα προβλήματα (αγρότες, φοιτητές, Εκκλησία και ακρίβεια), δεν φαίνεται στον ορίζοντα ίχνος εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Η διαφορά της Ν.Δ. από το δεύτερο κόμμα παραμένει 17%+.
Η κυβέρνηση έχοντας ψηφίσει ή βάλει στο τραπέζι πάνω από το 70% των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει (φοροδιαφυγή, γάμος ομοφύλων, μη κρατικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος, κτηματολόγιο, ψηφιοποίηση συμβολαίων, αλλαγή του τρόπου επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων, μεγάλα έργα υποδομών κ.λπ.), εμφανίζεται μόνο με «γρατζουνιές» και χωρίς «πληγή». Αυτό σημαίνει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα έχει μια καθαρή τριετία μπροστά της, ώστε αφενός να ασχοληθεί ακόμα περισσότερο με την καθημερινότητα των πολιτών μεταρρυθμίζοντας κι άλλο το κράτος και αφετέρου, αφού αρχίσει να αποδίδει περισσότερο η αναβαθμισμένη οικονομία, να ενισχύσει τα εισοδήματα, να αυξήσει το κοινωνικό μέρισμα που επιστρέφεται και να μειώσει κι άλλο την ανεργία.
«Καμπανάκια»
Η αισιοδοξία που υπάρχει στο Μ. Μαξίμου δεν το εμποδίζει να ακούει και τα «καμπανάκια» που ηχούν. Στη μέτρηση της ALCO εμφανίζεται ένα 40% το οποίο θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί δυσαρέσκεια ή να σταλούν μηνύματα. Δεδομένης της πολιτικής καχεξίας που εξακολουθεί να επικρατεί στην αντιπολίτευση, ο κίνδυνος που αφορά τη Ν.Δ. «ακούει» κυρίως στη λέξη αποχή.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Οι επόμενες μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης -μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για τον πολιτικό γάμο και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων- θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος δικαστικός χάρτης, κινήσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ και της ασφάλειας της χώρας. Ειδικά το νομοσχέδιο του Γ. Φλωρίδη, το οποίο αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, στην αυστηροποίηση των ποινών και στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας, μέσω της μερικής έκτισης ποινών (από 3 έτη και πάνω) ακόμα και για πλημμελήματα, θεωρείται βαρύνουσας σημασίας. Καθώς μαζί με την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανομίας, έρχονται να στηρίξουν μια πρώην «δεξιά ατζέντα», η οποία πλέον έχει γίνει κεντρώα ατζέντα. Η καλύτερη Δικαιοσύνη και η καλύτερη ασφάλεια, δεν είναι πλέον απαίτηση μόνο των «νοικοκυραίων», αλλά και της πλειοψηφίας του κέντρου, διαπερνώντας και τμήματα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ , αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΟ «ΒΑΡΟΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗΣ
Eπιδίωξη της Ν.Δ. η διαφορά από το δεύτερο κόμμα να κινείται κοντά στο 20%
Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό βάρος των ευρωεκλογών μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Γεγονός που σημαίνει πως τα αποτελέσματα θα παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα, ίσως και μεγαλύτερο του αναμενομένου. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς η επιρροή της επιστολικής ψήφου στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και με την καταμέτρηση επί των εγκύρων, η Ν.Δ., σύμφωνα με όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα, προσβλέπει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 (33,5%).
Πιο μεγάλη σημασία όμως, θα έχει η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα. Το 2023 η διαφορά από το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν 23%. Στις επικείμενες ευρωεκλογές επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα (όπως φαίνεται, θα είναι το ΠΑΣΟΚ) να κινείται στην περιοχή του 20%.
Αν συμβεί αυτό, θα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης. Και το ερώτημα της μεθαυριανής εκδήλωσης των Δ. Τεμπονέρα, Αλ. Χαρίτση και Εφ. Αχτσιόγλου, με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», μάλλον θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση και πιθανώς με τα ονόματα των Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη να λείπουν από τη σχετική λίστα των ονομάτων…
Ειδήσεις σήμερα
Καλαφάτης: «Πάγια θέση της Παράταξής μας είναι μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική, πιο τολμηρή»