«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους. Βρισκόμαστε στα μπλόκα, αλλά δεν έχουμε κλείσει τους δρόμους. Μόνο σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς προχωράμε, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Περιμένουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που κι εμείς θέλουμε κι εκείνος, για να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Θεωρούμε όμως ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.
Πετρέλαιο
Ενα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 82 εκατ. ευρώ και το 2024. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι των αγροτών, πρόκειται για τα μισά χρήματα που λάμβαναν (160 εκατ. ευρώ) έως το 2016, οπότε και κατήργησε το μέτρο η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν, δε, ότι η επιστροφή ουσιαστικά ανέρχεται στα 2,5 ευρώ το στρέμμα, όταν για τους παραγωγούς το κόστος του πετρελαίου για ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 12,5-13 ευρώ. «Θέλουμε να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι έστω από του χρόνου θα έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία. Το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου το ίδιο με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου», υπογραμμίζει ο κ. Σιδερόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση κατά 10% στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, που είναι αυξημένες οι αρδευτικές ανάγκες, οι αγρότες σημειώνουν ότι το όφελος είναι μηδαμινό, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας από τα 0,17 ευρώ, που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 0,153 ευρώ. «Δεδομένου ότι η ενέργεια είναι χρηματιστηριακό προϊόν, μπορεί να πέσει και στα 0,12 ευρώ. Εμείς ζητάμε ένα πλαφόν στην τιμή στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα για δύο χρόνια», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εκπρόσωπος από το μπλόκο του Πλατύκαμπου.
Λύση όμως ζητούν να δοθεί και για τους αγρότες που έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία. «Αν και επί της ουσίας είναι άνεργοι, καθώς δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν έχουν δουλειά και δεν λαμβάνουν από πουθενά εισόδημα. Πρέπει να δοθεί κάτι υπό τη μορφή επιδόματος ή αποζημίωσης», προσθέτει ο κ. Σιδερόπουλος.
Τα υπόλοιπα αιτήματα
Επιπλέον, στα αιτήματά τους είναι η επιδότηση και η κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, το «φρένο» στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, αλλά και το «πάγωμα» στα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές να τα πληρώσουν. Επιπλέον, ζητούν να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια και να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τους εργάτες γης, με δικαίωμα στην επιδοτούμενη εργασία.
Ενα ακόμα ζήτημα για τους αγρότες είναι και η πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ, καθώς η εφαρμογή των νέων κανόνων έφερε καθυστερήσεις στις καταβολές των ενισχύσεων, όπως στα Οικολογικά Σχήματα, που αντικατέστησε το Πρασίνισμα. Μετά την αλλαγή της ΚΑΠ, μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων εξαρτάται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων που έχουν να κάνουν με την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών, η χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων κ.λπ.
Τέλος, εκφράζουν την αντίθεσή τους με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που ενδεχομένως θα επιφέρει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως αναφέρουν, θέλουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση του οργανισμού, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας…»
Σε συνεχείς συναντήσεις με τα μπλόκα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τόσο ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και οι γενικοί γραμματείς πραγματοποιούν συσκέψεις σε αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους για να δώσουν λύση στα προβλήματα του κλάδου.
Κατά την επίσκεψή του στο μπλόκο του Μοναστηρίου στον Δομοκό την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε «ανοιχτός και διαθέσιμος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ο,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά, γιατί ελεγχόμαστε από την Ε.Ε.».
Απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι:
- Γίνεται δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel».
- Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ.
- Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.
- Οι καλλιέργειες οινοποιήσιμου σταφυλιού, ροδακίνων, ακτινιδίων και κηπευτικών και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων -αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών- θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Φερτά υλικά
Σε ερώτηση για την απομάκρυνση από χωράφια φερτών υλικών, ο υπουργός είπε ότι έχει λάβει την πρότασή τους, αλλά θα κάνει ανακοινώσεις μόνο όταν είναι διασφαλισμένη η κάλυψη της λύσης από την Ε.Ε. Οπως εξήγησε, η καταστροφή ήταν τέτοια που απαιτήθηκε η σύνταξη, για πρώτη φορά, ειδικών προγραμμάτων, όπως το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων ή με το ειδικό πρόγραμμα που αφορά στους παραγωγούς των παρακάρλιων περιοχών.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, επανέλαβε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της και για αυτόν τον λόγο κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα, είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών-μελών του Νότου (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ και να προωθηθεί το αίτημα για αναθεώρηση πιο δυναμικά. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα σημειώνοντας ότι είναι λάθος της Ε.Ε. να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη Πέμπτη το πρωί θα γίνει σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπουργών με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας για τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Λάρισα.
Εξερχόμενος από τη συνέλευση των αγροτών, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα επαναλάβω για άλλη μία φορά την πρόταση να ορισθεί αντιπροσωπεία από το πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση. Αν είναι 10, 15, 20 άτομα αντιπροσωπεία, ευχαρίστως να συναντηθούμε άμεσα, γιατί, τελικά, όπως φάνηκε και σήμερα μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι απολύτως ενισχυτικές και στην ουσία κλείνουν πληγές. Ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Κι εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις».