Φέτος οι φοιτητικές εκλογές γίνονται στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Τι περιμένετε ως ΔΑΠ; Πιο ενεργό συμμετοχή των φοιτητών, αποχή, ίσως επεισόδια;
Για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπως τονίσαμε και στο Διαπαραταξιακό Συμβούλιο, η μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές, που έχουν οριστεί τη 10η Μαΐου, αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες, προκειμένου το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό γίνεται. Για πολλούς, μάλιστα, οι φοιτητικές εκλογές θα αποτελέσουν προάγγελο για την 21η Μαΐου. Ελπίζουμε να μην προκύψουν επεισόδια, γιατί δεν αρμόζουν στα πανεπιστήμιά μας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχατε στηρίξει όταν ακόμα είχαν τη μορφή εξαγγελιών στο παρελθόν. Τι άλλο θέλετε να δείτε στα πανεπιστήμια;
Είναι γεγονός και αναγνωρίζεται από την πλειονότητα της κοινωνίας πως τα τελευταία 4 χρόνια η Παιδεία αλλάζει στην πράξη. Τα πανεπιστήμια δεν είναι πια τα άβατα που ήταν. Και έχει ήδη δρομολογηθεί η ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών εστιών και 8.150 νέων κλινών, σε 5 πανεπιστήμια της χώρας.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, προκειμένου να μιλάμε για σύγχρονα πανεπιστήμια, ευρωπαϊκών προτύπων, όμως εγκαταστάσεις όπως αυτές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, που πρόσφατα εγκαινιάστηκαν και αποτελούν κόσμημα για τη χώρα μας, μας κάνουν να ελπίζουμε και να πιστεύουμε πως οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλωστε, ορισμένες από αυτές μένει να τις δούμε και να εφαρμόζονται, όπως το Εσωτερικό Erasmus, για το οποίο ανυπομονεί ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα.
Κάθε χρόνο δύο πράγματα ξεχωρίζουν στις φοιτητικές εκλογές, τα επεισόδια και τα «αμφισβητούμενα» αποτελέσματα, καθώς επικρατεί η άποψη ότι η κάθε παράταξη ανακοινώνει το ποσοστό που θέλει. Ισχύει αυτό ή αποτελεί μύθο;
Τα αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι τα μοναδικά αξιόπιστα αποτελέσματα και θα σας εξηγήσω γιατί. Στις περσινές φοιτητικές εκλογές είδαμε την ΠΚΣ να προχωράει στη σύσταση συλλόγων-φαντασμάτων, χωρίς καμία νομιμοποίηση ούτε από τα ιδρύματα ούτε από τα πρωτοδικεία, λίγες ημέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές και να στήνει κάλπες σε διαφορετική ημερομηνία από αυτήν που όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις από κοινού είχαν αποφασίσει.
Το ίδιο συνέβη και φέτος, στο ΔΙΠΑΕ, αφού η ΠΚΣ προχώρησε σε διήμερο φοιτητικών εκλογών, 3 και 4 Μαΐου, χωρίς νομιμοποίηση από κανέναν θεσμό αλλά και καμία δύναμη. Αντίστοιχο παράδειγμα το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ, όπου η ΠΚΣ δεν συμμετέχει στον επίσημο σύλλογο και καλεί τους φοιτητές να ψηφίσουν σε σύλλογο τμήματος, το οποίο έχει καταργηθεί με νόμο του κράτους, από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Δεν μπορεί, λοιπόν, μια τέτοια δύναμη να θεωρείται αξιόπιστη, πόσω μάλλον τα αποτελέσματα που εκδίδει. Η στάση της την καθιστά έκθετη απέναντι στους φοιτητές, ενώ μόνο πρόθεση συνεργασίας δεν δείχνει.
Δεδομένων των συχνών αδιεξόδων που έχουμε δει και στο παρελθόν μεταξύ των παρατάξεων, πόσο εύκολο θεωρείτε ότι είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύγχρονο φοιτητικό όργανο με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και των φοιτητών;
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Εχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια πως όταν το φοιτητικό κίνημα βάζει στην άκρη τις όποιες διαφορές υπάρχουν και λειτουργεί συλλογικά, μπορεί να καταφέρει πολλά. Και ένα όργανο που θα εκπροσωπεί πραγματικά ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα οφείλει, θεωρώ, να αποτελεί ένα κοινό όραμα. Κάτι τέτοιο, όμως, για να γίνει πράξη, απαιτεί υποχωρήσεις από όλες τις δυνάμεις. Υποχωρήσεις, όμως, που, δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, καμία δύναμη, εκτός από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν έχει την πρόθεση να κάνει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε κάθε Δαπίτισσα και κάθε Δαπίτη αυτής της χώρας. Η 36η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι προ των πυλών. Η φωνή των φοιτητών θα ακουστεί εκκωφαντικά.
Πριν από μερικούς μήνες καταθέσατε ως ΔΑΠ μια πρόταση για τη δημιουργία του Εθνικού Φοιτητικού Κοινοβουλίου. Σε τι στάδιο βρίσκεται ο δημόσιος διάλογος μεταξύ φοιτητών;
Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μια διαχρονική πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πιστεύουμε βαθιά πως έχει έρθει η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Να ανασυσταθεί, ουσιαστικά, ένα όργανο, όπως η πρώην ΕΦΕΕ, με θεσμικό χαρακτήρα, που θα αποτελέσει συνομιλητή με τους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο Παιδείας. Και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πρώτοι απ’ όλους, ξεκινήσαμε έναν κύκλο συζητήσεων με τις υπόλοιπες παρατάξεις, δηλώνοντας εξαρχής πως είμαστε ανοιχτοί τόσο σε παραινέσεις όσο και σε διευκρινίσεις.
Δυστυχώς, η στάση των υπόλοιπων δυνάμεων δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς, αφού αντικρίσαμε κλειστές πόρτες και οι συζητήσεις αυτές, προς το παρόν, έχουν αποδειχθεί άγονες. Και ευθύνη για αυτό δεν φέρει σε καμία περίπτωση η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά η απόλυτη και ιδεοληπτική στάση ορισμένων δυνάμεων, οι οποίες ξαφνικά «θυμήθηκαν» την ΕΦΕΕ. Ενα όργανο, δηλαδή, με καταστατικό από το 1963, που, παρά την ιστορικότητά του, με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει, αν ορισμένες διατάξεις του δεν αναθεωρηθούν και δεν προσαρμοστούν στο σήμερα.
Ειδήσεις σήμερα
Τάκης Θεοδωρικάκος στον Ε.Τ.: Ισχυρή Ν.Δ. σημαίνει ασφαλής Ελλάδα
Κικίλιας στον Ε.Τ.: Στόχος μας η Ελλάδα να γίνει 12μηνος προορισμός
Δημήτρης Κουτσούμπας στον Ε.Τ.: Δεν δίνουμε στήριξη ή ανοχή