Δημοσκοπήσεις
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ή θα συμβούν, ενώ το πολιτικό σκηνικό -όπως αποτυπώθηκε σε 4 δημοσκοπήσεις- παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο, με τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να παραμένουν κυρίαρχοι. Οι συντονισμένες προσπάθειες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία εικόνας «χούντας» δεν βρίσκουν ακροατήριο και κινδυνεύουν να γίνουν μπούμερανγκ. Ενώ η «έμμεση βοήθεια» του Κ. Καραμανλή στον Κ. Μητσοτάκη να υποστηρίξει το σημαντικότερο αφήγημα της σταθερότητας, μέσα στην παγκόσμια τρικυμία της ενεργειακής κρίσης και του αναθεωρητισμού του Πούτιν που προκαλεί κυβερνητικές αποσταθεροποιήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, οδηγεί σε ενίσχυση της ενότητας της Κεντροδεξιάς και εκθέτει ως έωλα και ανακριβή τα σενάρια περί «ανατροπής» του Κ. Μητσοτάκη εκ των έσω. Αλλωστε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Α. Σαμαράς θα δώσουν ισχυρό παρών στη ΔΕΘ…
Το τελικό περιεχόμενο του πακέτου της ΔΕΘ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα -συσκέψεις γίνονται ακόμα και σήμερα-, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δίχως όμως να τεθούν σε κίνδυνο ούτε η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας ούτε τα έως τώρα σημαντικά επιτεύγματα της οικονομίας. Δεδομένα -εκτός των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης- θεωρούνται ή νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η νέα μείωση φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί στο μήκος κύματος του Ε. Μακρόν, προϊδεάζοντας και προειδοποιώντας για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, για την αντιμετώπιση του οποίου -εκτός των μέτρων- θα απαιτηθούν και πάλι η ατομική ευθύνη των πολιτών, αλλά και ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας. Εκτός από τη συμμετοχή των πολιτών στην εξοικονόμηση ενέργειας, το κράτος θα πάρει μέτρα όπως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη θέρμανση των δημόσιων κτιρίων ή ο χρονικός περιορισμός του φωτισμού των δρόμων από κάποια ώρα και μετά (υπάρχει η σκέψη π.χ. 2.00-6.00 το πρωί να μη φωτίζονται οι δρόμοι, δεδομένης της πολύ μικρής κυκλοφορίας που υπάρχει).
Η έστω βραδυφλεγής «ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση θεωρείται ήδη δεδομένη, όπως άλλωστε το δήλωσε και προχθές η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, η οποία στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Η «ελληνική πρόταση», αν και με σημαντική καθυστέρηση 5 μηνών, υιοθετείται από την Ε.Ε. κι έτσι θα εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα και όχι μόνο.
Πολιτική σταθερότητα με το βλέμμα στις εκλογές του 2023
Βασικό πρόταγμα του Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι η πολιτική σταθερότητα μέσα σε ένα διεθνές πολιτικό περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο. Αν και στην πολιτική ισχύει απολύτως το «ποτέ μη λες ποτέ», ο πρωθυπουργός, έχοντας βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματά του από τη συμπεριφορά του Ν. Ανδρουλάκη και μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα προβάλλει την ανάγκη αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης. Αυτός ο στόχος, ο οποίος παραμένει εφικτός σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αφορά στις δεύτερες εκλογές που θα ακολουθήσουν τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αν και οι 9 μήνες που απομένουν έως τις εκλογές είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος, στο Μ. Μαξίμου υπολογίζουν χωρίς τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος προς το παρόν δείχνει πως είναι επιλογή του να δεθεί στο ανίσχυρο άρμα του Α. Τσίπρα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού η εξεταστική επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της και φωτιστεί το σκοτεινό πεδίο των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για δυο σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες: Τον περαιτέρω θεσμικό έλεγχο της λειτουργίας της ΕΥΠ και ενδεχομένως της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Με καθαρό το τοπίο των παρακολουθήσεων, το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν να κάνουν κυρίαρχο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτάξει την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας, αντί εύθραυστων και θνησιγενών σχημάτων συνεργασίας. Αλλωστε η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία-που θα ανοίξει νέους επενδυτικούς ορίζοντες- εξαρτάται απολύτως από την ύπαρξη ή όχι πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με ένα σενάριο, ο πρωθυπουργός σκέπτεται να καταστήσει συμμέτοχο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται να διεκδικεί την πρώτη θέση στις εκλογές. Εναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, όποιο κόμμα κι αν βγει πρώτο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον αρνηθεί οποιοδήποτε κόμμα πιστεύει πως θα κερδίσει τις εκλογές. Αν δεν θέλει να θυμίσει το ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι. Αλλωστε στη γραμμή της αλλαγής του εκλογικού νόμου προσχώρησε και ο Π. Πολάκης.
Αλλαγές, μετακινήσεις
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει την αναδιάταξη των δυνάμεων του κόμματος, με αλλαγές και μετακινήσεις προσώπων. Η ανάληψη καθηκόντων υφυπουργού στον Πρωθυπουργό από τον Γ. Μπρατάκο, με ενισχυμένες αρμοδιότητες σε σχέση με τον προκάτοχο του, σχετίζεται και με διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο προσώπων, αλλά και με τη διάταξη της κυβέρνησης και του κόμματος σε θέση εκλογικής μάχης. Οπως υπήρξαν αλλαγές στο Μ. Μαξίμου, στην ΕΥΠ και σε δυο γ.γ. υπουργείων, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια μετά τη ΔΕΘ. Ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται να είναι στις επιλογές του πρωθυπουργού.
Σε ό,τι αφορά το «μπουρίνι» που προκλήθηκε από την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην Κρήτη, αποδείχθηκε ολιγόωρο και ασθενές. Μετά τις αμοιβαίες διευκρινίσεις που δόθηκαν, αλλά και τις διεργασίες που έγιναν, η εκτίμηση που υπάρχει στους κόλπους της Ν.Δ. είναι πως η προσωρινή «αντάρα» ενίσχυσε την ενότητα της παράταξης και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα ευφάνταστα σενάρια που διακίνησε η Κουμουνδούρου περί αλλαγής αρχηγού στη Ν.Δ. Στο Μ. Μαξίμου θεωρούν ότι τέλειωσαν και τελειώνουν δυο μύθοι: Ο μύθος της παράδοσης του «δακτυλιδιού» και ο μύθος «οικουμενικών» σχημάτων με «τρίτο» πρόσωπο ή «τεχνοκράτη». Τα σενάρια αυτά, που τείνει να τα εγκαταλείψει ακόμα και η Χ. Τρικούπη, η οποία κάποια στιγμή φαντάστηκε ότι μπορούσε να επιβάλει πρωθυπουργό άλλον από τον νικητή των εκλογών, πλέον αντιμετωπίζονται μόνο σαν πολιτικά ανέκδοτα ή μύχιες επιδιώξεις επιχειρηματικών κέντρων τα οποία βλέπουν τα τρένα να περνούν.
Ειδήσεις σήμερα
Κλείνει το πακέτο της ΔΕΘ – Δεδομένη η στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ώρα του εισαγγελέα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Ο Ερντογάν στοχοποιεί την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ με… παραμύθια