Στο τραπέζι του πρωθυπουργού υπάρχει ήδη η λίστα των μέτρων, κοστολογημένη από το οικονομικό επιτελείο. Η επιλογή το πακέτο να οριστικοποιηθεί λίγες μέρες πριν από τη Διεθνή Εκθεση έγινε για να εκτιμηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, την Τετάρτη θα μάθουμε τη μεταβολή του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, που θα δώσει πιο σαφή εικόνα για το σύνολο του χρόνου. Οι εκτιμήσεις είναι πολύ θετικές αφού ο τουρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο που είχε θέσει το υπ. Οικονομικών για το σύνολο του έτους από τα μέσα Ιουλίου, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ για όλο το 2021 ήταν 5 δισ., σύμφωνα με την ΤτΕ, και οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς. Πριν ακόμη ανακοινωθούν τα στοιχεία του β’ τριμήνου το υπ. Οικονομικών αναμένει ανάπτυξη 5% για φέτος από 3,1% που είναι μέχρι στιγμής η επίσημη πρόβλεψη, όπως αποτυπώθηκε στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες από τον Απρίλιο.
Από την άλλη θα πρέπει να αναμένουμε τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και πολύ περισσότερο τις νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Και τα δύο αυτά θέματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ του 2023 και κατά συνέπεια τα περιθώρια της κυβέρνησης για μόνιμες παρεμβάσεις τον επόμενο χρόνο.
Φθηνά δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις για μικρές επιχειρήσεις
Τιμές ενέργειας
Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο για τον σχεδιασμό έως το τέλος του επόμενου χρόνου είναι οι τιμές ενέργειας και ειδικά η τιμή του φυσικού αερίου που πιέζει προς τα πάνω και μάλιστα σε επίπεδα-ρεκόρ και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τις 14 του μήνα για να γίνει γνωστή η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για να υπολογιστεί και για την Ελλάδα το όφελος από μια τέτοια παρέμβαση. Το πώς και το πότε θα γίνει η κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση στο φυσικό αέριο θα καθορίσει τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης που θα πρέπει να προγραμματιστούν τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2023.
Ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η πολιτεία θα σταθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Τονίζει, όμως, ότι η στήριξη που θα δοθεί δεν θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Το τελευταίο είναι μια βασική παράμετρος του φετινού –προεκλογικού- πακέτου της ΔΕΘ. Μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία ο επόμενος απολύτως απαραίτητος στρατηγικός στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ώστε η χώρα να έρθει δίπλα στους εταίρους της, τα ελληνικά ομόλογα να ενισχυθούν και μαζί να ενισχυθεί με χαμηλότερα επιτόκια και η πραγματική οικονομία.