Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δύναται να «κλειδώσει» ταυτόχρονα πολλούς στόχους, ενώ έχει μεγάλη ακτίνα δράσης (καλύπτει υπολογίσιμο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήματα του δωδεκανησιακού χώρου). Είναι αρκετά βαρύ σύστημα και έχει ενταχθεί σε οπλοστάσια διαφόρων κρατών σχεδόν σε όλες τις ηπείρους του νοτίου ημισφαιρίου. Πάντως, η Σλοβακία το διέθεσε ήδη στη μαχόμενη Ουκρανία, ενώ έχουν γίνει κρούσεις προς την Ελλάδα να το διαθέσει στο Κίεβο, με την Αθήνα να μη δίνει το «πράσινο φως», εκτός αν αντικατασταθεί με το αμερικανικό σύστημα Patriot, που διαθέτουμε και έχουμε αναπτύξει επί χρόνια σε βάσεις μας στη Μακεδονία, σε νησιά Αιγαίου κ.λπ.
1 Σε πρόσφατη σχετικά μικρής κλίμακας νατοϊκή εκπαιδευτική άσκηση, η Τουρκία υποστήριξε (ανυπόστατα) ότι την πρώτη φορά ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισαν τουρκικά που συνόδευαν βαριά βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ στο Νότιο Αιγαίο, ενώ τη δεύτερη φορά υποστήριξε -χωρίς να εμφανίσει στοιχεία- ότι οι S-300 «στοχοποίησαν» τουρκικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και ένα AWACS που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Ικόνιου/Κόνια. Η συγκεκριμένη βάση και οι πολύ σημαντικές επιχειρησιακές βάσεις Μπαλικεσίρ, Μπαντίρμα και Εσκί Σεχίρ διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στις προκλητικές πτήσεις έναντι Ελλάδος και Κύπρου. Η Αθήνα διέψευσε τα τουρκικά αεροπορικά μυθεύματα. Οπως και να έχουν τα πράγματα, η Τουρκία έχει επισημάνει ότι θα φέρει και τα δύο θέματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, για να εκθέσει την Αθήνα, ότι με ρωσικά όπλα ενήργησε κατά των τουρκικών αεροσκαφών που ήσαν σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Και όλα αυτά ενώ από το 2018-2019 η Τουρκία διαθέτει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα (εξελιγμένης τεχνογνωσίας S-400, σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αγκυρας) και ουσιαστικά ήταν ο λόγος που τέθηκε σε καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων και εκτός της κοινοπραξίας των 9 κρατών που από το 1999 προχώρησαν στην κατασκευή του αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35.
2 Επειδή επί τους παρόντος δεν έχουν καταλήξει (μέχρι στιγμής) επίσημα οι αμερικανοτουρκικές στρατιωτικοτεχνικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 BLOCK 70/72, παρατηρείται μια κυοφορούμενη και ενισχυόμενη νευρικότητα στην Αγκυρα και ειδικά στην προεδρία, στο υπουργείο Αμυνας καθώς και στο υφυπουργείο Αμυνας του δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ.
3 Η Τουρκία και η Ρωσία είναι αναθεωρητικές δυνάμεις, που ακολουθούν το λεγόμενο «ιρανικό μοντέλο», το οποίο τα τελευταία 7-8 χρόνια εφαρμόζουν και συνεχώς επικαιροποιούν απέναντι στη Δύση οι ηγέτες της Τεχεράνης και αφορά στο επιθετικών τάσεων και σκοπών πυρηνικό-πυραυλικό πρόγραμμα. Αυτό παρατηρείται σε αρκετές διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας και της Αγκυρας (εκβιαστικές), με αποτέλεσμα να κερδίζουν χρόνο και να παρακάμπτουν το περιοριστικό καθεστώς και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από διεθνείς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ και της Δύσης που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία. Απέναντί της, η Δύση συμπεριφέρεται αρκετά ευέλικτα και μη τιμωρητικά, προφανώς για να μην εκτρέψει τελείως τον αυταρχικό Ερντογάν προς τις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις, ενώ είναι φανερό ότι ο πόλεμος στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία έχει αναβαθμίσει την Τουρκία σε βαθμό που ο ιδιόρρυθμος Ερντογάν το εκμεταλλεύεται σε διάφορα επιμέρους μέτωπα.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ διατηρεί ισχυρούς πόλους υποστήριξης, ενώ το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, σε συνδυασμό με το ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας στο Κιουρετσίκ/Μαλάτεια, τη βάση των AWACS στο Ικόνιο και το 3ο Σώμα Στρατού/NRDC-TR (νατοϊκών προδιαγραφών) ενδυναμώνουν τη θέση του και την κλιμάκωση των εκβιασμών. Παρά την ενισχυμένη θέση της Ελλάδος, κυρίως λόγω Αλεξανδρούπολης και Σούδας, οι υποστηρικτές της Αγκυρας στα νατοϊκά επιτελεία είναι υπολογίσιμοι και μπορούν να εκτρέψουν καταστάσεις.
4 Η Ατλαντική Συμμαχία γνωρίζει και κατανοεί τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η Αγκυρα με την απαράδεκτη συμπεριφορά Ιανού (διφορούμενη και σε δύο ταμπλό), αλλά η τρέχουσα χρονική περίοδο είναι πολύ κρίσιμη λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα του ουκρανο-ρωσικού πολέμου, αλλά και της απαιτούμενης έγκρισης των πρωτοκόλλων ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία δεν προχωρήσει άμεσα στην επίσημη αποδοχή από την Εθνοσυνέλευση των αιτημάτων του σκανδιναβικού διδύμου, η οποιαδήποτε αργοπορία «κρύβει παγίδες» που θα εκμεταλλευτεί η Ρωσία με την προκλητική και απειλητική στάση και συμπεριφορά της σε Βαλτική Θάλασσα, Βόρειο Ωκεανό, ΒΑ. Ευρώπη και αρκτική ζώνη. Η Τουρκία έχει δώσει κατάλογο «τρομοκρατών», εξτρεμιστών κ.ά., τους οποίους πρέπει να εκδώσει ειδικά η Στοκχόλμη στην Αγκυρα και σχετίζονται ή έχουν εμπλοκή με Κούρδους αυτονομιστές και με τον γκουλενικό πραξικοπηματικό και παρακρατικό χώρο.
Ο υπογράφων γνωρίζει ότι στις πολύ πρόσφατες συνομιλίες σε προάστιο του Ελσίνκι, παρά το καλό διπλωματικό κλίμα μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κρατών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια και ειδικά η Σουηδία είναι πολύ διστακτική στο να παραδώσει άτομα που καταζητούνται από την Τουρκία, γιατί είναι γνωστές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αντίστοιχων μειονοτικών στην Τουρκία. Λογικά μέσα στο προσεχές δίμηνο πρέπει να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.
5 Λόγω της πολυπλοκότητας και των αλληλένδετων υποθεμάτων που αφορούν στην Τουρκία, το επόμενο χρονικό διάστημα θα «διανθίζονται» από υπόγειες απειλές και ισχυρούς εκβιασμούς απέναντι στη Δύση (και κυρίως στους Αμερικανούς). Τα αεροσκάφη που θέλει να αποκτήσει, τα θαλάσσια οικόπεδα/φυσικοί πόροι στην Κυριακή ΑΟΖ στα οποία επιδιώκει συνεκμετάλλευση, η αναθεώρηση των σχέσεών της με διάφορα κράτη της περιοχής (Ισραήλ-Αρμενία-Εμιράτα-Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος), η εμπλοκή της με Μόσχα και Κίεβο ταυτόχρονα και οπορτουνιστικά (σε εξοπλιστικά με τους Ουκρανούς, σε επισιτιστικά και με τους δύο και σε ενεργειακά με τη Ρωσία), καθώς και οι επόμενες κινήσεις με το ΝΑΤΟ και τη σκανδιναβική διεύρυνση θα συσχετίζονται και θα έχουν επιπτώσεις και στα δικά μας.
Την ίδια χρονική περίοδο είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε πρωτοφανείς εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στα Στενά της Ταϊβάν, στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στο γειτονικό Κόσοβο, όπου οι κοινοτικές αντιπαραθέσεις Αλβανών και Σέρβων μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν σε μη πολεμικές εντάσεις και σε αποσταθεροποιητικές μεταπτώσεις. Ολα αυτά θα μας επηρεάζουν καθημερινά (πέραν των ενεργειακών), ενώ η Δύση και η Ελλάδα θα πρέπει να μελετήσουν και να ακτινοδιαγνώσουν σε βάθος την ύπουλη ρωσική απειλή και γεωγραφική-εθνικιστική διείσδυση.