Η έρευνα της Alco διενεργήθηκε από τις 9-13 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι εμπεριείχε έστω και οριακά το κλίμα που δημιουργήθηκε με το θάνατο, και όσα ακολούθησαν, του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Χθες ο επικεφαλής της Alco, Κ. Παναγόπουλος, δεν παρουσίασε την πρόθεση ψήφου, κάτι που θα γίνει σήμερα, καθώς κρίθηκε πιθανόν ότι θα το επισκίαζε το θέμα της κηδείας του Κωνσταντίνου, αλλά ερωτήματα που έχουν σχέση με βασικά πολιτικά ερωτήματα.
Μεταξύ αυτών, οι πολίτες απάντησαν στο ερώτημα εάν προτιμούν μια δεύτερη θητεία Μητσοτάκη. Στο ερώτημα αυτό το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ του Τσίπρα, ενώ το 29% υποστήριξε «κανένας από τους δύο». Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.
Μεταστροφή είχαμε και στο ερώτημα εάν οι πολίτες προτιμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στο δίλημμα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.
Στο ερώτημα πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 41% δηλώνει χειρότερα, ίδια το 27% και μόλις 23% αναφέρει καλύτερα. Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες, καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε απάντησε το 21%, όσο την περίμεναν στο 12%, ενώ χειρότερη το 31%. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, το 38% δηλώνει ότι ευθύνεται η διεθνής κρίση, το 25% λέει η κυβέρνηση και το 32% αναφέρει και οι δύο.
ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ
«Ισχυροί στις πρώτες κάλπες, αυτοδύναμοι στις δεύτερες»
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προήδρευσε χθες το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της Ν.Δ., που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο.
«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, επεσήμανε όμως ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις εκλογές. Βλέπω τις μετρήσεις, αλλά κυρίως βλέπω τον κόσμο. Το κλίμα είναι πολύ καλό. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε πριν από δύο ημέρες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, το κλίμα είναι πραγματικά πολύ καλό, και είναι πολύ καλό γιατί σίγουρα το κυβερνητικό έργο αποτελεί εχέγγυο συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας. Σε σύγκριση με το 2019, τώρα μας λένε “ελάτε να συνεχίσετε τη δουλειά σας, γιατί εσάς εμπιστευόμαστε”.
Πρέπει να ξέρουμε ότι μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με τους πολίτες χτίζουμε ακόμα περισσότερη αξιοπιστία. Αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση για εμάς, για την παράταξή μας, για εμένα προσωπικά. Ξέρω πολύ καλά ότι οι εκλογές κερδίζονται όταν έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Ο κίνδυνος πάντα -και θα το τονίζω αυτό- είναι η αλαζονεία και η προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι καλό ότι μπαίνουμε στην καμπάνια με καλό αέρα, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο προεκλογικό κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μας αντιπαρατεθεί. Επίσης, δεν έχουν πει τίποτα για το τι θα κάνουν την επόμενη τετραετία γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα».